Sorting by

×

Tényleg 34 millió migránst akar “behozni” az Európai Unió?

Az Európai Unió Bizottsága új, integrációról és befogadásról szóló cselekvési terve valójában nem migrációs javaslat. Célja nem a migráció támogatása vagy előmozdítása, hanem a törvényesen már az EU-ban élő, de az EU-n kívül született 34 millió ember integrációjának segítése.

A cselekvési terv egyfelől azt javasolja, hogy a különböző szakpolitikákat úgy alakítsák ki, hogy azok mindenkinek hozzáférhetővé váljanak, másfelől arra törekszik, hogy az Unión kívül született, de törvényesen itt tartózkodó emberek foglalkoztatottságát növelje, a képzettségük elismerését ösztönözze, illetve az érintett gyerekek korai oktatásban való részvételét segítse.

Az állítás, miszerint „az EU 34 millió migránst kíván behozni Európába”, téves

Ez a szám szerepel ugyan a cselekvési tervben, de arra vonatkozik, hogy jelenleg hány olyan lakost tartanak nyilván az EU-ban, akik az EU-n kívül születtek.

Magyarország és a bevándorlás alakulása 2019/2020-ban

2019-ben (tárgyév alatt) Magyarországon rekordszámú, 55.297 főt regisztráltak bevándorlóként (ők olyan külföldi állampolgárok, akik az adott évben léptek be Magyarországra és a hatályos jogszabályoknak megfelelő tartózkodásra jogosító engedélyt kaptak). Közülük csupán 20% érkezett más uniós tagországból, a fennmaradó 80% főképp Ukrajnából (40%).

2020. január elsején – a más uniós országokból érkezettekkel együtt –  mindösszesen 199 957 nem magyar állampolgár tartózkodott Magyarországon. Elmondható, hogy közülük a legtöbben keresőtevékenységet folytatnak, illetve oktatásban vesznek részt.

A KSH statisztikái a Magyarországra történő bevándorlásról az elmúlt évtizedben

A cselekvési terv releváns és fontos Magyarország számára is, hiszen ahhoz nyújt támogatást más tagállamok mellett Magyarországnak is, hogy ezeknek az embereknek a mindennapi élete, integrációja minél zökkenőmentesebb legyen.

Az Európai Unió 27 tagállamában 2019. január 1-én 21.8 millió bevándorló élt, az össz lakosság 4,9%-a

Máltán 2018-ban 54,6, Izlandon 33,5 bevándorló jutott 1000 lakosra. Ugyanez az arány Németországban 10,8/1000, míg Magyarországon 8,5/1000.

Statisztikák az EU-s bevándorlásról és a cselekvési terv célkitűzéseiről:

Forrás: ec.europa.eu

figyu

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.