Teljes éberség! Megérkeztek hazánkba a kijelölt nemzetközi erők

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport (HUN eVA BG) részeként amerikai, horvát, olasz és montenegrói katonák érkeztek hazánkba július végén, illetve augusztus elején, hogy a Magyar Honvédség kijelölt erőivel együtt elkezdjék a közös munkát.

A harccsoport a tervek szerint a szeptemberi Brave Warrior gyakorlaton demonstrálja teljes műveleti képességét

Az integrációs tréning és a kisalegységek összekovácsolását követően, valamint az időjárás függvényében éleslövészet végrehajtása után, a köteléknek augusztus végére kell elérnie a kezdeti műveleti képességét.

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport katonáinak a veszprémi Újmajor bázis ad otthont.

A többnemzeti kötelék fogadására alkalmas tábor felkészültségét többször is megtekintő Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese elmondta: a Magyar Honvédség továbbra is vezető és keretnemzetként adja a gerincét ennek a képességnek.

„Egy magyar gépesített század, egy harckocsi század, egy tüzérüteg, merev és forgószárnyas technikai eszközök, JTAC-képesség, valamint a különleges műveleti és a rendész képességek továbbra is elsősorban magyar vezetés alatt állnak. Ezt egészíti ki egy olasz, egy amerikai és egy török század – utóbbiak nem jönnek el Törökországból, ott gyakorlatoznak és ott fogják elérni a készenlétet –, valamint egy montenegrói szakasz. Horvát részről pedig különleges műveleti és katonai rendész képességek érkeztek hazánkba”

– fogalmazott az altábornagy.

Hozzátette: a nemzetek közötti együttműködés a korábbi tapasztalatoknak, közös gyakorlatoknak köszönhetően zökkenőmentes, de természetesen minden többnemzeti művelet más és más. Negyedéves egyeztetés előzte meg azt, hogy a nemzetközi erők végül megérkeztek az MH Bakony Harckiképző Központ által magas színvonalon előkészített újmajori táborba. Az olasz század hadfelszerelése egy C-130-as Hercules típusú közepes teherszállító repülőgép fedélzetén az MH Pápa Bázisrepülőtérre érkezett, majd onnan átrakodást követően közúton jutott el a táborba.

Mint ismeretes, még tavaly decemberben döntött úgy a NATO, hogy az orosz harci tevékenység ellensúlyaként a szövetség keleti szárnyán meg kell erősíteni a katonai jelenlétet, ezért – a korábban megalakított előretolt állomásoztatás mintájára – előretolt harccsoportok létrehozására kérték fel Bulgáriát, Szlovákiát, Romániát és hazánkat. A Magyar Honvédség nemzeti alapon szervezett, megerősített zászlóalj harccsoportot állított fel, amely február 23-ra érte el a NATO által is elfogadott készenlétet.

Érkezik Magyarországra az első PzH2000 típusú önjáró löveg

Szerdán érkezik Magyarországra az első PzH2000 típusú önjáró löveg, amely – a baloldali kormány alatt felszámolt – páncélos erő újjáépítésének fontos eszköze – emelte ki a honvédelmi miniszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes tüzérség nélkül.

angsúlyozta: elkötelezettek amellett, hogy – “amit a baloldali kormányok leépítettek”, – a Magyar Honvédség egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemét, a tüzérséget helyreállítsák.

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy szomszédban dúló háború és az illegális bevándorlók a déli határokon csak tovább erősítették a kormány azon elhatározását, hogy tovább építsék a Magyar Honvédség képességeit.

A magyar kormány – mint kiemelte – Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre.

“Mi továbbra is a béke pártján állunk, de a békéhez erő kell” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, aki szerint ezért is fontos, hogy ezekben az órákban érkezik Magyarországra az első PzH2000 típusú önjáró löveg, amely az önjáró tüzérség modern technikai alapokon történő újraépítésének fontos eszköze.

“Folytatjuk a munkát” – zárta videóját Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Forrás: honvedelem.hu / MTI

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A 2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése

Friss híreink

Kínyó Norbert

hegesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.