Tegyük végre tisztába! Mit tud az ELISA ellenanyagmérő teszt - Városi Kurír

Sorting by

×

Tegyük végre tisztába! Mit tud az ELISA ellenanyagmérő teszt

Molekuláris biológiában gyakran használnak ELISA méréseket  tudományos és klinikai kérdések megválaszolására, egyszerűen szólva antitest mérésre.

Hirdetés

Mit tud az ELISA?

A teszt elvégzéséhez vénás vérre, tehát vérvételre van szükség. Jelenleg az ELISA módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározására.

Fontos tudni, hogy a különböző típusú ELISA-tesztek eredménye is különböző lehet, más sávozással, más métékegységekkel, az eredmény akár laboronként is eltérhet! Minden szerológiai (vér és testnedv) tesztben a gyártók a teszt validálása, érvényessége során meghatározzák azt a határértéket, ami felett biztos lesz a pozitivitás. Ez tesztenként különböző. A különböző tesztek mérési értékei nem összehasonlíthatóak.

Az ellenanyag-szintről

A SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéje ellen termelt antitestek kimutatásának eredménye lehet:

negatív: nem esett át a betegségen vagy több mint fél éve esett át
pozitív: átesett a betegségen
Az ELISA-teszt igénylésekor érdemes megadni az oltóanyag fajtáját, mert ezzel az információval jóval pontosabban tudják meghatároznini az adott immunválasz szintjét.

 

ELISA

Az ELISA teszt értelmezése

A teszt alkalmas az összes típusú oltás utáni-, és a fertőzésen átesett személyek ellenanyag-szintjének vizsgálatára is, valamint a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok mérésére is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni.

A vizsgálat értékei széles tartományban változhatnak, annak megfelelően, hogy valaki átesett-e a fertőzésen vagy nem, illetve, ha oltás utáni állapotban van. Ezt az értéket U/ml mértékegységben adják meg, amely angolul „Units per millilitre” vagyis „egység mililiterenként”, amely egy nemzetközileg megállapított és elfogadott mértékegység az ellenanyag mérésre. A PentaCoreLab vizsgálati értékei az alábbiak.

Nem oltott, és nem esett át COVID-19 fertőzésen: 0-0,8 U/ml
Átesett a COVID-19 fertőzésen: átlagosan 50-150 U/ml
Két oltás után, amely a fiataloknál magasabb, az időseknél alacsonyabb lehet: 500 U/ml felett
Több egymást követő mintavétel esetén az ellenanyagszint változása is nyomon követhető. Fontos kiemelni, hogy beoltottaknál is előfordulhat, hogy negatív mérés adódik az ellenanyagokra (nincs ellenanyag a vérben), ekkor érdemes megismételtetni a mérést. Ismételt negatív eredmény esetén ajánlott a szakorvos tanácsát kérni.

Országosan is vizsgálni kellene az ellenanyag-termelődést

Szakértők szerint óriási szükség lenne Magyarországon is egy átfogó, ingyenes ellenanyagmérés-vizsgálatra, amely megmutatja, mennyire vagyunk védettek.

“Különösen fontos lenne egy országos szintű ellenőrzés a Sinopharm-vakcina esetében”

– mondta korábban Boldogkői Zsolt, biológus.

A legtöbb antitestteszt a koronavírus tüskefehérjéje elleni ellenanyagválaszt méri, ami az mRNS-alapú vakcinák (Pfizer, Moderna) és a vektorvakcinák (Szputnyik V, Janssen, AstraZeneca) esetében az antitestképződést precízen kimutatja, ám a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz. A biológus szerint ez azért fontos, mert a teljes elölt vírust tartalmazó vakcinában többféle antigén is van, s ezek ellen más típusú immunválaszt ad a szervezet, így ezeket is érdemes volna vizsgálni.

(A teljes cikket olvassa el az EgészségKalauz oldalán!)

Kapcsolódó

ELISA

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.