Theresa May: "Donald Trump azt javasolta, hogy pereljem be az EU-t" - Városi Kurír

Sorting by

×

Theresa May: “Donald Trump azt javasolta, hogy pereljem be az EU-t”

Theresa May brit miniszterelnök szerint az amerikai elnök azt javasolta neki, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások helyett perelje be az EU-t.

Hirdetés

Trump ötlete

Donald Trump, aki kétnapos hivatalos látogatást tett az Egyesült Királyságban, a látogatás végén Theresa May kormányfővel tartott közös pénteki sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a kétoldalú tárgyalásokon előállt May számára egy javaslattal az EU-val szembeni magatartásról, de azt a brit miniszterelnök

“túlságosan keménynek, talán brutálisnak is”

találta.

Theresa May, aki a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának vendége volt, arra a kérdésre, hogy mi volt ez a “brutális javaslat”, felfedte: Trump azt ajánlotta neki, hogy ne tárgyaljon tovább az EU-val, hanem perelje be az uniót.

May nem tért ki arra, hogy Trump szerint Londonnak milyen címen kellene beperelnie az Európai Uniót, de kijelentette, hogy Nagy-Britannia folytatja a tárgyalásokat az EU-val.

Az amerikai elnök szerint országa az Egyesült Királysággal szeretne üzletelni,

és ez igaz fordítva is. Donald Trump erről a Theresa May brit kormányfővel tartott sajtótájékoztatón beszélt Chequersben.

Donald Trump emellett kijelentette azt is, messze az Egyesült Államok a szigetország legnagyobb kereskedelmi partnere, és most nagyszerű lehetőség nyílik megduplázni, megháromszorozni, sőt, akár négyszeresére emelni a forgalmat.

Kis hamis….

Csakhogy a brit statisztikai hivatal adatai szerint Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió. Az EU-ba irányuló brit forgalom több, mint duplája, a szigetországba tartó európai pedig mintegy ötszöröse az amerikainak.

A brit kormány célja szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az Európai Unióval. A The Sun brit bulvárlapban megjelent, az amerikai elnökkel készített interjúban ugyanakkor Donald Trump azt mondta, ebben az esetben az Egyesült Államok inkább az Európai Unióval üzletelne. Az amerikai elnök később azt mondta: az interjú ebben a formában álhír.

(forrás: MTI; Euronews)

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.