Tarlós István ex főpolgármester belátta, hogy követett el hibákat a kampánya alatt, (nem a regnálása idején) amit az eddigiektől eltérően nem Ő irányított.

Múlt – jelen -jövő

Tarlós interjút adott az Indexnek, amiben többek között elemezte bukásának okait:

Ez nagyon furcsa kampány volt. Egy főpolgármesteri kampánynak tulajdonképpen másról kellett volna szólnia. (…) megérte volna mégis vitatkozni Karácsonnyal. (…) 29 éven keresztül mindig saját magam irányítottam a kampányomat. Most nem csak saját magam irányítottam. Voltak olyan elemei, amikkel egyetértettem, voltak olyan elemei is, amikkel nem. Ugyanakkor hiányoztak az én módszereim közül bizonyos elemek. De ezen utólag már fölösleges rágódni.

Arról, hogy a Karácsony-vezette közgyűlés elismerte a munkáját, azt mondta, hogy:

Elismerésnek tekintem. Talán nem volt teljesen alaptalan. A szocialistáknak, akikkel sose tartoztam egy táborba, de ők ismernek az ellenzékiek közül legrégebben, nekik külön megköszönöm ezt a szavazást, és tulajdonképpen az egész közgyűlésnek is.

A díszpolgárság belengetéséről…

Orbán szerint sértő, hogy Demszky Gáborral együtt vetődött fel Tarlós neve az elismeréssel kapcsolatban. Tarlós erről azt gondolja, hogy:

Nem használtam ilyen kifejezést (…) A díszpolgárság nem egyszerű dolog. Egyrészt erről még korai beszélni, mert áprilisban lesz döntés róla. Az egy kicsit meglepett, hogy Demszky Gáborral együtt szánják nekem a kitüntetést. Mert Demszky stílusa, hitvallása, világképe, és az enyém között nagyon nagy a különbség. Nehéz lenne egyenlőségjelet tenni közénk, de ne menjünk ennyire előre.

Miniszteri biztos – biztos?

Arról, hogy Orbán a választás estéjén beígért neki egy hozzá-közeli állást, így vélekedik:

Miniszterelnöki főtanácsadó lettem, ez a titulusom. Ez államtitkári besorolás.(…) Dehonesztáló kifejezés a „vigasztalás”, nem hiszem, hogy vigaszra szorulnék. (…) Először is az elmúlt tíz év elismerése lehet benne. És talán az a tapasztalat, ami 30 év alatt ragad valakire, aki a közjót nemcsak szólamnak tekinti.

Arról, hogy ez pontosan mit takar, még nincsenek konkrét információi:

November 1-jei hatállyal kaptam meg ezt a megbízatást. Egyelőre annyit tudok, hogy országos a feladatkör. (…) Aktuálpolitikai kérdésekkel biztosan nem fogok foglalkozni. És konkrét budapesti projektekkel sem.

Örül a posztnak, mert:

Nem is elsősorban azért, mert kapok fizetést, hanem mert ennyi év folyamatos, stresszes munkája, ekkora felelősség hordozása után egyik napról a másikra otthon maradni, az a leépülés előszobája. Állítólag az én biológiai órám hátrébb jár, mint az életkorom, de bekerültem abba a korba, hogy élhetek húsz évig is, meg egy napig is. Szóval nagyon jó, hogy dolgozhatok. A lényeg az, hogy tudok dolgozni és nem kell durván más életvitelre átállnom egyik pillanatról a másikra, ami akár egészségkárosodást is okozhat.

Ha Orbán tesz az ötleteire….

Arról, hogy ha a miniszterelnök nem hallgat a tanácsaira kész-e otthagyni új tisztségét így vélekedik:

Igyekszem értelmes nézeteket megfogalmazni. Ha miniszterelnök úrral úgy látnánk, hogy nem érdemes együttműködni, akkor biztos levonnánk a konzekvenciáját, de erre jelenleg nem sok esélyt látok.

Hozzátette: a szerződés a miniszterelnök megbízatásának idejéig szól. Egy új életszakasz kezdődik, a régi barátok, család örül annak, ami történt, azt mondják többet lehet velük.

Nekem mindig is többet jelentett a hatalom, mint a pénz. Ez a hatalom most megszűnt, de a lényeg, hogy megéltem, és hosszú ideig.

A névtábla

Arról, hogy mit vitt haza az irodájából elárulta:

A saját könyveimet, és néhány személyes emléktárgyat vittem magammal, például New York volt polgármesterének, Rudy Giulianinak egy dedikált könyvét, vagy a Michael Bloomberggel, a Columbia Egyetemen készült közös fényképet. Valamint a bejárati ajtó mellől a névtáblát ugyancsak magamhoz vettem.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét