Sorting by

×

TGM: egyértelmű, következetes, szívós, hosszan tartó bojkottra van szükség! – Nyílt levél a Klubrádió kapcsán

Április 30-án véglegessé vált, hogy a Karc FM a 2 millió ember elérésére is alkalmas, ingyenes frekvencián 10 éven át szólhat, de a jogosultságot a Médiatanács további 7 évvel meghosszabbíthatja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az egyedüliként pályázatot benyújtó Karc FM Média Kft.-t hirdette ki nyertesnek a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvencia -ex Klubrádió-  közösségi jellegű használatára kiírt pályázaton.

TGM: Levél a Klubrádiónak

Tamás Gáspár Miklós filozófus nyílt levelét változtatás nélkül közöljük:

“Kedves Klubrádió, szerkesztők, műsorvezetők, munkatársak, riportalanyok, betelefonálók és mindenekelőtt: hallgatók! Mint tudják, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (s rajta keresztül az Orbán-kormány) méltánytalanul, a jog szellemével és betűjével ellentétesen megfosztotta az utolsó ellenzéki, rezsimfüggetlen rádiót az ismert, 92.9 MHz-es frekvenciától. Ezt a sok embert elérő csatornát a kormányzat az ATV csoporthoz tartozó, a Hit Gyülekezete által befolyásolt Spirit FM-nek juttatta. Miután a Klubrádió vidéki elérhetősége már rég megszűnt. A Klubrádió természetesen tiltakozott, a maradék nem kormányzati, nem radikálisan jobboldali sajtó is csóválta azt a néhány fejét.

De a közvélemény (noha szemlátomást nem tetszik neki ez az eljárás) ebben az ügyben is passzív maradt, ami a sok kudarc után nem érthetetlen

Jellemző dolog, hogy a Media1 szerint a Klubrádió régi, jól ismert, szimbolikus jelentőségű frekvenciáját, a sokáig parlagon hevertetett 95.3-at a szélsőjobboldali, uszító (orbánista tulajdonban álló) Karc FM rádióállomás kapja meg, ami morális értelemben mindenképpen botrány.

A Klubrádió tiltakozása joggal emeli ki:

az ATV csoport úgy szerezte meg a – szintén morális értelemben – rablott holmit, hogy közben azt a látszatot kelti (egy-két tévéműsorra hivatkozva), mintha ellenzéki, netán pártatlan médiavállalkozás lenne, holott működésének nagyobbik része – minden hozzáértő szerint – a magyarországi radikális jobboldal (a kormányzó erő) érdekeit szolgálja.

Ha az ATV ellenzéki, netán pártatlan lenne, nem törekedett volna rá, hogy a Klubrádió frekvenciáját megszerezze – egyébként

emberibb körülmények között konkurens kormánypárti rádió se pályázott volna a jogtalanul elkobzott frekvenciára, kollegiális, szakmai szolidaritásból és igazságérzetből, nem hogy az állítólag „ellenzéki” szaktársak.

Én már akkor szakítottam az ATV-vel (ezt írásban jeleztem a műsorvezetőnek, aki olykor meg szokott hívni az ATV-be), amikor először pályázott a Klubrádió ellenében a Klubrádió saját, bejáratott frekvenciájára, de ezt nem vertem nagydobra. De hogy az ATV most vetélytárs nélkül pályázik és mintegy „királyi adományként” elfogadja az Orbán-kormány kezéből a mástól elbirtokolt zsákmányt, meg kell szólalnom.

Indítványom nem eredeti, másoknak is eszükbe jutott már, de nagyobb a baj, nagyobb a szükség

Azt javaslom, hogy a bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok (ez három külön kategória) egységesen bojkottálják az ATV csoport minden médiavállalkozásának minden adását. Az ott dolgozó újságírók és más munkatársak lehetőleg mondjanak föl.

Különösen vonatkozik ez a fölhívás – amelynek remélhetőleg foganatja lesz – értelmiségiekre, szakértőkre, közéleti szereplőkre, föllépő művészekre, akiknek ez csak kisebb kellemetlenség. Bonyolultabb a helyzete az ellenzéki politikusoknak, akiknek szükségük van a médiaszereplésekre a választási kampány megkezdésével (ami már megtörtént), hiszen őket főleg csak az ATV egy-két műsora engedi a nyilvánosság elé. Ez az ATV-nek csak ürügy, de az ellenzéki politikusoknak életszükséglet. Ezt megértem.

De néha áldozatot kell hoznia az embernek az elveiért. Szerintem ellenzékiek nem szónokolhatnak az ATV-ben, mert ez az együttérzés megtagadása lenne a Klubrádióval és hallgatóival szemben.

Senkinek nem lenne szabad az ATV-vel együttműködnie,

a jobboldaliaknak azért nem, mert az ebül szerzett jószágot nem illik használni még az ellenféllel szemben se, a mindenféle irányzatú ellenzékieknek meg elvből és politikai meggyőződésből. S ha erre azt mondják, hogy a balközép ellenzék se járt el másképpen a Simicska-médiákkal (azaz használta őket), akkor igazuk van. A múltban elkövetett hibát el kell ismerni, de nem lenne szabad megismételni.

Az ATV vezetőinek joguk van megváltoztatni politikai nézeteiket, elkötelezettségüket, szövetségeseiket

Ez csak rájuk tartozik. De együttműködni az antidemokratikus kormánnyal egyik szakmai-üzleti-politikai vetélytársuk tönkretételében: ez más. Ez megbocsáthatatlan. Nem is bocsátja meg nekik a még oly fásult és kiábrándult demokratikus magyar közvélemény.

Nem lehet ezek után úgy villogni az ATV képernyőjén, mintha nem történt volna semmi. Ugyanaz történt, mint a Népszabadsággal, a CEU-val, a Magyar Tudományos Akadémiával, az SZFÉ-vel és még számtalan autonóm intézménnyel, közülettel.

A demokráciaellenes hatalom most a Klubrádióra sújtott le.

Aki az ATV-ben nyilatkozik ezentúl (bármilyen színvonalasan), cinkosa lesz ennek a megvetendő akciónak. Egyértelmű, következetes, szívós, hosszan tartó bojkottra van szükség. Legalább addig, ameddig a Klubrádió vissza nem nyeri a frekvenciáját. Vagy még tovább.

Tamás Gáspár Miklós”

Kálmán László hozzáfűzte:

“Sajnos pusztába lesz ez is kiáltva. Nagy úr a szereplési vágy, kivált a politikusoknál (nekik különösen van ideológiájuk hozzá), ők még a P*sti tévébe is elmennek, szégyen rájuk.”

Gábor György szerint

“Magam is hozzá hasonló döntésre jutottam 2020 decemberében, s ugyanezt javasoltam akkor másoknak is. Most sem tudok mást tenni, csak csatlakozni TGM felhívásához. A különbség annyi közöttünk, hogy én a politikusokkal megengedőbb vagyok, hiszen – álláspontom szerint – nekik a szereplés munkaköri kötelességük és – ahogy TGM is írja – életszükségletük, de nekünk, többieknek, nem.”

Kapcsolódó

 

klubrádió

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

  • 2021.05.03 - 17:58
    Közvetlen hivatkozás

    Hülyeség! Gondolkodjanak már politikusan, még ha nem is politikusok! Először is, a kormányzó erő nem szélső jobb, hanem kleptomán, punktum. Ez a magánvéleményem! Minden szlogenjük, az ideológiai, nemzeti máz egyetlen célt szolgál. Másodszor, lehet szidni az ATV-t, de azon kevés médium egyike, ahol még megszólalhat az ellenzék, és eljuthat valakikhez a mondandójuk. Márpedig minden ilyen lehetőséget meg kell ragadni. Ez nem politikai prostituálódás, hanem kötelesség. Az ellenzék tartozik azzal a választóinak, hogy kitart. A Klubrádió szerintem rövidesen hallgatottabb /és szabadabb/ lesz, mint volt, sok idős ember, aki szerette, kattan rá az internetre, aminek meglesz a haszna. Egy évig még ki kell tartaniuk, aztán, ki tudja…? Harmadszor: ez ugyanaz a szerintem ostoba gondolatmenet, amely azt követelte, hogy az ellenzék bojkottálja a parlamentet. Ha megteszik, még annyi üzenetet sem tudnak eljuttatni az emberekhez, mint most, az orbánisták meg röhögnek a markukba. Tordai parlamenti sok órás közvetítését a neten több mint egy millióan látták. Hadházy táblás akcióit is. Jakab Péter krumplizását is. És bárki, akinek van egy pici igazságérzete, és némi vér a pucájában, felháborodik azon, ahogy KL visszaél a hatalmával. Szerintem.

    Válasz
  • Visszajelzés: A „belvárosi értelmiség” azt hiszi, hogy a vidéki ember hajnalban kel, este a tyúkokkal fekszik, kocsmában issza el a pénzét.... - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.