Tasnádi István: a rendszerváltáskor az embereket a nyugati jólét hozta lázba 0 2

Rozsdatemeto

Ma, amikor a múltat ünnepeljük, nem árt kicsit visszanézni a félmúltba sem, ebben segíthet Tasnádi István legújabb műve. A Hábetler család története és Fejes Endre kultuszregénye, a Rozsdatemető, valamikor 1960-ban véget ér. A Katona József Színház új darabjában azonban egészen 2010-ig követhetjük az eseményeket.

Rozsdatemető 2.0

Az író hangsúlyozta, nincs aktuálpolitika a darabban. Harminc éve volt a rendszerváltás, az már elég távoli ahhoz, hogy tudjunk általánosabb érvényű kijelentéseket tenni az időszakról:

” A darab nem pártpolitikába akar belecsúszni, és nem akar ítélkezni, azt próbálja megmutatni, hogy így volt, ebben hittünk, így lehetett meghülyíteni az embereket, így fordultunk egymás ellen.” /…. / “A 2006-os tévészékházostromról szóló jelenet előtt van egy nagy jelenet a kilakoltatásról, és az ottani vesztesek aztán megjelennek a Szabadság téren.

El lehet gondolkodni, hogy kinek volt igaza, hogy van-e ok-okozat, hogy hogyan lehetne kilépni a sértődés-láncolatból. Ha végignézzük a darab által felölelt száz évet, revansok sorozatát látjuk. 1918 végén kezdődik a vörösterrorral, aztán erre jön a fehérterror, és így tovább. Van ennek egy ritmusa, van, amikor csak pár év, de van, hogy 40, vagy 4, 8, 12 évig tart egy ciklus. Ebben a vetésforgóban élünk, ebben kell élnünk, felnevelnünk a gyerekeinket.”

Gorenje, a rendszerváltás szimbóluma

A második felvonásban megjelenik a rendszerváltáskori eufória, de kicsit sarkítva azt mutatja meg, hogy valójában ez egy jóléti eufória:

“Az ideológiai háttere, amit az értelmiség és a politikusok szeretnek hangsúlyozni, a Hábetler családot és az itt élő sokmillió embert nem hozta lázba. Inkább a nyugati jólét érdekelte őket. Emlékezzünk csak arra, amikor az emberek hosszú sorokban mentek Bécsbe Gorenje hűtőért, vagy Tarvisióba bőrdzsekiért. Aztán jöttek az ész nélküli hitelfelvételek. Majd sokan megtapasztalhatták, milyen az, ha bedőlnek ezek a hitelek, és elviszik a házukat.”

Hangsúlyozta, még a szabad mozgás nyugat felé is inkább életminőségi kérdés volt, nem ideológiai. Ez 20-30 év távlatából pontosan látszik. Ezért nincs is mit számon kérni. Ha kicsit megszorítják a gyeplőt, csökken a szabadságszint, de jól élünk, akkor az belefér. A hatalom felé a végső elvárás az, hogy éljünk jól:

“Alapvetően valóban a túlélés a család stratégiája. De az új generációk mindig szeretnének kitörni a szüleik világából, szemléletéből. Ez Fejesnél nem sikerült. Én behozok még három generációt, és nem árulok el nagy titkot: nekik sem sikerül. A jó szándék mindig megvan, de van egy olyan világ körülöttük, amelytől ez nagyon nehéz. “

A hábetlerizmus

Kitért arra, a mai utódoknak lenne-e fenntartása egy olyan szomszéddal, aki állandóan valamelyik párt ideológiájával traktája őket:

“Hábetlerék már akkor is jót röhögtek a sok pártszövegen. Ebben sincs változás, ezeket a mentalitásokat is örököljük. Mindenkinek a helyén van az esze ilyen szempontból. Tudják, hogy marhaság, amit beszél, de azt is, hogy ő a hatalom embere. Le kell ültetni az asztalunkhoz, valamikor jól fog még ez jönni.”

A hábetlerizmust annak idején arra használták, akit leproliztak, azokra, akik alulnézetből szemlélik a történelmet. Olyan típusú emberekre, akik meg akarnak úszni, túl akarnak élni, akik nem alakítják a történelmet, hanem elszenvedik:

“De az, hogy közéletileg aktívak legyünk, elvek mentén cselekedjünk, kiálljunk valamilyen ideáért, amelyben hiszünk, az nem fér bele a hábetlerizmusba. Mindezt az eredeti regény végén, az egyik szereplő, Zentay keményen el is mondja Hábetlernek.”

Ahhoz, hogy túléljen valaki, figyelnie is kell. Már csak azért is, hogy ne hibázzon a különböző hatalmak által elvárt kérések, parancsok teljesítésében:

“Persze, figyelnek a szereplők, de nem értelmeznek. Kicsit svejkes például a kötet elején, amikor az öreg Hábetler hazautazik megnősülni, és mire visszamegy a frontra, eltűnik a százada. Azért tűnik el, mert elvesztették a világháborút, de ez Hábetlert nem érdekli. Ő menne vissza harcolni. Azt szereti, ha megmondják, mit csináljon. Behívták, megy. Megmondták, ki az ellenség, lőtt. Elég szűk az a horizont, amelyet belát.”

(Ha sikerült érdeklődését felkeltenünk, olvassa el Balla István  teljes interjúját a hvg. hu-n.  )

Éppen egy éve

Március 15. díjazottjai – Biztos, hogy át kellett venniük?

Előző cikkKövetkező cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − 6 =

Lemondott a fuvarozói érdekképviselet vezetője 0 27

Csütörtökön lemondott a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke, döntését a szervezet elfogadta.

Versenyképesség 2.0 – Csekély eredményesség

Szabó György az MKFE keddi közleménye szerint azzal indokolta a lemondását, hogy csekély eredményeket értek el a kormányzati egyeztetéseken a Versenyképesség 2.0 csomagról. A versenyképességi és piacvédelmi javaslatot a szervezet novemberben adta át Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

A leköszönt elnök – mint írták – arra hivatkozott, hogy nem tudja felelősséggel folytatni a megválasztásakor megígért szakmai munkát. Szabó György a Versenyképesség 2.0 végrehajtásán túl gyorsabb és hatékonyabb jogalkotási munkát sürgetett.

A fuvarozói ágazat kapacitásainak csaknem felét képviselő MKFE a közleményben kifejtette, hogy az ágazat és a nemzetgazdaság számára is kedvező megoldások egyelőre nem körvonalazódnak. A 3 ezer tagvállalkozás számára hamarosan új cselekvési terv készül a szakmai érdekek még hatékonyabb képviselete érdekében – írták.

(Forrás: MTI)

A német megszállás és mai „magyarázatai” 0 38

megszallasi emlekmu

Napjaink kurrens magyarázatai: lényegében mindenért a németek felelősek, illetve a megszállást a szövetségesek „provokálták ki”, nem törődve a magyar zsidósággal (sem). Van olyan magyarázat, emlékezés is, amelyet manapság az MTI nem tesz közzé.

A gyalázatos Szabadság téri „emlékmű”

Az első magyarázatot hirdeti a gyalázatos Szabadság téri „emlékmű”: a német birodalmi sas meggyakta a mélyen keresztény, ám magatehetetlen Gábrielt, és gyakorlatilag mindenért ez a sas felelős.

Annyi igazság van ebben a „magyarázatban”, hogy a nemzeti kataklizmához – a zsidók, valamint az elhurcolt cigányok, melegek és kommunisták, ellenállók vagy annak bélyegzettek tragédiájához – kellett a német megszállás. Ám az csupán szükséges, de nem elégséges föltétele volt mindannak, ami történt.

Az előzmények már megvoltak, de az ipari méretű népirtás a megszállás után következett. Annyi egészen biztos, hogy az nem következhetett volna be a magyar állam és némely polgárai megdöbbentő tevékenysége nélkül.

Az USA és a szövetségesek a hunyók

A második, nem teljesen új „magyarázat” éppen ma jelent meg, itt olvasható.

E szerint a szövetségesek mintegy méltatlanul kelepcébe csalták Horthyt, Kállayt, s nem törődve a következményekkel, a rengeteg áldozattal, odadobták az országot a náciknak (Demkó Attila). De ezért az értelmezésért lelkesedett Stumpf  András, és ezt ajánlotta az ellenzéki képviselők figyelmébe a fideszes neoprimitív politikai iskola, papagájkommandó jeles tagja, a mostanában nagyon aktívkodó Böröcz László is.

Ez a két értelmezés egy dologban biztosan találkozik: a magyar felelősség elhallgatásában. Márpedig számunkra –  minden tisztességes magyar számára – elsősorban éppen a magyarok felelőssége a fontos.

Nem kétséges persze, hogy háborúban sokféle meggondolás létezhet, és azok bizony távolról sem mindig emberségesek, tisztességesek. Mégis nehézséget okoz a „szövetséges provokáció” értelmezése.

Önkéntes csatlósok voltunk

Nem feledhető, hogy a náci agresszorok csatlósai voltunk, mégpedig önkéntes csatlósai. A háborúból való kiszállás gondolata a magyar vezetők némelyikének fejében csak a súlyos vereségek után fogalmazódott meg, és keresték a kiugrás lehetőségét. Milyen szövetséges provokációra lett volna ehhez szükség? Mit kellett volna tenniük a szövetségeseknek? Biztatni a magyarokat a nácikkal való további együttműködésre, hogy elkerüljék a megszállást..? S a feltétel nélküli megadás követelménye is a „provokáció” része lett volna..?

Nem vitatom persze, hogy a háborúban a szemben álló felek gyakran törekedtek egymás megtévesztésére – lehet éppen ilyenkor „provokációról” beszélni, de nem tűnik ez sem értelmesnek, sem hasznosnak.

Annyi bizonyos, hogy Magyarországnak kellett viselnie önkéntes hadba lépésének minden súlyos következményét. Ezzel együtt is meghökkentőnek tűnik az állítás, amely szerint a szövetségesek kamuzásból folytatták a tárgyalásokat a magyarokkal, valódi céljuk az volt, hogy a németeket az ország megszállására kényszerítsék.

Talán megkockáztatható: annak az erőnek a hiánya, amely a megszálláshoz szükséges volt, nem jelentett komoly könnyebbséget a szövetségeseknek a partraszálláskor.

Mit jelent az, hogy a legjobban kezelt zsidó közösség?????

Belátom ugyanakkor, hogy – mivel nem vagyok történész – nem igazán lehetek vitapartner ilyen kérdésekben. A fenti megfontolásokat is inkább csak azért írtam le, hogy Borhi egy állítását kerek-perec visszautasíthatónak mondhassam. Az állítás imígyen szól:

Annak ellenére folytatták (a szövetségesek) ezt az irányvonalat, hogy biztos tudatában voltak annak, hogy Magyarországon él „Tengely Európa legjobban kezelt és legnagyobb zsidó közössége”.

Egyszerűen fölfoghatatlan: mit jelent az, hogy „legjobban kezelt”? 1942-ig meghozták a „megfelelő törvényeket” – igazán már csak a holokauszt volt hátra…

De rendben: tegyük föl – de el ne fogadjuk! –, hogy a zsidók lényegében, ahogy a cikk sugallja, a szövetségesek áldozatai. De akkor a provokációk egész soráról kell beszélnünk, azokból az időkből is, amikor a szövetségesek még nem is voltak szövetségesek… És ki kell egészítenünk Gábriel német sas okozta szenvedéseit e  „provokációk” okozta gyötrelmekkel…

Nyilván nyugati „provokáció” eredménye volt a Horthy-rendszer egész antiszemita, „fajvédő” keresztény kurzusa, és természetesen „provokáció” hatására születtek meg a zsidótörvények, jött létre a munkaszolgálat is. A legnagyobb „provokáció” a magyar állam és sok-sok polgárának fölkészítése volt a német megszállásra – arra, hogy utána igen hatékonyan „szedjék össze” a zsidókat.

Mert nem igaz az a mai „kormány” által gyakran hangoztatott állítás, hogy „nem védték meg a magyar állampolgárokat”. Nem erről volt szó, hanem arról, hogy bizonyos polgárokat a magyar állam kiszolgáltatott, emberhez méltatlan, gyalázatos halálba küldött.

És ezen a tényen semmiféle magyarázat, értelmezés nem változtat. Különös állhatatossággal kell figyelmeztetni erre most, amikor erősödik, régóta erősödik az Eörsi István által leírt lelki igény a fasizmusra.

Hankook – Ellenzéki képviselők a munka törvénykönyve betartását követelik 0 38

hankook

A munka törvénykönyve betartását követelik ellenzéki országgyűlési képviselők a Hankook Tire Magyarország Kft-nél, mert szerintük a cég az egy hete tartó sztrájk kapcsán nem tartja be a vonatkozó jogszabályokat.

A Hankook nem tárgyal a szakszervezettel

A Fejér Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi osztálya előtt tartott keddi sajtótájékoztatón Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a munkáltató szembemegy a munka törvénykönyvével, amikor nem tárgyal a szakszervezettel, miközben a szakszervezetnek alapvető joga a dolgozók képviselete. Hozzáfűzte: a kormánypártok azt mondják, „ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket”, s ez a legnagyobb nemzetközi cégekre is vonatkozik.

Mint elmondta, tartalmas és eredményes beszélgetést folytattak a munkavédelmi és munkaügyi osztály vezetőjével és munkatársaival.

A munkásokat rabszolgaként dolgoztatják

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője szerint ebben a kérdésben a kormánynak a „sarkára kellene állni”, annál is inkább, mert a Hankookkal kötött stratégiai megállapodás keretében több tízmilliárd forintos állami támogatást adtak a cégnek. „Az nem járja, hogy a munkásokat rabszolgaként dolgoztatják, jelentős részüket megzsarolják, valamint sztrájktörőket alkalmaznak” – fogalmazott.

Közölte: minden segítséget megadnak a szakszervezetnek a sikeres harchoz, ezért írásbeli kérdést intéznek a területet irányító miniszterhez és nem kielégítő válaszok esetén közadat-igénylést is benyújtanak, hogy megtudják, mi zajlott az elmúlt években a gyárban.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő elmondta, hogy a munkaügyi osztályon folytatott beszélgetésből kiderült: 2010 óta hét munkaügyi és nyolc munkavédelmi hatósági ellenőrzést végeztek a vállalatnál és jelenleg is vizsgálódnak. Jelezte, hogy a szakemberek súlyos hibákat tártak fel, például a védőberendezések működésképtelenségét, biztonságtechnikai hiányosságok sorát, illetve a cég elutasította a légszennyezés-mérésre vonatkozó hatósági kérést is.

Már halálos baleset is történt

A képviselő szerint a hatósági ellenőrzésnek ebben a formában nincs visszatartó ereje, hiszen kétévente van egy súlyos baleset a Hankooknál, legutóbb halálos baleset is történt, miközben a hatóság 200 ezer és ötmillió forint közötti bírságokat szabott ki. Rámutatott, hogy a hatósági szakemberek létszámának és bérének emelése mellett a kiszabható bírságok összegének növelése lenne a megoldás.

Szabó Zsolt a Párbeszéd dunaújvárosi önkormányzati képviselője úgy vélte, ebben a helyzetben Dunaújváros fideszes polgármesterének az lenne a feladata, hogy ott legyen a cégnél és tárgyaljon a cégvezetéssel, segítsen a probléma megoldásban. Felszólította ezért Cserna Gábort, tegyen meg mindent a helyzet megoldásáért és javasolta, hogy a város kössön stratégia együttműködést a céggel és ebben világos feltételeket szabjon, milyen normákat kell betartaniuk.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

A Hankook-sztrájkban a dolgozók 70 százaléka vesz részt – a cégvezetés etikátlan lépései

Most Popular Topics

Editor Picks

Megosztás