Teljes a káosz a Fideszben: EP-képviselőik ma megszavazták Paks2 leállítását és a budapesti orosz kémbank bezárását. Deutsch tagad, Orbán őrjöng, a szavazási jegyzőkönyv pedig önmagáért beszél

A szavazásról szóló jegyzőkönyvben az szerepel, hogy a Fidesz képviselői mindannyian megszavazták a végleges nyilatkozatot. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint Ujhelyi István reggel, este hazudik, pedig ő mond mást, mint ami a végleges szavazáson történt.

Kacsa, vagy nem kacsa, ez itt nem kérdés…..

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint kacsa az a hír, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői megszavazták volna azt a rendeletet, ami kitiltja a Roszatomot az unióból, ezáltal véget vethetne a Paks II beruházásnak.

Ujhelyi este azt hazudta, hogy „támogatta a Fidesz a Paks2 leállítását” (sic). Ellene szavaztunk. Nem támogattuk a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik

írta a képviselő.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Ujhelyi arról beszélt: a Fidesz úgy dobná el az általa hozott döntéseket, „mint a forró krumplit”. Mint mondta, a Fidesz képviselői igent mondtak arra, hogy felszólítják a kormányt: a mostani formájában törölje Paks II-t. A fideszes képviselők által is megszavazott állásfoglalás teljes szövegét itt lehet böngészni. A végleges, elfogadott szövegben ez szerepel:

„az EP felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.”.

A szavazásról szóló jegyzőkönyvben az szerepel, hogy a Fidesz képviselői – köztük Deutsch Tamás – mindannyian megszavazták a végleges nyilatkozatot.

Állásfoglalás az Ukrajna elleni orosz agresszióról

Balázs Eszter, az EP sajtóreferense érdeklődésünkre megerősítette, a Fidesz a roszatomos résszel együtt szavazta meg a végleges indítványt. Három módosításról szavazott külön a parlament, de ezek más részekről szóltak. Ezekből egy elbukott, kettő átment, a Fidesz mindkét esetben igennel szavazott. Balázs szerint ezek után lett volna a szavazólapon további szavazás, amiben a roszatomos bekezdésről mondatonként voksoltak volna. Itt lett volna lehetősége Deutschéknak kiszavazni ezt a mondatot.

Viszont mivel előtte elfogadták a módosítókat, ez lett a teljes, végső szöveg, és okafogyottá vált az egyes részekről való szavazás. Tehát külön nem is volt szavazás erről a részről, és a Fidesz végül annak tudtában szavazta meg a szöveget, hogy az benne maradt.

A fideszes Gál Kinga az EP-vitán elmondott felszólalásában kijelentette:

Magyarország az unió egységének megmaradását, valamint az egységes európai fellépést kulcsfontosságúnak tartja. Hozzátette: minden rosszindulatú álhírrel és dezinformációval ellentétben, amelynek terjesztéséből elfogadhatatlan módon a magyar ellenzék is kiveszi a részét, a magyar kormány támogatott és elfogadott minden közös szankciót, egységes döntést, ideértve az Európai Békekeretet is.

Hangsúlyozta: Magyarország számára a béke megteremtése kiemelten fontos, hiszen határának túloldalán magyar közösség él. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebbségek a háborús helyzetben még kiszolgáltatottabbak, még kitettebbek az álhíreknek, a dezinformációnak, ezért kiemelten kell figyelni a kárpátaljai magyar közösség biztonságára. Gál Kinga hangoztatta: most stratégiai nyugalomra van szükség, a béke helyreállításán kell dolgozni a szomszédságban és a térségben egyaránt.

“Ehhez minden segítséget meg kell adnunk Ukrajnának”

A képviselő a nap folyamán később elfogadni tervezett EP-állásfoglalásra irányuló kérdésre válaszolva közölte: noha a szövegben vannak túlzónak tűnő módosító indítványok, a Fidesz EP-képviselői az egységes európai álláspontot hangsúlyozva, a jelen helyzetben támogatták a határozatot. Kijelentette ugyanakkor: a Fidesz és a KDNP EP-képviselői a nemzeti érdeket képviselve a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető részek ellen szavaztak. A rezsicsökkentés nincs veszélyben – tette hozzá.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye

“Amikor a szomszédban háború zajlik, a baloldal mai akciója csak olaj a tűzre. Senkinek sem engedjük, hogy belesodorja Magyarországot a háborúba. A kormány számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. Éppen ezért magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem szabad részt venniük, ahogyan fegyvereket sem szállítunk Ukrajnába. A baloldal és annak miniszterelnök-jelöltjének felelőtlen viselkedése, meggondolatlan mondatai veszélyt jelentenek Magyarországra és a magyar emberek biztonságára. Magyarország kormánya minden olyan szankciót támogat, mely közös megegyezésen alapszik. A Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítása hazánkból nem szerepel egyetlen szankciós listán sem. Arra kérjük a baloldal politikusait, hogy felelőtlen kijelentéseikkel ne veszélyeztessék a magyar emberek biztonságát!”

Forrás: RTL.hu/Kormányzati Tájékoztatási Központ/MTI

Forrás

Teljes a káosz a Fideszben: EP-képviselőik ma megszavazták Paks2 leállítását és a budapesti orosz kémbank bezárását. Deutsch tagad, Orbán őrjöng, a szavazási jegyzőkönyv pedig önmagáért beszél

One thought on “Teljes a káosz a Fideszben: EP-képviselőik ma megszavazták Paks2 leállítását és a budapesti orosz kémbank bezárását. Deutsch tagad, Orbán őrjöng, a szavazási jegyzőkönyv pedig önmagáért beszél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük