“Terézváros melléd áll” – program a VI. kerületben lakó, munkájukat most elvesztőkért

A VI. kerületi önkormányzat elindította a Terézváros melléd áll nevű programot, amivel szociális és gazdasági segítséget próbál nyújtani azoknak, akik a járvány következtében állásvesztésük vagy a megváltozott piaci körülmények miatt krízishelyzetbe kerültek a kerületben.

Állásvesztési támogatás

Az önkormányzat bevezette az állásvesztési támogatást, amit azok a helyiek kaphatnak, akik a koronavírus-járvány következtében március 11. után veszítették el a munkájukat. A támogatás összege havi 100 ezer forint, és három hónapig jár a jogosultaknak.

Állásvesztési támogatást igényelhetnek azok a terézvárosi polgárok is, akik álláskeresési támogatást ugyan kapnak, de ennek összege nem éri el a havi 100 ezer forintot. Ebben az esetben az önkormányzat 100 ezer forintra egészíti ki a juttatást.

Terézváros önkormányzata létrehozott egy krízistámogatást is, amit bajba jutott, alacsony jövedelmű családok és magánszemélyek vehetnek igénybe. Legfeljebb háromszor kérhető és összege nem haladhatja meg a 120 ezer forintot.

Albérleti támogatás 150 ezer alatti albérletnél

Akik a jelenlegi helyzetben nem tudják az albérleti díjukat kifizetni, mostantól bérletidíj-támogatást kérhetnek, melynek összege a bérleti díj fele, de legfeljebb 50 ezer forint lehet, és olyan alacsony jövedelemmel rendelkező kerületiek kérhetik, akik érvényes bérletidíj-szerződéssel rendelkeznek, és a vírus megjelenését követően vesztették el az állásukat.

A támogatás célja a rászorulók megsegítése, ezért akik 150 ezer forintnál drágább albérletben élnek Terézvárosban, nem igényelhetik a támogatást.

A helyi egyéni vállalkozókat, mikro-, kis- és középvállalkozásokat a bérleti díjak átütemezésével segíti az önkormányzat:

  • a cégeknek április 1. és június 30. között nem kell bérleti díjat fizetniük az önkormányzatnak;
  • azt június 30-tól tizenkét egyenlő részletben téríthetik meg, késedelmi kamat- és pótdíjmentesen.

Az önkormányzat közleménye szerint a szociális támogatásokat hétfőtől lehet igényelni.

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük