Teljes a káosz - már a szakemberek sem jelentenek zsinórmértéket - Városi Kurír

Sorting by

×

Teljes a káosz – már a szakemberek sem jelentenek zsinórmértéket

Eddig azt mondhattuk, hogy fenébe a politikusok hablatyolásával és a Kedves Vezető öndicsérő összevissza ömlengéseivel, mindenki figyeljen arra, amit a hozzáértő szakemberek mondanak. Szomorúan jelentjük: ennek vége. Úgy tűnik, nem csak a vírus tombol, hanem a káosz is, hiszen a szakma “arcai” között sincs egyetértés.

Hirdetés

Vita párbeszéd helyett – párhuzamos monológok

Falus Ferenc: “A nyarat a maszkot szabályosan hordva, a távolságtartásra ügyelve kell végig csinálni.(hvg.hu)”

Rusvai Miklós:A nyáron maszk nélkül nyaralhatunk járhatunk vendéglőbe és szórakozóhelyre. (ATV)”

A fenti két idézet nem azért riasztó és káoszkeltő, mert egymásnak homlokegyenest ellentmond, hanem azért, mert a két, egyébként kiváló szakember, mint megfellebbezhetetlen igazságot adta elő a sajátját. Egyikük sem éreztette, hogy az övén kívül lehet még más releváns vélemény is.

Történik mindez egy olyan világjárvány idején, ami már régen bebizonyította, hogy most aztán valóban a tudományos elefántcsont-tornyok ledöntésének az idejét éljük, hiszen a járvánnyal szemben csak globális -akár tetszik ez Orbán Viktornak, akár nem-  összefogással lehet  a siker reményében védekezni.

káosz

És akkor tessék!

Még a tudomány embereibe vetett bizalom is megdől méghozzá úgy, hogy zömben önmaguk ássák alá, idézik elő a káoszt. Emlékezzünk például arra, amikor a nem mellesleg kiváló Merkely Béla kardiológus professzor a Szemmelweis Egyetem Kardiológiai Intézetének igazgatója, néhány hét leforgása alatt  -miközben köztudottan zajlott az egészségügyi pályaelhagyási cunami-  több nyilatkozatában is egyre feljebb és feljebb srófolta azoknak a covidos betegeknek a számát, akiket ez a leépülő egészségügy gond nélkül el tudna látni, ha lélegeztetőgépre szorulnának.

A professzor decemberben még azt mondta: 1000 fő a felső határa azoknak akiknek lélegeztetőgépen tartását még megtudja oldani az egészségügy, azóta ezt a számot hol 25 százalékkal,  hol 50-el, de néha még 100 százalékkal is meghaladhatónak gondolta. Ilyen az, amikor egy kiváló, tiszteletre méltó szakember valami ismeretlen késztetésből igyekszik hatalom-kompatibilissá válni.

Szerencsére, ez utóbbi megállapítás a bevezetőben említett két szereplőnkre, sem a méltatlanul mellőzött egykori országos tisztifőorvosra  Falus Ferencre, sem pedig Rusvai Miklósra nem jellemző, ők alighanem csak annak csapdájában vergődnek, hogy Magyarországon minden vonalon szünetel a korszerű, európai “vita-formátum”, pedig vészhelyzetben lenne igazán szükség a valódi eszmecserékre, amiket a az úgynevezett “nemzeti konzultációk” egy kicsit sem helyettesíthetnek.

Utóirat

Szlávik János  a Dél-pesti centrum kórház infektológus főorvosa:  Egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit. Kiemelte: az oltási terv jól halad, egyre több csoportot lehet behívni. Véleménye szerint talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből.

Kapcsolódó

káosz

 

Hirdetés
átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Teljes a káosz – már a szakemberek sem jelentenek zsinórmértéket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.