Tarlós és Trump azonos önértékelési zavara

Magyarországon a hétfői nap negatív szenzációja volt Tarlós István öndicsérettől csepegő értékelése saját főpolgármeteri tevékenységétől. Ameddig mi itt aludtunk, ottani idő szerint hétfőn délután az USA elnöke is valami hasonlót művelt, agyondicsérve kormánya -legalábbis vitatható- teljesítményét a környezetvédelem terén.

Trump párhuzamos valósága

Kormányzata környezetvédelmi politikáját dicsérte Donald Trump amerikai elnök a környezetvédelmi hivatal elnökével, szakembereivel és aktivistákkal tartott tanácskozáson a Fehér Házban hétfőn délután.

Trump kifejtette: lehetségesnek tartja, hogy az Egyesült Államok vezesse a környezetszennyezés elleni harcot a világban és egyúttal előmozdítsa, segítse a fosszilis fűtőanyagok alkalmazását.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok az első helyen áll a világban a tiszta ivóvíz biztosításában, és úgy csökkentette a levegő szennyezését és fogta vissza a káros anyagok kibocsátását, hogy közben erősítette az ipari tevékenységet és csökkentette a túlburjánzó szabályozást.

“Az erős gazdaság életfontosságú az egészséges környezet fenntartásához” – fogalmazott.

A tanácskozáson jelen volt Rick Perry energetikai és David Bernhardt belügyminiszter is. Az amerikai kormányzatban a belügyminisztérium nem a hagyományos belügyi feladatokat látja el, hanem a területrendezést, a környezet-, és a természetvédelmet felügyeli.

Ezzel szemben

Sajnos az amerikai kormány saját kutatói nem voltak ennyire optimisták, amikor tavaly egy 1000 oldalas elemzést írtak arról, hány milliárdos kárt fognak okozni az amerikai gazdaságnak az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek, áradások és az emelkedő hőmérséklet, valamint hány ezer amerikai állampolgár hal meg az egyre durvább hőhullámok miatt és az olyan betegségek terjedésével, mint a nyugat-nílusi láz vagy a chikungunya-láz. Bár a jelentésbe Trump is belenézett, de a nagyon vészjósló részeket egyszerűen nem hitte el. (Guardian/444)

“Deregulációs politikájával a Trump-kormány bebizonyította, hogy a szövetségi szabályzók nem szükségszerűen segítik elő a környezetvédelem ügyét” – fogalmazott a   Andrew Wheeler az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) elnöke , aki a Barack Obama kormányzata idején hozott környezetvédelmi intézkedések leállításán dolgozik. (GREENFO)

Elemzők emlékeztetnek: Donald Trump több mint egy tucatnyi szabályozást törölt el és általában véve is lazított a szigorú környezetvédelmi előírásokon, lehetővé tett ingatlanfejlesztéseket természetvédelmi területeken, és nem utolsó sorban bejelentette az Egyesült Államok kivonulását a párizsi klímavédelmi egyezményből.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük