Kedvenc kisnyugdíjasunk olyan problémát feszeget, ami szinte az összes sorstársa mindennapjainak része. Hátha eléri az ingerküszöbét azoknak, akik tehetnek azért, hogy a ledolgozott élet után ne “nyögdíjas”, hanem “nyugdíjas” évek várják a polgárokat.

Miért rajtunk, nyugdíjasokon spórolnak?

Hát megértük a 2019. év januárját és vele együtt a megkésett és 2,7 % emelt nyugdíj kifizetését. Mondanám én, hogy hála és köszönet de hát ami jár azt ugye nem köszönjük meg. Viszont vitatjuk, hogy miért csak ennyi. Miniszterelnöktől kérdezem mondja már meg ha úgy dübörög az a fene nagy gazdaság akkor miért is rajtunk nyugdíjasokon spórolnak? Mert ugye a miniszterek, államtitkárok és hosszú a sor fizetése az rendben van. De a mi járandóságunk az bizony egyre értéktelenebb.

Mondanék pár példát.

2019. január 1-l felment 12 %-l az áram ára. Értesítést kaptunk de aki nem olvasta végig az bizony nem tudja mert kb. a hosszúra nyúlt tájékoztató közepén lett elbújtatva szemérmesen. Aztán csökkent ugye a tartós tej áfája. Éreztem én kérem ez is kész átverés. Szinte minden reklám újság teli volt, hogy áthárítják ránk vásárlókra. Na kérem ebből annyi igaz, hogy a szlovák, cseh tehenek tejéből készült tartós tej akciósan 10 forinttal lett 1 hétig olcsóbb. A magyar tehénnek nem mondták olcsóbban kell tejelnie.

Megjött a nyugdíj, megkésve 14-n. Emelkedés 2035 forint! Napi szinten 16,90 jó magyar forinttal kaptam többet na jó havonta. Viktor oszd már be fiam! Nekem az Istenért sem sikerül. Megvontátok szinte az összes gyógyszerem normatív és tb. támogatását és ugye ez minden beteget érint nem csak az időseket. Tegnap szembesültem vele, hogy vagy kifizetem az összes rezsim és kiváltom a gyógyszereim felét vagy fordítva. Élelmiszerre, váratlan kiadásra kb. 3000 forint marad havonta! Tudom én mert olvasok ez 10 napi csülkös bableves nálatok ott fent a budai Várba a menzán.

Van ötleted Viktor, hogy a fenébe osszam be?

Tudod nagyon unom már a rántott levest és annak feltupírozott változatait. Már a burgonya is luxus mert 300 forint alatt nincs sehol kilója arról nem beszélve az is fekete mire megpucolja az ember jó ha egy tányérra való kijön belőle. Vöröshagymáról már nem is beszélek mert kb. 400 forintért rohad kilója. A zöldség és gyümölcs ára horror. Képzeld a narancs olcsóbb akciósan mint a magyar alma vagy a körte.

A fene sem érti végig utazza a fél világot a banánnal együtt- igaz utóbbiról mi úgy tanultuk, hogy “szemét” gyümölcs – mert nem becsülték egész addig még alap élelmiszere nem lett pár millió embernek. A fejes káposzta és a kelkáposzta ára vetekszik a burgonyáéval, de ha savanyú káposztát vennénk akkor a duplájába kerül. Pedig tele van C vitaminnal. Aztán ne csak mindig együnk átlagosan minden legalább 50 forinttal emelkedett. Mondhatnád nem összeg csak éppen együtt kell nézni mindent. Ha valami elromlik ma már nem igazán érdemes megcsináltatnod azt mondják vegyél újat! Én viszont kérdezem miből? 70 éves kor felett hitelt sem kapsz!

 Így él a legtöbb nyugdíjas!

Visszasírom ám azt az átkozott Kádár korszakot, de még a Rákosiét is mert a háború után amiről most értesültem, hogy megnyertünk akkor legalább paprikás krumpli vagy krumplis tészta az volt és még sok mindenre telt amire most a XXI. században bár van nekünk nem telik. Viktor elmesélem neked már bocsánat a tegezésért de hát olyan fiatal vagy, hogy a fiam lehetnél -szerencsére nem vagy az – , hogy él egy kisnyugdíjas.

Itt ülők 4 pulóverben és a 16,5 fokos pici kicsi házamban. Amiből csak 2 helyiséget fűtők. Ha nagyon fázom akkor lefekszem és 2-3 takaró alatt egész jól el van télen az ember. Tudod még drága jó nagymamámtól tanultam, hogy pár meleg vizes palack kellemessé teszi az ágyat. Hát most sokat gondolok rá. Mert bizony élek vele.

Tudom, Te sportos vagy!

Én is képzeld ennek köszönhetően nem fáztam még meg. Érdekes ez az élet tudod ismétli magát. Esküszöm már csak a “romok hiánya” miatt érzem úgy, hogy fejlődünk mert a valóság az olyan mint a háború után. Tudod akkor voltak az “élelmesek” én rablóknak neveztem Őket akik élősködtek az embereken. Ma dettó ugyan ez van. Becsületesen ha élsz akkor nem tudsz kapirgálni. Vidéken már a tyúkok se nagyon tudnak mert nincs megfizethető táp.

Tudod Viktor egy valamiben viszont biztos vagyok már nem lesznek padlás lesöprések a Te uralkodásod alatt mert a mi padlásaink üresek akiknek meg tele van azok a védelmedet élvezik. Nézem a TV-t már csak azokat akik becsületes híreket mondanak és látom nő az elégedetlenség. Ébredeznek a fiatalok már nekik sem jó itthon. Ez nagyon szomorú. Tudod Viktor Ők a jövő!

Ha elmennek akkor kiürül lassan ez a kis ország. Pedig szakértők kezében ez Kánaán lehetne. Ti főúri életet éltek csak egy valamiről feledkeztek el régen a főurak megbecsülték a jobbágyokat, a szolgákat, a nekik dolgozókat. Ma Ti lenézitek a munkást, a parasztot, az értelmiséget, az ifjúságot és mindenkit aki nem Téged imád.

Megteremtettétek a nyomort újra Magyarországon, erre 100 éve nem volt példa.

Szégyen ma magyarnak lenni. A világsajtóban olvasható ami itthon csak nagyon kevés helyen szegények lettünk Európában mi magyarok akikre felnézett egykor a világ. Akik a legtöbb Nobel díjast adták, akik a legtöbbel segítették az emberiséget abban, hogy jobban és könnyebben élhessen. Mi voltunk a feltalálók országa. Ma a lebutított nemzedék lettünk.

Nem tudom mikor lesz itt változás csak annyit tudok, hogy kevesen fogják megélni és ezt a történelem bármennyire is hamisítjátok nem fogja elfelejteni. Nincs bocsánat Viktor! megölöd a nemzeted!

Rosta Ágnes

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét