Taxis, utas figyelem! Újabb változás!

Hiába morog a két fél, taxis és utas egymásra vannak utalva. Az egyikük folyton drágáll és sumákságot sejt, a másik a rendetlen, kötekedő, fizetni nem akaró ügyfelet emlegeti. Pedig jobb, ha mindkét fél megérti: szükségük van egymásra.

Újabb változás a láthatáron

Az online pénztárgépek bevezetésével a taxi utasai csak a végösszegről kaptak eddig adóügyi bizonylatot, egy új kormányrendelet-módosítással azonban bevezetnék a mérési bizonylatot is. Ezen a vállalkozó adatain és a fuvarozás végösszegén túl fel lesz tüntetve az indulás és az érkezés ideje, a megtett kilométer, az induló alapdíj, az alkalmazott útdíj és várakozási díj is. Valójában mindazt tartalmazza majd a mérési bizonylat, amit korábban a taxióra nyugtája is kinyomtatott.

„A taxióra és az online pénztárgép is adóügyi bizonylatot nyomtat, de egy időben két adóügyi bizonylatot nem lehet kiadni. A rendelet módosításával a taxisoknak egy mérési bizonylatot és az online pénztárgép nyugtáját, vagy ha az utas kéri, számlát kell átadniuk”

– mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Tehát a taxiórát átnevezik viteldíjjelzőre,

amely ekkortól nem adóügyi bizonylatot nyomtat, hanem mérési bizonylatot. Ennek fogyasztóvédelmi funkciója is lesz, mert az utas csak a mérési bizonylattal és a nyugtával vagy számlával együtt kérhet jogorvoslatot vitás esetekben.

20 – 30.000.- forint mínusz a taxisnak

Ezzel az új módosítással tehát nem nő a taxisok adminisztratív terhe, de a viteldíjjelzőket át kell programozni, hogy megfeleljenek az új előírásoknak. Ez körülbelül 20-30 ezer forintos egyszeri költség a vállalkozások számára. A szövetség kezdeményezte, hogy a kormány járuljon hozzá ehhez a költséghez, hiszen ez a módosítás inkább a fogyasztók érdekeit szolgálja.

(forrás: vg.hu)

Holnaptól drágább lesz Budapesten a taxizás – miért pont ez ne kerülne többe…

Nemzeti kormány-taxi? – A Főtaxi felvásárolta a Budapest Taxit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük