BanánköztársaságGyorshírHírlevélbeKiemelt hírek

TGM, a becstelen

tabla

Kálmán László nyelvész-közíró általában sem hagyja szó nélkül, ha valami helytelen dolgot tapasztal. Most egy különösen élesre hangolt posztban írja le, mit gondol Tamás Gáspár Miklós legutóbbi megszólalásáról.

A hazugság becstelenség

Semmi pénzért nem válaszoltam volna TGM szörnyű írására, pedig biztattak. Ez az írása nem méltó arra, hogy leereszkedjünk hozzá, és olyan pöcsségeivel foglalkozzunk behatóan, miszerint romlik a magyar nyelv, és így tovább. Szóra sem lenne érdemes. De ha valaki akar, biztos tud ezekre frappánsan, szellemesen válaszolni; én erre nem érzem magam alkalmasnak. Én csak száraz magyarázatokba tudtam volna bocsátkozni; ez az írás ezt nem érdemelte meg.
De az egészen más szint, egészen más tészta, amikor TGM belehazudik a pofámba, a Klubrádió hallgatóinak a pofájába, amikor Bolgár Györggyel beszélget. A hazugságot nagyon rosszul bírom, sokkal rosszabbul, mint ha valaki szimplán pöcs. A hazugság: becstelenség.
Azt mondja ugyanis TGM, a saját szájával, ide, nekünk, hogy ő egy szót sem írt az oktatásról (az iskoláról). Hát akkor hadd idézzem:

“Csökkenteni kell a tananyagot, készségeket kell fejleszteni a huszonegyedik században, nem információkat halmozni „az agyakban”,”

– írja, persze szörnyűlködve, másoknak tulajdonítva. Ha valaki tananyagról beszél, az ugye nem az oktatásról szól?

És tovább:

“Mindez az oktatási reformduma […] csak a válság defenzív dicsőítése”

Egy szót sem szólt az oktatásról?

Tényleg? És az oktatási reformduma? TGM hazugsága nem ártalmatlan mosakodás. Ezek az idézett szövegei Hoffmann Rózsa dumái, meg az utódaiéi, meg a NER többi oktatási mamelukaiéi. Akik a pedagógusok és a szülők rossz szellemeiként dalolják nekik azt, hogy a pedagógus csak „tanítsa le az anyagot”, „adja át a tudást”, hogy nem az kell, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában, hanem kényszer kell nekik, egész nap maradjanak bent. Az a szülőknek is jobb, leveszi a vállukról a terhet (az iskola mint gyerekmegőrző). Sőt, burkoltan még a testi fenyítést is bátorítják. TGM beáll azok közé, akik szerint nincs szükség új oktatási módszerekre, az volt az igazi, ami 1920-tól 1988-ig töretlenül uralkodott. De vegyük észre, hogy az nem valamiféle jól bevált, tisztes konzervatív oktatás volt, hanem a legkártékonyabb fajta retrográd, elnyomó gleichsaltolás, ami ellen már Eötvös József is óriási harcot folytatott. Ellenforradalmi, szabadságellenes, a gyerekeket nem emberszámba vevő oktatást védelmez TGM, ezt a hagyományt folytatná a hoffmannrózsákkal vállt vállnak vetve. Szégyen reá.

Hasonló

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/hoffmann-rozsa-a-jellem-bajnoka-nincs-uj-a-nap-alatt-35/

About Author

Szólj hozzá!