Thomas Bach tovább ködösít

A minap már írtunk arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnöke a füle botját sem mozgatja a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Thomas Bach optimistán tekint a jövőbe és nem lát okot semmiféle változtatásra.

Lassan azonban az élet, pontosabban a járvány átírta a kvalifikációs versenyek menetrendjét és egyre többen kritizálják a NOB-ot.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a New York Times-nak adott interjút, amelyben a 2020-as tokiói olimpiát is érintő koronavírussal kapcsolatban nyilatkozott.

A NOB első embere megingathatatlan és optimista az ötkarikás játékokat illetően

Vagy csak nem képes megfontolni a kritikákat és nem hajlandó felelős vezetőként több használható forgatókönyvvel előállni, amit már az egész sportvilág vár.

De nézzük az NYT kérdéseit és Bach zavaros válaszait.

Mi a határidő, amikor döntést kell hozni az olimpiai játékokat illetően?

“Ami egyedivé és körülményessé teszi a jelen válságot, az a bizonytalanság. Senki nem tudja megmondani, mi fog másnap, egy hónap múlva, nem hogy négy hónap múlva történni. Éppen ezért nem lenne felelősségteljes a jövőbeli fejleményeket érintő spekulációk alapján most időpontot kitűzni vagy döntést hozni.

Ha azonban odafigyelünk a tudósokra és epidemiológusokra, ők egész pontos képpel rendelkeznek a jövő hónapot illetően a betegség lefolyását és a fertőzési mintát figyelembe véve. Meglep, hogy azt mondja, senki nem tudja, mi fog történni, miközben jó sok ember mondaná, pontosan tudja, mi fog történni.

Számos különféle előrejelzés létezik. Egyesek szerint mindenhol ugyanolyan lefolyású lesz a betegség, mások azt mondták, hogy sokkal tovább fog tartani ez az időszak. Vannak, akik úgy vélekednek, több hullámban jön majd a fertőzés, és sokáig együtt kell élnünk a vírussal. Éppen ezért támaszkodunk az Egészségügyi Világszervezetet is felvonultató operatív törzsünkre, amely véleménye alapján még túl korai döntést hozni, ugyanakkor szorosan figyelemmel kísérjük a fejleményeket.”

Egész egyszerűen több sebből vérzik, amit mond. Bach először arról beszél, hogy minden bizonytalan, majd azt bizonygatja, hogy a tudósok pontosan tudják mi fog történni. Rossz hírem van a NOB első embernek: Nem, nem tudják!

Bach konklúziója, hogy túl korai döntést hozni, ami több, mint elképesztő

Mit üzen azoknak az embereknek, akik szerint le van maradva a vírust körülölelő helyzetet illetően? Az összes nagyobb sporteseményt elhalasztották már.

“Következő szombatra vagy két héttel későbbre csúsztattak el játékokat. Néhányat pedig elhalasztottak, hogy más eseménynek adjanak helyet. A labdarúgó Európa-bajnokságnak júniusban kellett volna startolnia Olaszországban. Egy évvel elhalasztották azt, és az európai profi bajnokságok üdvözölték a döntést, hiszen több idejük van a szezon befejezésére.”

A mellébeszélés mestere tovább folytatja a kábítást

“A 206 nemzeti olimpiai bizottság és a nemzetközi sportszövetségek úgy vélekedtek, hogy ebben a rendkívül nehéz és aggasztó helyzetben a világnak szüksége van a reményre. Mi azt szeretnénk, hogy ennek az alagútnak a végén, amelyről egyelőre nem tudjuk, mennyire lesz hosszú, az olimpiai láng legyen a fény; mint mindig, azonban különösen ezekben a nehéz időkben, a béke és a közösség üzenetét közvetítjük a világnak.”

Lényegében a nemzetközi szervezet első embere egyetlen kérdésre sem volt hajlandó konkrét választ adni. A sportolók nagy része nemcsak lecsúszott számos kvalifikációs versenyről, hanem Kolumbiától Spanyolországig, Kanadától Japánig önkéntes karanténba vonult, ami azt is jelenti, hogy nem tudják elvégezni az előírt edzésmunkát.

Minek kell történnie ahhoz, hogy azt mondja: „Nem, így nem rendezhetjük meg a játékokat.”?

Az eltörlés nem napirendi pont.

És az elhalasztás?

Már válaszoltam: elkötelezettek vagyunk a tokiói olimpia sikerét illetően.

Így Bach, aki inkább a fejét a homokba dugja, mintsem szembenézzen a valódi, már kézzelfogható problémákkal.

A Szlovén Olimpiai Bizottság halasztásra kéri a NOB-ot

A Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) el kellene halasztania a nyári tokiói ötkarikás játékokat.

“A nyári játékok nem tarthatók meg júliusban az olimpia szellemiségével összhangban” – fogalmazott Bogdan Gabrovec. Kiemelte: más szempontok mellett például azért tartja indokoltnak a későbbi rendezést, mert a sportolók számára nem egyenlőek a felkészülési lehetőségek a világjárvány hatására.

“Nem lenne semmi baj azzal, ha a játékokra a jövő évben kerülne sor, akkor nyugodtabb körülmények között lehetne megrendezni. Ha ez nem történik meg, akkor az olimpia veszít a fontosságából, hiszen most a túlélésért vívott harc dominál.”

Szlovéniában a Covid-19 járvány eddig egy halálos áldozatot követelt és 341 embert fertőződött meg. Az ország kormányának pénteki, a köztereken tartózkodást szigorúan szabályozó rendelete értelmében a sportolók közösségi edzése lehetetlenné vált.

A norvég sportot felügyelő, olimpiai és paralimpiai bizottságként is működő NIF ugyancsak arra szólította fel a NOB-ot pénteken, hogy vegye fontolóra az olimpia átütemezését.

“Tekintettel a Norvégiában, és a világ nagy részén uralkodó homályos helyzetre, nem lenne felelős döntés a sportolókat Tokióba küldeni a világjárvány megszűnése előtt” – mondta Berit Kjöll elnök, aki álláspontját levélben tolmácsolta Thomas Bachnak.

Nic Coward, a Brit Atlétikai Szövetség első embere a legmagasabb pozícióját elfoglaló sportvezetője a szigetországban, aki adott hangot érveinek az olimpia eltolása mellett. Rámutatott: a halasztással lekerülne a stressz a versenyzőkről, hogy a koronavírus-járvány közepette is elvégezzék azt a mennyiségű edzésmunkát, amennyire ennyi idővel az ötkarikás játékok előtt szükség van.

“Meg kell hozni a döntést, hogy az olimpiára és a paralimpiára nem kerülhet sor a jelenlegi ütemezés szerint.”

Hasonló véleményen van Piotr Malachowski is

“Ha a játékokat idén novemberre vagy decemberre halasztanák, az sokkal jobb lenne a sportolóknak. Így lenne lehetőségük a felkészülésre” – fogalmazott a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes lengyel diszkoszvető.

Forrás: MTI/olimpia.hu/New York Times

Egyre többen kritizálják a NOB-ot

Games must go on!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük