Városi Kurír

A napi fontos…

Orosz-ukrán háborúBanánköztársaság

Tarjányi Péter: attól, hogy Oroszországgal kedvesebb hangot “ütünk meg”, itthon nem lesz könnyebb az életünk!

Tarjányi Péter: attól, hogy Oroszországgal kedvesebb hangot “ütünk meg” itthon nem lesz könnyebb az életünk!
Hirdetés

Az elmúlt hetek orosz-ukrán háborús történései alapján az alábbi következtetések vonhatók le Oroszország a hetekkel ezelőtt “belebegtetett” nagy nyári offenzívát folytató lépései még nem indultak meg – írta elemzésében Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Hirdetés
Hirdetés

Ennek oka kettős…

  • Egyrészt Moszkva ténylegesen várja Herszon térségében az ukrán ellentámadást.
  • Másrészt “játszik” az erőforrásaival és folyamatos csapatmozgásokon keresztül “tapogatja” Harkivtól Mikolajivig az ukrán hadsereg gyenge pontjait.

Nem hiszem, hogy igazak lennének azok a hírszerzési jelentések amelyek arról szólnak, hogy Moszkva erőforrásai kiapadtak volna. Meg kell értenünk, hogy igazán őszig-télig egy esetleg kettő offenzíva indítható és ezt nagyban befolyásolja az időjárás amivel kapcsolatban nem tudjuk esős vagy száraz ősz várható. Ha utóbbi akkor meglesz a kettő “nagy” próbálkozás orosz oldalról, ha nem akkor egy, és annak főtengelye még nem dőlt el… Kijev erői a Herszonban levő orosz erőket folyamatos tüzérségi támadásokkal zaklatják és ami komoly eredmény, hogy pl. Antonovszkij hidat ért csapásokkal elértek az orosz erők utánpótlási nehézségeinek növekedését.

Ha egy mondatban kéne összefoglalni a ukrán stratégiát,

akkor azt mondanám folyamatos nagy távolságból indított csapások az orosz logisztika ellen kis mobil erőkkel, komoly hatékonysággal. Fentiek alapján

a július hónap nem hozott nagy területekre kiterjedő áttörést egyik félnek sem, igazán “vihar előtti csend” van, ami nyilván nem tart sokáig.

A nagy 1 millió katonás ukrán támadás biztosan elmarad, viszont Herszon térségében még aktívabb lesz Kijev mint eddig volt. Tegnap elindul az első gabona szállítmány Odesszából és már nemzetközi vizeken halad, ami jó hír, de várjuk ki, hogy ez a többi hajóra is igaz lesz vagy sem…Törökország várja Svédországtól, hogy kiadja azokat a kurdokat akik kitoloncolása esetén Ankara nem gördít akadályt Svédország és Finnország NATO csatlakozása elé… Legalábbis reméljük, Erdogan nem gondolja meg magát.

Rossz hír,

hogy Moszkva és Teherán közeledése gazdasági és katonai szempontból biztosan erősödni fog a jövőben. Friss hír, hogy Irán elmondása alapján atomprogramjuk olyan szintre pörgött amely biztosítja atomfegyver létrehozását Teherán számára. Ennek az információnak az ellenőrzése most kimagaslóan fontos az USA-nak és Izraelnek.

Ha a hír igaz alapjaiban rajzolódik át minden katonai és gazdasági megállapodás, pozíció a Közel-Keleten…

Itt is látható miként változtat meg egy lassú fegyverkezési folyamatot egy háború. Köztudott Irán régóta próbálkozik atomfegyver előállításával, de az orosz-ukrán háború miatt bátrabban mer cselekedni, hiszen a Nyugat kevesebb erőforrást /hírszerzési, gazdasági/ képes mozgatni, hiszen erőinek komoly részét Oroszország legyőzésére kell, hogy mozgósítsa…

További “elterelő” manőverek is történtek az elmúlt héten.

Ilyen volt Észak-Korea fegyverkísérleteinek megújítása illetve Koszovó és Szerbia perpatvara amiben Moszkva azonnal meglátta a lehetőséget egy kis destabilizáló kommunikációra azzal, fegyverszállítást ígért Belgrádnak.

Ezek az akciók mind az “oszd meg és uralkodj” elv kivetülései,

hiszen most a fentiek alapján a Távol-Kelettől a Balkánig katonai szempontból, Közép és Észak-Afrikában az éhínség elkerülése miatt logisztikai és gazdasági szempontból egyszerre több helyen kell “tüzet oltani”… Recseg-ropog a világunk és ezért fogalmaztam úgy többször, hogy amit most látunk nem világháború de biztosan világkonfliktus.

A szankciók miatt – minden ellenkező hír ellenére – egyre komolyabb nehézséggel küzd Oroszország. De ez nem jelenti azt, hogy jövő évben ne lenne képes folytatni a háborút.

Európa és Oroszország gazdasági háborúban áll egymással és az győz aki tartalékok oldaláról tovább bírja ezt az erőfeszítést

Oroszország nyersanyag szempontból jobban áll, de gyenge a gazdasága. Európa gazdasága erősebb, de nyersanyagok tekintetében gondokkal küzd. Kemény idők jönnek, de ki kell bírnunk a nehézségeket. Ki kell ábrándítsak mindenkit…

Attól, hogy Oroszországgal kedvesebb hangot “ütünk meg” itthon összességében nem lesz könnyebb az életünk. Moszkva háborúja és politikája nekünk is fáj, és a Kreml ellenünk is harcol…

Struccként lehet a fejünk a homokban az igazság akkor is EZ!… Összefoglalva: a háború folytatódik és még mindig befelé ballagunk a válságba, nem kifelé…Sajnos.

-írta Tarjányi közösségi oldalán.

Friss híreink!

Hirdetés
átver
Hirdetés

Comment here