Kiemelt hírekKultúra

Tehetség kell ide, nem lóvé és nem erőszak, ez a helyzet – Pintér Béla for President!

Pintér Béla

Szóval az van, hogy ha van tartalom, erős mondanivaló, lényegi üzenet, akkor nincs szükség semmiféle sallangra, felesleges körítésre, mézes-mázos csomagolásra. Pintér Béla darabjai ilyenek mind, kivétel nélkül, tegnap is volt szerencsém, a Soha vissza nem térő. Három forintból megalkotott papírdíszletek, abból is csak a legszükségesebb, és az is mind funkcionális, erős hatású, de minimális anyagi igényű, semmi plusz felesleges fakszni, egy nagy, bordó, bársony függöny a háttér és kész. Pintér Béla for President! 

Lehengerlő, megdöbbentő, zseniális, vérfagyasztó

Amitől működik a darab, az a nagybetűs Színészek játéka, az irgalmatlanul precíz és feszes rendezés, a brutál erős szövegek, a végig fent tartott feszültség, a halálosan felépített dramaturgia, egyszóval a dráma, a színjátszás, pusztán a darab maga. Bár azt is megfigyeltem, hogy a jelmezek azért itt is nagyon erősek, fantáziadúsak, jól átgondoltak, gyakran meghökkentően merészek, de mind igazi, mind valós és mindnek komoly szerepe van, mind él, működik, játszik. Ja, és a Zene mindig élő, kis zenekar vagy egy szál zongorista, de semmi playback, semmi cd, nulla előregyártott konzerv. Élő, lüktető, energikus! Most is így volt ez. Elejétől a végéig odaszegez és tolja az arcodba a tükörképedet, az esendőségedet, az emberségedet, ami leginkább embertelenség, a világot úgy, ahogy van, vagy ahogy igazából van. Szégyelld magad, rólad (is) szól, igen! Lehengerlő, megdöbbentő, zseniális, vérfagyasztó. Mert rém egyszerű, mert igazi, mert az életből való, a tragikusból. Mert nem akar több lenni. Így lesz a legtöbb.

Na most így van ez visszafelé is

Attól, hogy a ma nagyon “sikeres” vagy népszerű ker. tévés vagy egyéb populáris produkciók arany papírba vannak csomagolva, attól, hogy a műsorvezető végig fejhangon ordít, attól, hogy a szereplők idiótának vannak öltöztetve, attól, hogy high-tech még a budi is, hogy csillog-villog, csilingel, füstöl, szikrázik, forog, attól, hogy ezen nagyon könnyű nevekkel van rogyásig tele az összes hasonlóan semmitmondó bulvárlap és társasági műsor, attól még egy rakás szar az egész, mert hamis, hazug, mert céltalan, üres, mert nincs tartalom, nincs súlya, nincs lényege, üzenete, így semmi értelme sincs igazából. Ez butít ugyanis, nem épít. És nem csak a tévében. Legutóbb egy másik színdarabot láttam egy másik színházban, ami nagyon pintérbélás akart lenni, de csak egy vér ciki, agyon erőltetett híg fos lett, de legalább tele mindenféle teljesen felesleges technikai sallanggal, kütyükkel, “izgalmas és korszerű audiovizuális elemekkel”, kamerákkal, élő közvetítéssel a nemtomhonnan, de a darab se előre, se hátra nem akart elindulni, az első tíz percben érezni lehetett, hogy ez egy merő zsákutca, pedig csorgott kifele belőle a pénz és az izzadtságszagú igyekezet a semmiért. Semmi is lett a vége. Katarzis helyett hümmögés, fejrázás, mélabú. Pedig nem a színeszeken múlt…
Szóval tehetség kell ide, nem lóvé és nem erőszak, ez a helyzet. Színházba, tévébe, politikába, úgy en bloc az élethez. Különben sehogy nem fog menni. Különben kajla lesz, hamis lesz, büdös lesz, semmilyen se lesz. Erőszakkal se, bután se megy, pénzért se, csak frankón. Ez a szitu.
Pintér Béla for President! Köszönöm újfent!

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ez is Pontér

Pintér Béla: Nem leszek csak a pénz miatt jóban Vidnyánszky Attilával

pintér béla

About Author

Comments (1)

  1. Világos! Ez egy igazi tökös f@szi. Bírom a szókimondásáért, és azért, mert nem nyal be a senkiházi vidnyánszki-féléknek….

Szólj hozzá!