Drámai mértéket ölt a háziorvoshiány

Már 320 tartósan betöltetlen családorvosi és 244 fogorvosi praxis van. Ez egy történelmi mélypont, ráadásul nemcsak a családorvosi rendszer táncolt az összeomlás szélén, de az idős, kiszolgáltatott – sokszor súlyos krónikus betegségben szenvedő, rossz anyagi és szociális körülmények között lévő – emberek helyzetét a kistelepülési patikahiány is rontja.

Elérte a 320-at a betöltetlen, tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma Magyarországon. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztálya egyik feladata, hogy nyilvántartást vezessen a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetekről, tehát azokról, amelyek esetében az önkormányzattal kötött orvosi szerződés legalább hat hónapja megszűnt, vagyis azóta nem rendel ott doktor. E  tájékoztató szerint 2018 júniusában

Mindez azt jelenti: nemhogy csökkenteni nem sikerült a betöltetlen helyek számát, hanem azok mértéke folyamatosan nő, hiszen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ januári adatai szerint majdnem 300 tartósan betöltetlen, azaz legalább fél éve üres háziorvosi körzet volt az országban, az áprilisi adatok szerint 308.

Az adatok azt is mutatják, hogy nem hozott eredményt a kormány tavalyi praxispályázata, nem sikerült érdemben csökkenteni a háziorvos nélkül működő települések számát. Tavaly ugyanis 2,3 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen praxisok vonzóbbá tételére, ez azonban nem hozott különösebb eredményt.

A jelenlegi adatokból az is kitűnik, hogy a helyzet még mindig Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb, ugyanakkor már Budapesten is háziorvoshiány van, a probléma pedig egyre súlyosbodik. Az ugyanis, hogy ennyi körzetet érint a hiány, nem azt jelenti, hogy ennyi helyen nincs orvos. Sokkal több településen ütközik ezáltal akadályba az ellátás. Ha egy körzet betöltetlen, a szomszéd körzet háziorvosa folyamatosan helyettesítésre kényszerül, és a saját körzete mellett el kell látnia egy másik körzetet is. Az érintett betegek helyben csak azokon a napokon jutnak ellátáshoz, amikor a helyettes orvos épp rendel a faluban.

A helyzet leginkább Észak-Magyarországon kritikus,

ahol egy körzethez 4-5 település is tartozhat, emiatt pedig rengeteget kell utazni az alapvető orvosi ellátásért. A betöltetlen 320 háziorvosi körzet így több mint ötszáz települést érint.

Csaknem ezer gyermek jut egyetlen gyermekorvosra

A statisztikai hivatal adatai szerint 2016-ban 1444 házi gyermekorvos dolgozott, hozzájuk pedig nem kevesebb mint 1,417 millió gyermek volt bejelentve. Tehát ma csaknem ezer gyermek jut egyetlen orvosra, őket mind egyetlen szakembernek kellene tartósan ellátni.

(Forrás: 168 Óra)

Kapcsolódó:

Még mindig betöltetlen több mint 300 háziorvosi praxis

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük