Terhelt a legfőbb ügyész

A magyar nyelvben a „terhelt” az értelmező szótár szerint: olyan, akit vagy amit valami terhel, illetve akire vagy amire valamilyen terhet raktak; (teherrel) megrakott. Szerintem egy dolog biztosnak látszik a fogalom büntetőjogi tartalmán túl is, nevezetesen az, hogy ha valaki súlyos terheket cipel, akkor azt joggal nevezhetjük terheltnek, ezek közé tartozik a magyar legfőbb ügyész is.

A terhek

Ténykérdés, hogy Polt Péter 1993- ban lépett be a Fideszbe. A párt képviselőjelöltje is volt az 1994-es választásokon. A pártból 1995-ben lépett ki, miután ombudsman helyettessé választották.

Ténykérdés, hogy felesége az MNB ügyvezető igazgatója, havi több milliós bruttó fizetésért. Hogy az MNB fideszes vezetés alatt áll, az pedig nem kérdés. A legfőbb ügyészi illetmény 1,6 millió forint. Egyházasdengelegi Pali bácsinak üzenem, hogy ez a házaspár havi 6,6 millából tengeti életét. Csak hogy tudja szegénykém, a mihez tartás végett!

Ténykérdés, hogy Polt lánya is az MNB-nél keresi a tejbe aprítani valót, és szoros személyes kapcsolatban állt Mikuska Zoltánnal, aki a Quaestor vezér, Tarsoly Csaba személyi titkáraként vált utóbb ismertté.

Ténykérdés, hogy az ügyészségi vádemelések fiaskói egyre csak szaporodtak. A bíróságok kritikai észrevételei ezzel kapcsolatban egyre inkább nyilvánosságot kapnak. Akár a nokiás dobozos ügyet, akár a tábornok pereket, vagy más ezekhez hasonló eljárásokat nézzük, az Energoltól kezdve a moszkvai magyar képviseleti ügyig bezáróan. Ténykérdés, hogy az ügyészségi vádemelések sok esetben nem állták meg helyüket a bíróságokon.

Mert nem azért ül abban a székben a legfőbb ügyész,

Polt-Orbán

hogy a törvényességi felügyelet, és a büntetőeljárások gyakorlatát politikai elfogultsággal igazgassa! De azért sem, hogy egy belügyi államtitkár ügyészségi fogalmazóként tengődő gyermekét kivételezve, soron kívül ügyésszé nevezze ki. Nem azért ül abban a székben, hogy egy azeri baltás gyilkost minden további nélkül kiadhassanak hazájának azért, hogy ott hősnek nyilváníthassák!

De azért sem, hogy még ma se lehessen pontosan tudni, hogy mi lett annak a 2002-es vádemelésnek a jogerős vége, melyet az ügyészség egy rendőrtábornokkal szemben nyújtott be halált okozó ittas járművezetés bűntettének az elkövetése miatt. És nem kell az arra való hivatkozás sem, hogy újságcikkekre, média hírekre nem rendelnek el nyomozást, miközben Clodót a bombagyárost eljárás alá vonják.

Miért tűrte szótlanul az ügyészség azt, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférést fizetőssé tegyék? Az információ szabadságról szóló törvény módosításának lehetőségéhez ebben a tárgyban az ügyészség miért nem szólalt meg? A MOL-os Hernádi Zsolt ügyében, és a Gripen beszerzés témában vajon miért nem követett el mindent, hogy a hazai közvélemény tisztán láthasson mindkét esetben

És nem kell az elterelő duma sem a parlamentben olyan esetekben, amikor kérdések hangzanak el konkrét ügyekben. A válaszok rendre ugyanazok, az ügyészség a törvényes előírásoknak megfelelően végzi a munkáját.

 A bíróságokat sem kell lesajnálni azzal,  hogy butaság, hiszti és valótlan a Kúria ítélete, mely szerint lehet fideszesnek nevezni az ügyészséget.

 A jövő

Ne gondolja senki, hogy örökös legfőbb ügyészként fog évtizedeken keresztül tevékenykedni,  csak azért, mert a Fidesz, politikai érdekből megteremtette annak feltételeit. Ne higgye azt, hogy szándékos, vagy akár gondatlan mulasztásait soha senki nem fogja majd kivizsgálni és alaposan mélyére ásni mindannak, amit politikai elfogultságból tett, vagy nem tett.  

Mert majd felelni kell a szabálytalan útfelújításokért, valamint meghívásos közbeszerzések elnyeréséért, bankvezetők törvénysértő dolgaiért, a milánói világkiállítás körüli pénzmozgásokért és a többi hasonló ügyekért.  Az MNB alapítványok és a letelepedési kötvények dolgaiért, meg a többi korrupció gyanús esetekért.

Nincs azon tehát semmi csodálkozni való, hogy a jelenlegi ügyészi szervezet felelőssége is megállapítható abban a Transparency International által kiállított siralmas bizonyítványban, amely szerint hazánkban a meglévő jogszabályok nem zárják ki a bűnüldözés politikai befolyásolásának a lehetőségét.  Másként szólva megkérdőjelezhető a rendőrség és az ügyészség szakmai függetlensége. Már elnézést, de jobban hiszek a berlini központú nemzetközi intézménynek, mint a jelenlegi itthoni kormánytisztviselőknek, vagy azok lekötelezettjeinek, vagy akár a Legfőbb Ügyésznek! Ezen a helyzeten változtatni kötelező lesz!

Nos tehát, az említettektől lett terhelt a Legfőbb Ügyész, még akkor is, ha tudom, hogy maga az ügyészség amúgy is rendkívül leterhelt a sok munkától!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

  • 2018.01.30 - 09:37
    Közvetlen hivatkozás

    a népiek nemzetiek soha nem állnak az uzsoras seggeben nyakig benne levő csorgó nyállal szalutáló többi ellenzékinek.a hegy nem megy mohamedhez tipikus esete.itt orbant ki kell penderiteni .a megoldasa ennek csak egy lehet.mégpedig a balnak minden leagazasaval 4 ev szilenciumot hirdetnek es kimászni az uzsoras seggböl es feltetlel nélkul-ami nem indulast jelent a valasztason mind felsorakoznak a vona féle akárkik mögött.nem rosszabbak hogy nem is jobbak e az majd elvalik,a jutalom nem fog elmaradni a nép es a vona reszeröl se.4 ev mulva szabadon egyutt ujrakezdjuk.a magyar ilyen hogy ha megeri akkor se enged inkabb megdöglik.a “nemzeti “magyar.ezert hajra es 4 ev mulva szabadsagban egyutt ujraszöve a minimumot mindenben.ez legyen az elsö.gazdasagi ado, kamat, oktatasi eü nyugdij alapellátas lakashelyzet ez mind csak egy csomagban egymastol fuggoen kezelhetö mivel rahatasuk van egymas teruletere

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük