BanánköztársaságKiemelt hírek

Tarjányi Péter: befelé haladunk a válságba, nem kifelé – várható a nagy nyár végi, őszi nyílt összecsapás

Tarjányi Péter: más a realitás és más a "pártalap"

Az elmúlt másfél hét történései alapján az alábbi következtetések vonhatók le az orosz-ukrán háború vonatkozásában. A “beharangozott” ukrán ellentámadás július vége óta zajlik. Nem látványos, nagy erejű offenzívával, hanem csendben egy előre meghatározott terv szerint lépésről lépésre – kezdte szokásos összefoglalóját az Ukrajnában aktuálisan kialakult helyzet kapcsán közösségi oldalán Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Ennek főbb mozzanatai a következők:

1. Dél-Ukrajnában Herszon térségében szisztematikusan lerombolták a Dnyeper felett átívelő közúti és vasúti hidakat.

2. Folyamatos támadásokkal megsemmisítették azokat lőszer és hadianyag raktárakat melyek a Dnyeper jobb és bal partján lévő orosz erők muníciós utánpótlását biztosították

3. 80%-ban elvágták a Dnyeper jobb partján állomásozó mintegy 15-20 ezer orosz katona logisztikai támogatását

4. Ennek kivédésére Moszkva kénytelen volt kompokat, ponton híd elemeket építeni, amelyeket folyamatosan pusztít az ukrán tüzérség amivel elérte, hogy az orosz hadsereg vízi átkelést biztosító kapacitása drámaian csökkent.

5. A Kreml kénytelen erőket átcsoportosítani Kelet-Ukrajnából Dél-Ukrajnába gyengítve ezzel Harkiv és Dombasz térségében saját erőit.

Álláspontom szerint Ukrajna az elkövetkező 2 hétben

megkísérli ezt a 15-20 ezer fős orosz kontingenst megsemmisíteni vagy visszavonulásra kényszeríteni. Herszon visszafoglalására egyelőre még nem képes. Oroszország igyekszik Dombaszt teljesen elfoglalni és Kelet-Ukrajnában áttörni az ukrán védelmet. Ezt itthon természetesen a egyes szakértők folyamatos orosz előretörésként látják ami papírforma szerint igaz, de úgy pontos, hogy az orosz előrenyomulás napi szinten 1-5 km maximum.

Az ukrán ellenállás sikeres, bár Kijev veszteségei komolyak. A siker nem elsősorban abból fakad, hogy Moszkva előrenyomulása lassú, hanem abban jelenik meg, hogy Ukrajna időt nyer és egyre komolyabb, korszerűbb fegyverekkel rendelkezik.

Arról nem beszélve, hogy Nagy-Britanniában 3 héten belül végez 4 ezer ukrán katona, szeptember végére pedig még 6 ezer

Emellett további ukrán katonák képzése kezdődik Hollandia és Norvégia segítségével. A terv az, hogy folyamatos kiképzés mellett jövő év márciusig 40-50 ezer NATO felkészítéssel rendelkező ukrán katona harcoljon Moszkva ellen.

Kijev a lassú felőrlő taktikájával vérrel vesz időt, és lassan igyekszik egyensúlyba hozni az erőviszonyokat. Nyilván ezt látja az orosz hadvezetés és próbálja mozgósítani saját és szövetségesei tartalékait.

Ezért mondom, hogy még mindig befelé haladunk a válságba, nem kifelé. Sajnos!

A szövetségesek Moszkva mellett például Észak-Korea és Irán. Előbbit itthon többen kinevetik, én azonban nem becsülném le azt a 100 ezer “építőipari munkást” amiről a Moszkva és Phenjan beszélget. Ennek kapcsán csak egy dologra reagálnék.

Itthon döbbenten láttam, hogy a nyilatkozó szakértők azzal sincsenek tisztában, hogy az Észak-Koreai parancsnoki kar komoly része például beszél oroszul így vezetési szinten az Ukrajnában állomásozó orosz és koreai parancsnoki törzs képes az esetleges műveleteket koordinálni.

Nyilván végrehajtói szinten nem, de a két haderőt nem szükségszerű “vegyíteni”

Az együttműködés nehézkes lenne, de NEM lehetetlen!!! Irán elsősorban utánpótlási és gazdasági segítségre képes. Előbbiben drón technológiára gondolok, utóbbiban pedig a szankciók kikerülésében rendelkezik több évtizedes tudással Teherán. Mindkettő komoly segítség Moszkva számára. Európában a közelgő tél energiaellátási problémái okoznak komoly fejtörést.

Ezzel tudatosan számol Oroszország és abban bízik, hogy az EU, különösen Németország “bedobja a törülközőt”… Mint többször említettem MI is és az EU is háborúban áll Oroszországgal…

Nem nyílt fegyveres konfliktusban, de igenis az életünket befolyásoló gazdasági háborúban. Sőt, napról napra egyre jobban…Ezt itthon hol értik és kommunikálják, hol nem, összezavarva a polgárokat… Ennek okaiba nem mennék bele, de nem tartom véletlennek.

Összefoglalva:

a harcok folytatódnak és várható egy nagy, nyár végi, őszi nyílt összecsapás ami meghatározza majd jövő év februárig, márciusig a frontok elhelyezkedését Ukrajnában.

-írta Tarjányi Péter.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss híreink!

About Author

Szólj hozzá!