Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

A héten bőven tanulmányozhattuk a taplóságok legellenszenvesebb alfaját. Ebbe az alfajba azok az esetek tartoznak, amikor valakik hülyének néznek másokat, ezzel is jelezvén, mennyire lenézik őket. Mindenkit fölényesen taplósítanának, pedig valójában ebből is látszik: ők a taplók.

1. A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában igyekezett úgy tenni,

mintha a járványkezelésben csakis a szakemberek útmutatásai alapján cselekedne. Jó szöveg, a felelősség áthárítására is alkalmas, csakhogy senki sem hiszi el, hogy szokásával ellentétben most nem egyedül hozza meg a döntéseket. Csak megpróbált mindnyájunkat idiótaként kezelni, ami tényleg tapló eljárás. Bejelentette:

“Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk. Okos asszony.”

Hát, ha Müller Cecília valóban okos asszony, akkor esze ágában sincs szép pozícióját, napi betevő falatját és blézerét azzal kockáztatni, hogy ellentmond nagyhatalmú főnökének. Ha a kezében vagyunk, hát ott vagyunk, ő ugyan nem fog tiltakozni. Nem árt az, ha kézben vagyunk tartva. Legalább szép tiszták leszünk a kezében, hiszen éppen ő tanítgatta népét a folytonos kézmosásra.

Viszont az az érzésem, nem mindenkit ugyanabban a kezében tart. Van, akinek a jobb keze jut, van, akinek csak a bal.

Mészáros Lőrincet, aki a járvány hónapjai alatt 70 milliárd forinttal gazdagodott, például egészen biztosan a jobb kezébe vette. A többieket, akik elszegényedtek, tartalékaikat felélték, csak úgy balkézről kezeli. Persze erről nem a jobb kézbe kerülő kiváltságosok tehetnek. Hiszen, mint ismeretes, előfordul, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.

Müller Cecília, az istenért, vigyázz a kezedre! Ha már a miniszterelnök így magunkra hagyott minket.

2. Miután a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglalták,

legendás tanárait elüldözték, az idén 70 százalékkal kevesebben jelentkeztek ide, mint eddig. Pedig korábban akkora volt a túljelentkezés, hogy valóságos csoda volt ide bejutni. Kínos. Sőt, igazi blama. Tapló megoldásokkal próbálják kozmetikázni a helyzetet. Oda jutottak, hogy video hirdetésekben toboroznak felvételizőket. Az egyiken az egyik újdonsült tanár hívogatja a diákokat, kedvcsinálónak A vén cigányt szavalja. Csakhogy most nem az a kérdés, “mikor lesz a nyűtt vonóbul bot”.

Inkább az, hogy akinek az új vezetők és tanárok közül csak botja van, lesz-e abból valaha művészi élményt előcsiholó vonó. Meg tehetség.

De ami még taplóbb, az a díszlet. A toborzó szöveget teli könyvespolcok előtt akarták elmondatni, elvégre kulturális intézményről van szó. Ám úgy látszik, ilyet nem találtak a saját környezetükben. Így aztán az új színésztanár szavalata mögé olyan tapétát rittyentettek, amely könyvespolcot ábrázol.

A tapétát legalább nem kell elolvasni, az csak tönkretenné az ember szemét. Lehet, hogy a másodrangú tanerők (tisztelet a kivételnek) helyett is elég volna egy tapéta, festett színészekkel, rendezőkkel.

Sőt, ne álljunk meg egyetlen probléma megoldásánál. Tulajdonképpen egy egész Nemzeti Tapétaprogramra van szükség. Fessünk tapétára jól működő egészségügyet, sok szociális segítséget, gyerekközpontú iskolákat. Aztán álljunk elé, hogy összemontírozhassák.

De lehet, hogy oda sem kell állnunk. Lesz majd helyettünk tapétaország, tapétanemzet, szép, jómódú, elégedett emberekkel. A fotóshop mindent tud. Mi majd gyönyörködünk az összhatásban.

3. Remek cikk jelent meg a Demokratában, ki ne hagyják!

A szerző egy sor tanulmányt szedett össze, bizonyítandó, hogy a jobboldaliak szebbek, kívánatosabbak, egészségesebbek a baloldaliaknál. Természetesen tapló dolog a politikai ellenfeleket, versenytársakat mind egy szálig lerondázni, dehát azt a cikkíró sem állította, hogy a jobboldal az előnyösebb külső mellett még udvariasabb is volna. Sok is lenne ennyi erény egy-egy emberben. Legjobban az ragadott meg, hogy nem elég az esztétikai fölény, a konzervatívok még a népszaporulat terén is előnnyel indulnak. Amerikában pl.,

“a republikánusok nemcsak gyakrabban élnek nemi életet, mint a demokraták, de elégedettebbek is a szexuális teljesítményükkel.” “A baloldali férfiaknak alacsonyabb a tesztoszteron szintjük.”

Viszont ha ez igaz -és miért ne lenne az, Orbán Viktor egyik kedves lapjában jelent meg-, akkor előbb utóbb kihal az emberiség baloldali nézeteket valló fele, míg a konzervatívok Kövér László útmutatásának megfelelően kitűnő adottságaiknál fogva teleszülik, telenemzik a világot.

Vagyis pusztán biológiai okokból ismét előáll egy egypártrendszer. Amilyen előrelátó a mi miniszterelnökünk, már jóelőre segít nekünk alkalmazkodni a jövőhöz, amelyben a nemzetnek már nincs is baloldali része.

A cikk -természetesen szigorúan tudományos alapon- azt is megállapítja:

“Minél magasabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel konzervatív beállítottságú.” Sőt, “minél magasabb valaki, általában annál intelligensebb.”

Na most a kormányfő magassága átlagos, középtermetűnek mondható. Ez nekem eddig teljesen megfelelőnek tűnt. Viszont az új szempont szerint az ország vezetőjét, a konzervatívok között is a legelsőt, a külső ismertetőjegyek terén sem szabadna másnak felülmúlnia. De semmi pánik: rájöttem a megfejtésre.

A miniszterelnök természetesen genetikusan is konzervatívnak indult, de amikor tévedésből a Liberális Internacionálé alelnöke lett, megállt a növésben. Később ezt már nem lehetett egészen behozni, ezért maradt az átlagos méret.

Van, ami jobban aggaszt ennél. Ha minél magasabb valaki, annál intelligensebb, akkor hogy fogja ezek után ugyanez a lap és kormánypárti társai Karácsonyt alkalmatlan hülyének feltüntetni?

Javaslom a jeles szerzőnek, gondolja újra ezt a cikket, mielőtt még késő lesz! Hiszen ki tudja, hogy áll a jobboldal a haragtartás ügyében.

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük