Kerítésen innen

Ha van valami amivel tervezhetett volna a kormány az az aszály

aszály

Szívesen mondanánk, hogy váratlanul tört az országra és közép-európára az aszály, de akkor hazudnánák. a klímakatasztrófa egyik nagyon is várható, évek óta tartó következménye, ez a szárazság, ami csak az olyan nagyon cinikus a klímával mit sem törődő – lásd augusztus 20- tűzijáték urizálás – kormányt érte váratlanául.

A klímakutató már évek óta kongatja a vészharangot

Készüljünk egy forró, száraz nyárra. Az egész nyári átlag akár 2 fokkal is a szokásos felett lehet, a csapadék pedig különösen Közép-Európa felett csökken. #ElNina Ez bizony aszályokhoz vezethet, amire pont az élelmiszerellátási szűkös időkben nem fog segíteni… Tehát még jobban csökkentsük az élelmiszerpazarlást, maradjon mindenkinek, és maradjon olcsóbb… És mikor életünk egyik legforróbb nyarában sülünk meg, gondolunk arra, hogy ez lehet a maradék életünk egyik leghűvösebb nyara…. Írja közösségi oldaláb Ürge-Vorsatz Dianna,

MABISZ az aszályról

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), miközben kertjeink és földjeink fuldokolnak a szárazságtól, nagyon pontosan és konkrétan fogalmaz:

Az elmúlt évek legnagyobb hőhulláma vonul át felettünk, tájékoztatnak a híradások. Az időjárás a szántóföldi növényeinket sem kíméli, azonban az, hogy a gazdák aszály címen kárenyhítést kérhetnek-e, attól is függ, mikor kötötték meg az erre vonatkozó biztosításukat. Június 15-én ugyanis hatályba lépett a kárenyhítési rendszer törvényi hátterének a módosítása, s az egyik legjelentősebb változás éppen az aszály kockázatának definíciójára vonatkozik. A korábban érvényes meghatározás szerint aszályról akkor beszélhetünk, ha a kockázatviselés helyén a vegetációs időszakban harminc egymást követő napon az összes lehullott csapadék mennyisége nem éri el a tíz millimétert. Június közepe óta viszont a törvény szerint az is aszálynak minősül, ha az összcsapadék nem éri el a 25 millimétert harminc napon keresztül, és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon át meghaladja a 31 °C-ot.

A magyar kormány úgy tesz mintha az aszály valami váratlan isteni csapás lenne, holott egyértelmű már évek óta, hogy a klímakatasztrófa nem majd egyszer következik be, hanem benne élünk

Többletforrást követelt a kormánytól az aszálykárok enyhítésére a gazdák számára

A Demokratikus Koalíció azt akarja elérni, hogy a kormány fordítson rövid távon minimum 500 milliárd forintot az aszálykárt szenvedő gazdák támogatására a kárenyhítési alap által – közölte az agrárkabinet vezetője online sajtótájékoztatóján. Benedek Szilveszter közölte: 50 éve nem volt Magyarországon ilyen aszály, a termőterület egynegyedét sújtja vízhiány. Eddig 700 ezer hektárról jelentettek a gazdák aszálykárt az Agrárminisztérium információi szerint, de tekintettel arra, hogy a kukoricát tovább sújtja a szárazság, ez a szám hamarosan eléri az egymillió hektárt – tette hozzá. A politikus felszólította a kormányt, hogy kezdjen el végre az öntözés fejlesztésével foglalkozni, hogy “ilyen drasztikus kár még egyszer ne fordulhasson elő hazánkban”– fejeződik be a párt közleménye.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolólódó

Friss!

Szólj hozzá!