Budapesti hétköznapokKiemelt hírek

Tarlós a Városháza eladásáról: a hülyék bátorsága, ha valakinek ilyesmi komolyan eszébe jut!

Tarlós István: ha egy vizsgálóbizottságban az éppen regnáló van többségben az olyan, mintha a nagymama írhatná meg az unoka bizonyítványát!

Tarlós István aktivizálta magát, nap, mint nap kifejti véleményét a Városháza körült keltett mizériával kapcsolatban. Az atv.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy Budapest nélkül is nyerhet Orbán Viktor ‘22-ben, “különösen, ha a listás fővárosi szavazatokat is figyelembe vesszük. (…) Nem vagyok jós, de Lázár nagyon erős”, szerinte az “blamázs” lenne Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltnek, ha a vásárhelyi egyéni körzetben kikapna. Isten őrizzen jövőre egy kormányváltástól!”

A 2022-es választásról….

Orbán Viktor nem adta fel Budapestet?

Az kétségtelen, hogy Magyarország egészét tekintve nehéz lenne azt mondani, hogy Budapest a Fidesz legerősebb bázisa. De ez nem egy új történet. Azt nem vettem észre, hogy Orbán Viktor gyakran feltenné a kezét.

Főpolgármester volt tíz évig, a Fidesznek többsége volt a Közgyűlésben…

Éppenhogy! Úgy voltam tíz évig főpolgármester Budapesten, hogy előtte 65 évig konzervatív vezetője, főpolgármestere Budapestnek nem volt. Erre büszke vagyok. Én voltam az első és eddigelé az egyetlen. És ki tudja, hogy mikor lesz ilyen legközelebb…Mindig több szavazatot kaptam, mint a támogató pártok! Akinek nem tetszem, csinálja utánam.

Az, hogy ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje ‘24-ben, “irodalmi kérdés”?

Ma még szinte az. Nem aktuális. Nagyon sok függ a jövő évi parlamenti választástól is, és amilyen kaotikus állapotok vannak ma a Városházán, nem tudni, hogy a főpolgármester úr 2024-re milyen bizonyítványt lesz képes kiállítani erről az öt évről, aminek lassanként már a felénél leszünk.

Ő eljut ’24-ig?

Elméletileg el kell, hogy jusson. Őt megbuktatni két dolog tudja. A főpolgármestert akkor lehet leváltani, ha rábizonyítják, hogy szándékos bűncselekményt követett el, aminek azért elég nyilvánvalónak kell lenni és egyértelműnek. Ami ennél reálisabb vagy könnyebben előfordulhat, hogy a sajátjai buktatják meg, mondjuk, hogy nem fogadnak el egy költségvetést, egy költségvetési beszámolót, mert akkor jön a csődbiztos, az gyakorlatilag a bukással egyenlő. Ahol ilyesmi történik, ott nagyon nehezen elképzelhető, hogy egy olyan embert egyáltalán elindítsanak. Én nem azt mondom, hogy ez be fog következni, csak kérdezte, hogy eljut-e. Ha ez a két eset valamelyike nem következik be, akkor el kell, hogy jusson, mert a főpolgármester normál esetben leválthatatlan, hiszen százezrek választják meg közvetlenül.

De Ön sem gondolja ezt reálisnak…

Mondjuk, a DK – Momentum többsége, de egyedül a DK is meg tudja buktatni, mivel a fővárosban Karácsony Gergelynek a DK nélkül már rég nincs meg a többsége. Ez elhatározás kérdése. Nem mondom, hogy a DK-ban született ilyen elhatározás, de ha van, akkor ők meg tudják buktatni simán. A zsarolásos sms-ekkel való nyilvános alakítás nem tudom, jó ötlet volt-e Karácsony részéről?

“Egy hölgyről” beszélt korábban, akit alkalmasnak tartana a Fidesz főpolgármester-jelöltjének, de nem nevezte meg. Szentkirályi Alexandráról van szó, aki az Ön helyettese volt. Másoktól Fürjes Balázs nevét lehet hallani.

Ez nem az én dolgom. Biztos nélkülem is kitalálják. Nem én fogom eldönteni, hogy ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje három év múlva. Ma még azt sem tudhatjuk egész biztosan, hogy kiknek lesz ebbe beleszólása. Orbán Viktornak biztosan…

Szentkirályi Alexandráról beszélt az interjúban?

Fürjes Balázsról nem beszéltem, de ha már ön említi… Fürjes Balázzsal mindig jó volt a kapcsolatom. Tehetséges ember és nagyon jó szervező. Velem szemben is mindig korrekt volt, azt hiszem, hogy én is vele. 2019-ben is, ha megkérdezi, ő sem fog mást mondani. Szívesen támogattam volna, ha őt akarják főpolgármesternek indítani, ezt akkor meg is mondtam neki is, másnak is.

Orbán Viktornak is Fürjes Balázst ajánlotta 2019-ben?

Többeknek említettem. Ön jól tudja, hogy elég nehezen vállaltam el az utolsó jelölést. Megismétlem, ebben a kérdésben nincs illetékességem, hogy ki lesz a Fidesz jelöltje, és valószínűleg ma ezt még az sem tudja, akinek ez a dolga. Ha azt kérdezi, hogy a két emberről, az ő esélyeikről mi a véleményem, akkor az a válaszom önnek, hogy Alexandrának a szavazatszerző képessége nagyon jó, Fürjes Balázs pedig kiváló szervező és rutinosan tud nagy rendszereket irányítani. Visszatérve arra, hogy a Fidesznek Budapesten nulla esélye lenne, ez rendkívül túlzó. Legfeljebb az ellenzék vágyait tükröző megállapítás.

Városháza eladásról….

Elhiszi Karácsony Gergelynek, hogy nem akarja eladni a Városházát?

Nem hiszek el semmit automatikusan Karácsony Gergelynek és nem is cáfolom Karácsony Gergelyt kategorikusan. Az olyan hivatkozásoknak, hogy egy tanulmányterv mit tartalmaz, és azt hogy értelmezik, igazából a döntéshez, vagy a jövőt illetően az igazi szándékhoz nem sok köze van. Köze annak lenne, ha a közgyűlés hozott volna egy határozatot, vagy különösen egy rendeletet, ami kimondja: a Városháza egyszer, s mindenkorra önkormányzati tulajdon marad. De ilyenről én sem hallok és nem is beszél senki.

Karácsony Gergely felelőssége felvethető ebben az ügyben, bármilyen vonatkozásban?

Ez a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján kívülről nem dönthető el. Valami olyasmi hangzott el a tegnap este kiszivárgott “videón”, a hangfelvételen, hogy az ügyet bevitték kabinet elé. Ez nem lényegtelen mondat. Mindenesetre szokatlan lenne, ha a főpolgármester nem vett volna részt a saját kabinet ülésén.

Ön főpolgármester volt tíz évig. A Vagyonkezelő vezetője “tárgyalhat” saját hatáskörben a Városháza eladásáról, következmények nélkül? Maradhat az állásában, vagy távoznia kell?

A konkrét ügy esetében ezt sem tudom megmondani. Ehhez többet kellene tudni róla. Ha igaz, ami a “videón” elhangzik, akkor nem tehette a dolgot a saját szakállára. Egyébként nem tudom, Karácsony tett-e végül feljelentést az ügyben, mert egyik nyilatkozatában mintha kilátásba helyezte volna. Mellesleg azt sem tudom, mik most a szabályok a Városházán, és egyáltalán valójában ki vezeti azt a házat. Az sem érdektelen, hogy a vagyonkezelő igazgatóságának elnöke Karácsony egyik legfontosabb bizalmi embere. Az igazgatósági elnököknek általában illik tudni mi történik a cégnél.

Eladható a Városháza egyáltalán?

Azért sem igen, mert van a dolognak egy praktikus, egy spirituális része és egy jogi része is. És mind a három ellene mond az eladhatóságnak. A Városháza barokk műemléképület, alatta a föld is műemléki terület, ott húzódik a régi városfal. Emellett egy fővárosnak mégis a szimbóluma a Városháza. Ha úgy tetszik, el lehet sütni azt a patetikus mondatot is – mert igaz – , hogy valahol minden fővárosinak, sőt, minden magyar állampolgárnak szimbolikus épülete ez a Városháza. Ezért nagy merészség olyat fölvetni, hogy valaki el akarja adni. Számos értelemben támadási felületet nyújthat önmaga ellen. Amiért a legnagyobb ostobaság az eladásról gondolkodni, mert a Városháza a fővárosi önkormányzat törzsvagyonának körébe tartozik. A Városházát a törzsvagyonból kiemelni és elidegeníteni kalandos történet. Jogszabály-módosítás, illetve minősített többséggel hozott rendelet változtatás nélkül az ingatlant ki sem lehet venni ebből a körből, és a törzsvagyon elvileg elidegeníthetetlen.

Tilos eladni a Városházát?

Elvileg igen. Tudja, a saját gyerekkori nyelvezetemben meg merem fogalmazni: a hülyék bátorsága, ha valakinek ilyesmi komolyan eszébe jut.

“Becsületes gyerek. Karácsony személy szerint tiszta kezű. Hogy saját zsebre eltett volna valamit, azt kizárom. A másik lehetőség, hogy gyenge, hogy ordenáré hazugság, amit állít saját megfélemlíthetetlenségéről. Harmadik lehetőség nincs.” Emlékszik ezekre a mondatokra?

Hát, ezt azt hiszem, én mondtam. Mennyiben mond ez ellene annak, amit most mondok? Zuglói polgármesterként, a közgyűlés tagjaként ismertem meg Karácsony Gergelyt. Sosem tartottam erős személyiségnek, és valójában mindig azt gondoltam, előttem legalábbis bizonyította, hogy nem egy kifejezetten igazmondó típus. De fenntartom, azt hogy ő személy szerint zsebre tenne pénzt, azt ma sem feltételezem róla.

A további részletekért feltétlenül kattintson az atv.hu-ra!

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Tarlós a Városháza eladásáról: a hülyék bátorsága, ha valakinek ilyesmi komolyan eszébe jut!

Comments (1)

  1. […] került szóba, s ez utóbbi fabula kapcsán akadt meg a falat a számban. Másnap újra meghallgattam az ominózus részletet, hátha estve nem figyeltem eléggé, lévén hogy a kényelmes […]

Szólj hozzá!