Tarr Béla: egy szűk, szupergazdag réteg irányítja a világot, a politikusokat is —  Nem volt ez olyan nagy dolog

Ne térjünk vissza a „normalitásba” a koronavírus-járvány után, a világnak változnia kell! – így összegezhető az a felhívás, amelyet 200 világhírű művész, illetve kutató-tudós jegyzett, és a kezdeményezők között egyetlen magyarként Tarr Béla filmrendező írt alá. A művésszel a Heti Világgazdaság készített interjút.

Bankszámla függvénye kinek mi a normális

Elmondta, ez egy francia kezdeményezés, Juliette Binoche küldte, hogy írja alá, ha egyetért a szöveggel. Aláírta:

“Amikor mindenki arról beszél, hogy a vírus után jó volna már visszatérni a normalitásba, akkor az ember elgondolkodik: mi is az a normalitás.” /…… / “Nyilván bankszámla függvénye, hogy kinek mi a normális, és szerintem az nem normális, hogy ez így van. Úgy látom, az egész pokol, ami most rázuhant a világra, hatalmas büntetés. Ha úgy tetszik, utolsó felhívás. A természet visszaüt, és azt jelzi ennek a baromira elbizakodott, de valójában nagyon primitív világrendnek, a kapitalizmusnak, hogy ez nem mehet így tovább.”

Szerinte a kapitalizmus megaláz, megnyomorít, tönkretesz minden élőlényt:

“. Veszélybe sodorja az életet. Mi az, hogy mi nem tetszik benne? Nem tetszik az egész, úgy ahogy van! A világ urai kihasználják a bolygót, kiirtják az erdőket, beszennyezik a vizeket, kipusztítják az állatfajokat, hagynak nyomorogni, éhen halni embereket, és közben egyre nagyobb falakkal, egyre hosszabb kerítésekkel védik magukat, hogy ne is lássák mindazt a szenvedést, amit okoztak. Lábbal tiporják az emberi méltóságot.”

Évszázadok óta a pénz van a középpontban de most van esély a változásra

Nem haszonelvű társadalmat szeretne. Szerinte azt még nem próbáltuk ki soha, hogy milyen lenne. Mert amit itthon kommunizmusnak vagy szocializmusnak hívtak, az közönséges, szimpla feudalizmus volt, csak megfejelve egy zavaros ideológiával:

“Eljött az a pont, amikor az embereknek kreatívaknak kell lenniük. Évszázadok óta a pénz van a középpontban. De most van esély a változásra, most kellene kitalálni azt, hogyan lehet a pénz helyett az ember a legfőbb érték. Most kellene kitalálni, hogyan lehet a pár tízezernyi szupergazdagnak kedvező világból milliárdok számára kedvezőbb világot teremteni.” /…. / “….szűk, szupergazdag réteg irányítja a világot. A politikusokat is. Színtiszta korrupció, amit ideológiai maszlaggal próbálnak elfedni. Ezen kell változtatni. Kreatívan és bátran. A humanizmust és a tisztességet hiányolom”

Korainak tartja az újra nyitást. A vírus után beindítják újra az ipart, a kereskedelmet, a turizmust, a bizniszt, a pénzcsinálást.:

“Menjen előre a világ, mondják, akik erről döntenek, és csak a pénzügyi hasznot nézik. Ahelyett, hogy az embert néznék. Forszírozott, korai és felelőtlen ez még, szerintem.” /…… / “És akinek meghalt benne az édesanyja, a gyereke, akármilyen családtagja, barátja? Vagy aki elvesztette a munkáját és földönfutóvá vált a családjával? Nekik mit mondanak? Nekik is azt, hogy nem volt ez olyan nagy dolog?”

A teljes cikk a hvg előfizetéses oldalán olvasható!

Tarr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest