Tarjányi Péter: Kijelenthető, hogy Moszkva offenzívája Harkiv térségében kifulladt - Városi Kurír

Sorting by

×

Tarjányi Péter: Kijelenthető, hogy Moszkva offenzívája Harkiv térségében kifulladt

Az elmúlt 24 órában komoly változások történtek az Ukrajnában zajló háború kapcsán – írta tömören, majd a továbbiakban részletezte keddi helyzetelemzését Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán.

Hirdetés

1. Kijelenthető, hogy Moszkva offenzívája Harkiv térségében kifulladt

és az ukrán hadsereg egyes területeken elérte Oroszország határát. Ez ugyan nem sorsdöntő fordulat, de újabb mérhető, jól kommunikálható kudarca az orosz hadseregnek.

2. Tény, hogy Izjum térségéből Dombaszba csoportosítja át erőit Moszkva

ami azt jelenti, hogy a háború második ütemének tartott nagy bekerítő hadműveletek megszakadtak és ismét kénytelen változtatni a Kreml az inváziós stratégiáján.

3. Az orosz veszteségek óriásiak,

független szakértők szerint az invázióban résztvevő 150-160 ezer katona harmada meghalt vagy megsebesült a háború 2.5 hónapja alatt.

4. Ukrajna feladta Mariupolban

az utolsó állásait, ezzel a rommá lőtt város egésze orosz ellenőrzés alá kerülhet…

5. Belorusszia az ukrán határhoz telepített több katonai egységet

ami ugyan nem jelent támadást, de áttételesen segíti Oroszországot Kelet-Ukrajnában mivel Kijev kénytelen biztonsági szempontból erőket átcsoportosítani egy esetleges fehérorosz támadás megakadályozása érdekében…

6. Komoly gondolatváltozás a Kremlben,

hogy Putyin belenyugodni látszik a svéd és a finn NATO-tagságba. Moszkva álláspontja szerint ha a NATO nem telepít bázisokat és atomfegyvereket Svédországba és Finnországba, akkor Putyin szerint az nem is jelent fenyegetést Oroszországra. Számomra ez a nap híre, bár a helyzetet árnyalja, hogy Törökország blokkolni kívánja a két északi állam csatlakozását mivel Erdogan szerint Svédország és Finnország kurd terroristáknak nyújt menedéket. Nos, ebben a formában ez nem igaz, de Törökország érzi ismét “kérhet” valamit Európától amitől Erdogan hatalma stabilabb lehet…

7. Az EU-ban megy a küzdelem az olajszankció Moszkva elleni bevezetése kapcsán

Álláspontom szerint a magyar kormány hasonlóan mint Törökország meg fogja kérni az árát annak, hogy Oroszországot gazdaságilag gyengíteni tudja Brüsszel. Hogy ez jó stratégia vagy sem a “jövő zenéje”, de barátokat és jó pontokat nem szerzünk most az biztos sem Európában, sem Ukrajnában…

Összefoglalva: a harcok folytatódnak, a tüzérségi és légitámadások folyamatosak egész Ukrajnában, de most először mondom , olyan mintha a háború mérlegének a nyelve hajszálnyira ugyan, de Kijev javára billenne. Természetesen várható újabb orosz stratégiaváltás, de Moszkva esélyei a győzelemre csak akkor nőnek ha történik pl. egy erős mozgósítás az orosz hátországban vagy valamilyen front áttörés következne be Kelet-Ukrajnában.

Minden ami Tarjányi a VK-n.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.