Telex: “Sinopharm-fejpénzt” ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak?

Több budapesti háziorvosra hivatkozva írta a Telex, hogy a kormány oltási kampány indítana a kínai Sinopharm-vakcinával. A hétfő délután kiment levél azt kéri, keddig mérjék fel, hány embert tudnak beoltani vagy oltópontra irányítani, de a Sinopharmról szóló levélben arról is van szó, hogy állításuk szerint minden beadott oltásért díjazásban részesülnek. Ugyanilyen rész a szintén érkező új Pfizer-szállítmányok eloltására felhívó levelekben  nem szerepel.

Ha választani lehet, nem a kínai vakcinát kérik az oltásra jelentkezők

Különböző csatornákon több helyről érkeztek levelek kedd reggel a portál szerkesztőségébe budapesti háziorvosoktól, illetve velük dolgozók asszisztensektől, önkéntesektől:

„SOS le kell adnia az orvosoknak, hogy ki fogadna el Sinopharm-oltást. Felmértük a 60 év alattiak igényeit is, és szinte senki.”

„Kolléganőm orvosa 100 embernyi oltóanyagot kaphatna most a 2000 fő feletti körzetére, de összesen 19 ember kérte.”

A háziorvosokat a Sára Botond, az oltási munkacsoport vezetője tájékoztatta róla, hogy

április 25-én és 30-án nagy mennyiségű Sinopharm-oltóanyag érkezik Magyarországba, ezeknek pedig egy részét a háziorvosok kapják meg.

Nem kérik ingyen

Arról is tájékoztatták az orvosokat, hogy az oltásokat a jövő hét elején, április 26–28. között kell beadni. A háziorvosoknak nagyon szűk határidőt adtak arra, hogy felmérjék, a körzetükben hány kínai vakcinára van igény. Kedd délelőtt már vissza is kellett küldeniük egy kitöltött táblázatot arról, hány adagot kérnek a praxisban és hányat oltópontokon beoltani.

A körlevél legérdekesebb része viszont az volt, hogy – háziorvosok elmondása szerint – minden eddigi vakcinás levéllel szemben tartalmazott egy ilyen mondatot:

Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül

-írta a portál.

Az Operatív törzs a 24.hu-nak küldött válaszában azt írta,

nincs olyan, hogy Sinopharm-fejpénz.

Hozzáfűzték, hogy

a lap kérdései valószínűleg a vakcinák típusától független, hétvégi és munkaszüneti napra eső oltásokért járó kiegészítő díjazásra vonatkozhatott. Ezzel viszont az a probléma, hogy a Sinopharm-vakcinák beadására kijelölt oltónapok nem hétvégére esnek, és a levélben darabszám utáni díjazásról van szó.

Hogy odafönn is megértsék: „kínaival oltani olyan, mint amikor a kapus felmegy fejelni”

„Én ebben a Sinopharm-kampányban nem kívánok részt venni, nem tudom az embereknek azt mondani, hogy ezt ajánlom”

– mondja a lapnak a szintén fővárosi praxissal működő dr. Eörsi Dániel háziorvos. Azt mondja, azért, mert

„orvosszakmailag nem nagyon vagyunk meggyőződve az oltóanyag hatékonyságáról”.

Szerinte nagy különbség van a mostani és a februári helyzet között. Akkor a Sinopharm vakcináját vészhelyzeti forgatókönyv alapján engedélyezte hazánk. Ez abban a helyzetben igazolható volt,

„én is támogattam, hiszen folyamatosan romlottak a járványmutatók, és kevés volt az igazolt hatékonyságú vakcina”.

Ma viszont teljesen más a járványhelyzet és a vakcinaellátottság is,

ezért már nem tartható fent továbbra is az az érv, hogy adjuk be, ha nincs is igazolt hatékonysága, mert egy bármilyen oltás is jobb, mint a betegség. Mostanra a járvány

„nagyon szépen megy lefelé, és amellett, hogy megfogtuk a járványt, másrészt már van bőven oltóanyag, jön megfelelő mennyiségű igazolt hatékonyságú vakcina”.

A rizikónak vélt populáció szerinte 90%-ban át van oltva Magyarországon,

„már 1990 után születetteket oltunk, innentől nem értem, miért kellene hazardírozni”.

Eörsi doktor szerint egy futballhasonlat „talán ott fent is” segíthet megérteni a helyzetet:

kínaival oltani olyan, mint amikor a kapus felmegy fejelni”.

Lehet egy csapat olyan nagy bajban, amikor már ez a kétségbeesettnek tűnő megoldás is jobb a semminél, de ezt azért nem alkalmazzák rutinszerűen a meccs minden pillanatában.

A több háziorvostól származó értesülésünket, miszerint a kínai oltás beadásáért pénzt is adnak, ő is megerősítette

„Ez is mutatja azt, hogy tisztában vannak azzal, hogy ellenszél van a kínai vakcina vonatkozásában, ezzel együtt meglepő volt, hogy így be merték ezt vállalni, hogy ilyen látványosan nyomják a kínai vakcinát”.

De ez a következménye annak, mondja, hogy a kormányzati körökben annyira bebeszélték magunknak ezt a mantrát, hogy minden az oltottak számán múlik, hogy másra már nem is tudnak gondolni. Szerinte ugyanakkor elkeserítő, hogy aki ezt kitalálta, az úgy gondolt a háziorvosokra, hogy majd egy kis pénzért bármit megcsinálnak.

A teljes cikket és további orvosok megszólalását ide kattintva olvashat!

 

kínai

3 thoughts on “Telex: “Sinopharm-fejpénzt” ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük