Tele van méreggel az Illatos úti talaj – 10.000 milliót kóstálhat a rendbetétel

2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de….

….a terület kármentesítése azóta sem történt meg

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. Baranyi Krisztina szerint ez akár

10 milliárd forintba is kerülhet.

Ferencváros polgármestere pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordul, hogy a kormányzat mihamarabb biztosítson anyagi forrást a terület megtisztításához

A polgármester közösségi oldalán számolt be a fejleménynek aligha nevezhető történésekről:

“5 éve vitték el a több ezer tonnányi veszélyes mérgeket tartalmazó hordókat az Illatos úti Budapesti Vegyiművek telephelyéről Baranyi Krisztina és a Greenpeace fellépésére. Óriási siker volt, hogy elmúlt az akkut veszély, ám a felszín alatti elképesztő szennyezés ott maradt. Elvi ígéretek elhangzottak, hogy a terület megtisztítása sem várat sokat magára, de azóta mégsem történt semmi.

Pedig rákkeltő benzol és klórbenzol régebbi mérések szerint akár a határérték 200 000-300 000-szeresében volt jelen a talajvízben, 2015-ös mérés szerint a DDT mennyisége a határérték 520-szorosa volt a területen vett talajmintában.

A szennyezett talajvíz bejuthat a környék felszín alatti vizeibe,

veszélyeztetve a környéket az ásott kutakat, illetve a Greenpeace mérései szerint is például a környék házi porában és a környéken tartott tyúktojásokban is bőven volt például DDT.

Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott 2020 július 15-i tájékoztatása szerint a Pest Megyei Kormányhivatal részletes tényfeltárás végzésére, a beavatkozás folytatására, a kármentesítési monitoring folytatására, és beavatkozási terv készítésére kötelezte a felszámolót, de mégsem történt semmi. A tájékoztatás szerint 2019 februárjában hatósági mintavétel történt a területen és egyes komponensek koncentárciója csökkent.

Ez alapján feltételezhető, hogy tovább terjedt a szennyezés.

A Greenpeace ezért a felszámolóhoz fordult írásban,

hogy megtudja, hogy pontosan mikor és milyen ütemterv szerint tervezik a terület megtisztítását, illetve Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízottat szintén arról kérdezzük, hogy miként látja, a terület mérgektől való megtisztulásának ütemét.

suli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest