Tavaly naponta kilenc család veszítette el az otthonát

A Demokratikus Koalíció ismét benyújtja azt a törvényjavaslatát, amelyik megtiltaná, hogy kisgyermekes családokat lakoltassanak ki.

Az utóbbi öt évben megháromszorozódott a kilakoltatások száma

Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy ezen a napon lejárt a kilakoltatási moratórium. A kormányt bírálva hangsúlyozta, hogy az utóbbi öt évben megháromszorozódott a kilakoltatások száma, tavaly pedig naponta kilenc család veszítette el az otthonát.

A kormány nemcsak eltűri ezt a helyzetet, hanem aktívan közreműködik abban, hogy családok ilyen helyzetbe kerüljenek – jelentette ki. Az elmúlt nyolc évben drámaian nőtt a szakadék a legszegényebbek és a leggazdagabbak között. Sokan még a rezsijüket sem tudják kifizetni. A kormány nem növelte a családi pótlékot vagy a minimálnyugdíjat – emelte ki a politikus. Minden negyedik ember a normális, tisztességes élethez minimálisan szükséges szint alatt él – hangsúlyozta.

A kilakoltatásra várók között akár 3-4 ezer olyan család is lehet, amely eddig önkormányzati vagy állami lakásban élt. Az állam tehát még azt a védelmet sem adja meg nekik, hogy fedél legyen a fejük felett – fogalmazott.

A DK régebbi javaslatából a kisgyermekesek kilakoltatását tiltó részt veszi újra elő

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy több ellenzéki mozgalom és párt is foglalkozott a kilakoltatások kérdésével. Hozzátette, a DK-nak korábban volt egy hétpontos javaslata az ügyben, abból most a kisgyermekes családok kilakoltatását tiltó részt veszik újra elő.

Dobrev Klárát kérdezték a szocialista Bangóné Borbély Ildikóról, aki a múlt héten úgy válaszolt egy, a Fidesz támogatottságának növekedéséről szóló kérdésre, hogy sok a patkány Magyarországon. Azt felelte erre, hogy a fideszes politikusokról, kormánytagokról vagy a miniszterelnökről nagyon kemény mondatokat lehet mondani. „Én magam úgy gondolom egyébként, hogy velejéig korrupt politikai gazemberek”, de nem lehet emberi mivoltukban megsérteni a politikai ellenfeleket és ez különösen igaz az állampolgárokra – szögezte le. Ez túlmegy a politikai küzdelem keretein, ezért nem lehet ilyen mondatokat használni – tette hozzá.

Újabb kérdésre azt válaszolta, hogy Bangóné Borbély Ildikó bocsánatot kért és EP-képviselőjük, Ujhelyi István is levette azt a videófelvételt, amelyben patkánykormányról beszélt, ezért a szocialista párt vélhetően jó irányba halad afelé, hogy megoldja ezt a krízist.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Le kell állítani a kilakoltatásokat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük