Sorting by

×

Tarjányi Péter: elkezdődött a háború második szakasza, de a döntő, nagy átfogó támadás még nem… Mivel rukkol elő Oroszország?

Az elmúlt napok történései alapján az alábbi következtetések vonhatók le… Az orosz hadsereg előkészítő támadásokat hajt végre az ukrán Keleti Fronton hétfő éjjel 22.00 óra óta… – kezdte keddi helyzetértékelését Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Orosz előkészítő támadások….

Ezt megelőzően Ukrajna teljes területen – nemcsak Lvivben – Moszkva légi támadásokat hajtott végre vasúti csomópontok és logisztikai központok ellen azért, hogy az Ukrajnának átadott nyugati fegyverszállítmányok készleteit elpusztítsa. Az orosz haditengerészet 200 km-el hátrébb vonta hadihajóit az ukrán partoktól azért, hogy Kijev szárazföldről indítható rakétái ne érhessék el őket. Ennek ellenére az orosz Fekete-tengeri flotta képes saját eszközeivel elérni az ukrán partokat…

Az éjjel elindult előkészítő támadások után elsősorban Izjumnál várható újabb erős orosz támadás

Itt hetek óta komoly harcok folynak, mivel az ukrán erők tartották az állásaikat amit az oroszoknak nem sikerült áttörniük. Azonban itt látszódik legjobban mit jelent az átkarolás katonai manővere, mivel az északi részen látható egy kiszögelés, amelyből kitörve az orosz hadseregnek esélye nyílna bekeríteni a kelet-ukrajnai szakadár területeken frontvonalat tartó ukrán főerőt.

Ha ez sikerülne akkor Moszkva az ukrán hadsereg legnagyobb létszámú erejét vágná el az ország többi részétől…

A harkivi fronton is megkezdte Oroszország a tüzérségi előkészítést illetve S-300-as és a korszerű S-400-as légelhárító rendszerek telepítésével megerősítették az orosz erők légvédelmét, ezzel megpróbálnak légvédelmi biztosítást kialakítani az ukrán légierő repülőgépei, de leginkább drónjai ellen, így biztosítva az orosz páncélos erőket…

Megközelítőleg 65-70 ezer orosz katona áll készen a Kelet-Ukrajnai műveletek végrehajtására

Ezeket önálló zászlóalj csoportokba szervezték ami azt jelenti, hogy mindegyik egység saját tüzérséggel, harckocsi erővel, logisztikai és műszaki támogatással rendelkezik 700-900 fős létszámmal… Megközelítőleg 70-75 ilyen csoport készült fel a támadásra…

Álláspontom szerint valójában Mariupol már elesett, annak ellenére, hogy a város déli területein még harcolnak ukrán erők, de a hadműveletekre komoly hatásuk nincs.

Véleményem szerint túlzóak azok az ukrán becslések amelyek szerint a még harcoló kb 400-500 ukrán katona 6-7 ezer fős orosz erőt köt le.

Moszkva biztosította a szárazföldi útvonalat a Krím félsziget felé

és most Donbaszra, Harkivre illetve Herszon térségére fókuszál, Mariupol teljes bevétele most már “csak” kommunikációs szempontból fontos és ha csúszik napokat vagy akár másfél hetet az új orosz katonai parancsnokot különösebben nem zavarja..

Ami az új támadó műveletek kapcsán kiemelten nagy probléma, hogy napok óta nincsenek humanitárius folyosók a civil lakosság számára azokon a területeken ahol a harcok folynak.

Nem lehet megbecsülni mennyi ember rekedt a harcoló felek “közé”, de sok 10 ezer ember biztosan akik sem sem vízzel, sem élelemmel nem rendelkeznek…

Összefoglalva:

elkezdődött a háború második szakasza, de a döntő, nagy átfogó támadás még nem…Ha az eddigi stratégia szerint jár el Oroszország nagy veszteségekre számíthat és nem biztos, hogy sikerrel jár… Ezért aggódik az összes elemző – én is – mi az amivel változási szempontból előrukkol Oroszország, mert a háború első műveleti kudarcaiból biztosan tanultak…

Várom a híreket és azonnal írok, ha fenti kérdésre van valami érdemi válasz…Sziasztok… Utóirat: Kérlek ha tudjátok, adjátok tovább írásomat és az információkat… Köszönöm.

Forrás

Kapcsolódó

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.