Sorting by

×

Tarjányi Péter: állóháború van, az orosz hadsereg magával is küzd és nem dőlt el a harc mérlege egyik irányba sem…

Az elmúlt napok történései alapján az alábbi következtetések vonhatók le: az USA hírszerzési jelentései és Putyin elnök beszédének elemzése alapján kijelenthető, hogy elhúzódó háború várható Ukrajnában – foglalta össze a nap történései alapján bejegyzését Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Egyes területeken pl. Harkiv térségében

az ukrán haderő már az orosz határhoz közelít ami tovább növeli a feszültséget, hiszen biztonságpolitikai szempontból nehéz helyzet egy háború során pontosan a határvonalon megállítani egy konfliktust. Úgy különösen, hogy más térségekben ukrán területen tombol a háború, pusztul az ukrán infrastruktúra és halnak az emberek. Arról nem beszélve, hogy az orosz terülteken megjelenő nyílt háborús tevékenység extrém választ eredményezhet Moszkva részéről.

Már így is pl. Belgorodban terrorista tevékenységre való hivatkozás mentén – ukrán speciális egységek, diverzánsok rombolják az orosz utánpótlást – különleges biztonsági intézkedéseket jelentett be a helyi orosz kormányzó.

Ez utóbbit nem értékelte eddig nyílt támadásként a Kreml,

viszont ha az ukrán hadsereg átlépné a határt az már más szintet jelentene… Az elemzők egy része – itthon is – azt feltételezik, hogy az orosz hadsereg csúcstechnológiai fejlesztései nem léteznek vagy nincsenek sorozatgyártásban így az ukrán haderő erőfölényben van. Ezekkel az állításokkal nem értek egyet. Az orosz hadsereg négy területen van hátrányban.

  • 1. A páncéltörő fegyverek elleni védekezés területén…
  • 2. A hírszerzési információk valós időben történő csapatokhoz juttatása területén…
  • 3. A harcoló csapatok szervezése csoportosítása területén, különösen a sorkatonák és a szerződéses jól kiképzett katonák 2/3-1/3 mértékű “összekeverése” miatt…
  • 4. A polgári /SzVR,FSZB/ és katonai/GRU ami egyébként hosszú évek óta GU/hírszerző szervezetek rivalizálása miatt…

A négy okból egy technikai az összes többi szervezési probléma

Meg kell értenünk az USA és a NATO országok nem adtak át csúcstechnológiát.

Csehország T-72 harckocsijai vagy az USA és Kanada 155 mm-es tarackágyúi nem jelentenek fölényt.

Arra elegendők, hogy Ukrajna folytatni tudja a harcot. Sőt, a csúcstechnológiára képezni kellene az ukrán katonákat és arra most nincs idő!!!

Egyszerűen Oroszország hadserege saját magával IS küzd és sem vezetési, sem stratégiai, sem logisztikai szempontból nem “talált” önmagára…

Ennek nyilván Ukrajna örül a legjobban. Mint korábban írtam a meleg nyári idő érkezése a harcok felerősödését hozza és elsősorban Kelet és Dél-Ukrajnában fog erősödni az orosz támadás. Továbbra is azt gondolom, hogy

Belorusszia irányából nyílhat új “front”, de ezt árgus szemekkel figyeli az összes NATO és USA hírszerző szolgálat az ukránokkal együtt így ha támadási szándék érzékelhető, Kijev azonnal értesítést kap.

Az EU szankciókkal próbál nyomást gyakorolni, de ez mint ahogy a tegnapi posztomban szóban összefoglaltam NINCS még hatással az orosz hadseregre. Összefoglalva: állóháború van, az orosz hadsereg magával IS küzd és nem dőlt el a harc mérlege egyik irányba sem…

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.