Tarlós: túlzás lenne, ha egy metróállomás is Göncz Árpádnak állítana emléket

A főpolgármester szerint az Árpád hídi metrómegálló nevéről még nincs végleges döntés.

A megálló nevéről még nincs döntés

Túlzás lenne, ha a XIII. kerületi városközpont után az Árpád híd megállót is a néhai államfőről neveznék el – mondta a főpolgármester a Magyar Időknek.

Végleges megállapodás arról van, hogy a XIII. kerület egy részét Göncz Árpád városközpontra neveznék át, de az Árpád hídi metrómegálló nevéről még nem döntöttek – közölte Tarlós István.

A városközpont neve állít emléket Göncz Árpádnak

A főpolgármester szerint az érintett angyalföldi városrész nevének megváltoztatása a XIII. kerület kérése volt, a Göncz Árpád városközpont elnevezést pedig a közgyűlés kormánypárti többsége is támogatta, emléket állítva a rendszerváltás utáni Magyarország első köztársasági elnökének.

A volt államfő tiszteletére egykori, III. kerületi lakóhelyén emléktáblát, annak közelében pedig mellszobrot állítottak – emlékeztetett.

A metrómegállók elnevezéséről a Fővárosi Közgyűlés mindenképpen tárgyalni fog – jelezte Tarlós István.

(Forrás: HVG)

DK: Göncz Árpádról nevezzék el az Árpád hídi megállót!

A DK azt szeretné, hogy az eddig terveknek megfelelően Göncz Árpád egykori köztársasági elnökről nevezzék el a felújítás alatt álló a 3-as metró Árpás hídi állomását.

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi képviselője pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a szélsőjobb nyomásának enged Tarlós István, amikor Bayer Zsolt publicista Echo TV-ben elhangzott „kirohanása elől meghátrálva”, meg akarja akadályozni, hogy a felújított 3-as metró Árpád hídi állomását Göncz Árpád Városközpont néven nevezzék el.

Emlékeztetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2016-ban a XIII. kerület javaslatára döntött arról, hogy a metrómegállót is magába foglaló városrészt Göncz Árpádról nevezik el.

Gy. Németh Erzsébet kifejtette, a tervezéskor született döntés arról, hogy a városközpontról nevezik el az ott található metrómegállót. Változott a közterület neve, tehát teljesen logikus, hogy az azon lévő metrómegálló is azt a nevet viselje – mondta.

Az ellenzéki politikus szólt arról, hogy Tarlós István is SZDSZ-esként kezdte a rendszerváltás utáni politikai pályáját, ugyanúgy mint Göncz Árpád. Csak míg a volt államfő élete végéig hű maradt ennek a pártnak az eszméihez, addig Tarlós István ettől messze van; a főpolgármester „gyávaságát és gerinctelenségét” mi sem mutatja azonban jobban, mint hogy a párttársa emléke helyett odaáll a szélsőjobbos publicista mellé – mondta Gy. Németh Erzsébet.

A 3-as metró akadálymentesítése kapcsán elmondta azt is, hogy szerinte a 16 évvel ezelőtti, a 2-es metró felújításánál elkövetett hibákat nem lenne szabad megismételni 2018-ban.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük