Képzeljék el nagyjából 100 évvel ezelőtt, amikor a fényképezés még kevesek kiváltsága volt, a magyar vidéken divat volt, hogy az akkor még jellemzően háznál elhunyt hozzátartozóról a család utólag készített fotográfiákat.

A kép kiverte a biztosítékot

Az első szelfi lehet, hogy magyar találmány, ugyanis az első 2001-es Üvegtigris nyitó jelenetében Lali (Rudolf Péter), miután felmászott a dombra egy analóg fényképezőgépet tart maga elé és csinál önarcképet. Hol voltak még akkor az előlapi kamerával rendelkező mobilok!?

- Hirdetés -

A minap a sokak által nem kedvelt Schobert Norbert-Rubint Réka pár készített egy temetési szelfit Benke László búcsúztatásán. A Facebook oldalukra feltöltött képhez csak annyit írtak, hogy: „Isten veled, Laci bácsi!” (A posztot azóta törölték!)

Ez az egyetlen – lehet, hogy nem túl szerencsés kép –, annyira kiverte a biztosítékot, hogy a Facebook népe rögtönítélő bíróságként azonnal kerékbe törésre és minimum máglyahalálra ítélte a celebpárt.

Szokatlan búcsú

Lényeges, hogy a képen valóban ők vannak ketten, de nem követtek el semmit. Nem idétlenkedtek, nem nevetgéltek, csak elbúcsúztak. De ezt a tényt a közösségi oldalon követők és vádlók nem tudták elfogadni. Azonnal válogatott kifejezésekkel küldték el melegebb éghajlatra Norbit és Rékát.

Az erkölcscsősz magyarok szerint temetésen nem lehet szelfit készíteni. Mintha erre lenne bármilyen írott vagy íratlan szabály. Bevallom, e sorok írója egy-egy megszólalásban védelmébe vette a celebpárt, amire magam is válogatott sértéseket kaptam. Mert a Facebook népe mindent (is) jobban tud.

Az a legkevésbé sem zavarja őket, hogy a nagyvilágban Koreától Dél-Afrikáig, Mexikótól Indiáig rengeteg különböző temetési szokás, szertartás van.

A gyász és a megemlékezés lehet sokféle, ráadásul „temetési szelfi” kategóriában vannak valóban bizarr képek, ahol például a nyitott koporsóban fekvő elhunyttal szelfiznek. De ez is csak nézőpont kérdése.

Post mortem

Képzeljék el, nagyjából 100 évvel ezelőtt, amikor a fényképezés még kevesek kiváltsága volt, a magyar vidéken divat, volt, hogy az akkor még jellemzően háznál elhunyt hozzátartozóról a család utólag készített fotográfiákat. Ez úgy történt, hogy már a halál beállta után szóltak a fényképésznek és a családtagok az elhunyttal közös, beállított képeket készítettek. Ugye, milyen morbid?

Temetési szelfi is okozott már nagy vitát. Hat évvel ezelőtt Nelson Mandela búcsúztatásán az Obama házaspár a dán miniszterelnökkel, Helle Thorning-Schmidttel csinált mosolygós, nevetős szelfit. Persze, azon a szertartáson táncoltak, énekeltek a gyászolók…

1 hozzászólás

  1. A gyász – függetlenül attól, hogy ki a gyászoló – szerintem abszolút magánügy. Figyelembe véve korunk megváltozott értékrendjét és szokásait, úgy gondolom talán egy fénykép valamint egy mondat megfelelő / elegendő lett volna a házaspár részéről, ha már mindenképpen tudatni akarták követőikkel, hogy megjelentek barátjuk temetési szertartásán. A temetési szelfi részemről nem egyéb a magamutogatásnál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét