Sorting by

×

Tarjányi Péter: van megoldás? (…) A válaszom hideg zuhanyként kijózanító!

Egy hónapja dúl a háború Ukrajnában. Ennek kapcsán nem elemezni fogok, hanem a gondolataimat szeretném megosztani Veletek a biztonságpolitika szemüvegén “keresztül”. Az orosz haderő 3 irányból indított támadást Ukrajna ellen, de ezek az ukrán haderő ellenállása és a nyugati fegyverszállításoknak “köszönhetően” elakadtak. Állóháború zajlik amiben a két ország iszonyatos energiákat mozgósít, hogy győzzön… – kezdte összegző bejegyzését Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

A győzelem mindkét esetben relatív

 • Ha Ukrajna győz, egy rommá lőtt és letarolt Kelet és Dél-Ukrajnai országrészben kell mindent újjáépíteni, és készülni arra, hogy a vesztes Oroszország mikor vesz revansot…
 • Ha Oroszország győz, elfoglal egy olyan országot amit nem tud helyreállítani, és megtartani sem. Se bábkormánnyal, se fegyverrel, semmivel…

Európa egy hónapja láthatja hova vezetett a túlságosan megengedő, problémákat szőnyeg alá söprő hozzáállás. Energetikában, határvédelemben, biztonságpolitikában… És bizony mi is látjuk, “egyszerű” emberként miként változott megszokott világunk valami teljesen mássá egy hónap, egyetlen hónap alatt…

Van megoldás? Nos, a kérdés jogos… A válaszom pedig hideg zuhanyként kijózanító. Az elmúlt 30 év “szép” világa nem jön vissza jó darabig… Munka jön, szisztematikus építkezés. És nem úgy, ahogy a médiában halljátok.

Nem azonnal lesz kiváltva, megszüntetve az orosz energiafüggés

Nem azonnal lesz ütőképes Európai haderő. Fejleszteni kell a NATO haderejét és bizony euró százmilliárdokra lesz ehhez szükség. És összefogásra, együttműködésre, fegyelemre. Nincs más út, nincs más lehetőség…

A most zajló háborúban Ukrajnának győznie kell, egyszerűen azért, mert nem engedhetjük, hogy bármilyen politikai ellentétet, vitát fegyverrel lehessen eldönteni a világunkban… Ezt üzenik az I. a II. világháború, a Balkáni háborúk és a mostani orosz-ukrán háború halottai…

Ideje lenne megtanulnunk ezt a leckét…

Meg kell értenünk, hogy Európának vannak ellenségei. És ők nem különálló országokat látnak az EU-ban, hanem egy olyan 20-30 év alatt megváltozó világot, ahol reális lehetőség, hogy egy magára találó Európa a bolygó vezető ereje lehet.

Meg kell értenünk Oroszország azért támadta meg 1 hónapja Ukrajnát, mert azt hitte, most még képes lehet gyorsan legyőzni. Ez a logika vezeti a világ nagyhatalmait is. Valahogyan megkötni, függőségi helyzetbe hozni állandóan Európát. Gazdaságilag, energetikailag, védelmileg illetve a megosztottság politikai manővereivel. Bármivel csak Európa ne találjon önmagára. Most, az ukrán háború hátterében valójában ezekkel a baljós szándékokkal nézünk szembe.

A biztonságpolitika világában ezek a kihívások tisztán látszanak

A struccpolitika megoldásaival lehet próbálkozni egy darabig, de az életünk valósága egyre gyorsabban jön szembe. És nem tudunk félre ugrani.

Putyin nem értette meg, hogy a támadása az ellenkező hatást indítja el a világban…Ukrajna egységesebb mint a támadás előtt volt és Európa is erősebb akar lenni. Minden változik és ezek a változások határozzák meg az életünket az elkövetkező évtizedekben. Várom a napokban milyen ötletekkel érkezett Biden elnök az EU-ba? Várom és nézem miként alakul a fegyveres harc Ukrajnában? Milyen gazdasági lépések történnek a COVID utáni / utáni???/ és a háborús helyzet miatti helyreállításban?

Félelem nincs, izgalom viszont van bennem

Azért nem félek, mert ezek elől a megmérettetések elől nem lehet elfutni. Viszont izgulok, hogy vajon jó, előrevivő válaszok születnek itthon és külföldön, vagy szimplán “elbaltázzuk” a történelmi lépéseket.

A magam világában igyekszem ennek szellemében tájékoztatni, vitázni, meggyőzni a döntéshozókat, jelezni a tényleges gondokat, egyszóval felelősen, megoldóan közelíteni a problémákhoz. És bizony Nektek is van dolgotok.

Először is gondolkodni, érdeklődőnek lenni, nem elfogadni semmit dogmatikusan. Hozzászólni, véleményt formálni, vitázni és beszélni, írni a problémákról. Mindenhol és minden lehetséges pillanatban, formában.

A “baljós árnyak világa” retteg a gondolkodó embertől

Szereti a mindent “is” elfogadó, vak, és engedelmes polgárt aki valójában nem akar és emiatt egy idő után nem is tud beleszólni a hozzákapcsolódó történésekbe…

Higgyétek el a gondolkodó ember KELL a biztonságpolitika helyes alakításához. Az elmúlt 1 hónap ezt is tisztán megmutatta. Figyelem a világ eseményeit várom a jó híreket és a józan emberi hangot.

Forrás

Kapcsolódó

 

Tarjányi Péter: van megoldás? (...) A válaszom hideg zuhanyként kijózanító!

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Tarjányi Péter: van megoldás? (…) A válaszom hideg zuhanyként kijózanító!

 • 2022.03.25 - 10:10
  Közvetlen hivatkozás

  “A most zajló háborúban Ukrajnának győznie kell, egyszerűen azért, mert nem engedhetjük, hogy bármilyen politikai ellentétet, vitát fegyverrel lehessen eldönteni a világunkban…” – írja az általam nagyon tisztelt TP., Ez nem oximoron? Ha Ukrajna győz, nem azért győz, mert rengeteg fegyvert kapott a Nyugattól?
  Amúgy a többit illetően nagyrészt osztom a véleményét, de a háború lezárására én csak egy gyors lehetőséget látok: Putyinnak mennie kell. Mert ha marad, csak csörtet előre, fütyülve az áldozatokra, veszteségre, hiszen a saját hatalmáért küzd.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.