Tiborcz István, a nemzet saját láb(unkon)án álló veje önfényező interjúja

“Magyarország a rokonságok és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul. Az olyan növények, amelyek szeretik ezt a nedvdús talajt, buja nagy virágokat hajtanak, azok, akik nem szeretik, belefúlnak a sárba.” (Móricz Zsigmond: Rokonok, még nem Tiborcz Istvánról) 

Van vajon az országban, aki nem ismeri az Orbán famíliába benősült Tiborcz István nevét?

A fiatal titán rövid idő alatt milliárdos lett, ma már ifjú kora ellenére az ország leggazdagabbjai között is ott szerepel a neve. Az utóbbi években számos üzletben tűnt fel hol tulajdonosként, hol csendestársként. Neve védjegy, az üzletfelei tudják, ki ül velük szemben. Az első nagy biznisz a közvilágítás -úgymond- korszerűsítésére kiírt közbeszerzések elnyerésével ütött be. Hirtelen a fideszes nagyvárosok önkormányzatának többsége megvilágosodott és a vő cége sorban nyerte el a zsíros, döntően egymilliárd feletti üzleteket. A vállalkozást -a növekvő botrány miatt- jópénzért eladta. Az üzleti életből azonban nem vonult ki. Hallani szállodavásárlásokról, kétesnek is mondható török kapcsolatokról, ingatlanbefektetésekről. A kastély programban is jó lehetőséget láthat a kormányfő unokáinak az édesapja.

Tiborcziáda

A miniszterelnök vejével a portfolio. hu készített, igencsak alákérdezős interjút. Tiborcz lubickolt a kérdésekben, egyetlen olyan felvetés sem hangzott el, amely a kétesnek mondható üzleteire, és a legmagasabb körökig érő kapcsolatáról kellett volna beszélnie. Szemlénkben néhány, jellemzőnek gondolt Tiborcziádát emelünk ki. Mindebből mindenki kialakíthatja a kis család meggazdagodásáról a véleményét.

Hosszú távú befektetői szemlélet

Az üzletember elmondta, nem bánta meg, hogy a turizmusba fektetett:

“A járvány természetesen igazi dráma, bár az első mindig az emberi, vagyis az egészségügyi szempont. Én eredetileg sem egy-két évre, hanem inkább tíz-húsz évre terveztem, vagyis tényleg hosszú távú befektetői szemlélettel közelítettem a szektorhoz. Rövid távon a turisztika és vendéglátás hatalmas veszteségeket szenvedett el, de én hiszek abban, hogy két-hároméves időtávon megerősödve fogunk kijönni a krízisből.
Ami pedig a konkrét fejlesztéseket illeti, a Turai Kastély kész, terveink szerint július 15-én nyitjuk a foglalási rendszert. Az Andrássy úti beruházás is jól halad, befejeződik szeptemberig. A Vörösmarty téri hotel, illetve a Szabadság téri Adria Palota fejlesztése már kicsit hosszabb távú projekt, de ezzel eleve így kalkuláltunk.”

Amely ingatlanokról beszélt, azok igazi ékszerdobozok, egy “mezítlábas” vállalkozó még csak a közelébe sem juthatott volna hozzájuk. Tiborcz szerint most érthetően mindenki óvatos, de azt azért nem felejti el a világ, hogy utazni, élményeket gyűjteni különleges, és erről az örömforrásról az emberek nem fognak lemondani.

Mi kell ahhoz, hogy a piac visszarendeződésekor mi majd még jobbak legyünk:

” A válasz szerintem egyszerű: élményt kell adnunk. Ez így persze elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de ha emögött tudatos koncepció is van, ha tényleg átgondoljuk, hogy milyen megoldásokkal lehet idecsábítani a minőségi turistákat, akkor ez nem csak egy szlogen lesz, hanem valós tartalom.A szállodapiac erre kifejezetten jó példa: azok a szállodák működnek egyre jobban és persze egyre nyereségesebben, amelyek képesek jellegzetes, helyi élményt nyújtani, képesek a vendégeket „önmaguk miatt” is bevonzani. Ehhez pedig a kulcs a megfelelő szolgáltatásmix. Másrészt fontos, hogy a vendég ne csupán megszállni tudjon, hanem jól érezni magát. A feladat tulajdonképpen, hogy „egyedi terméket” hozzunk létre, valamit, ami nincs máshol.”

Érdekes módon -biztos szétszórt volt- elfelejtett azokról a milliárdokról beszélni, amelyeket apósa kormánya tolt és önt bele a turizmusba.

Ad-vesz, meg ami jön….

Kitért arra, hogy a portfóliójukban kétféle elem van, vannak olyan kiemelt ingatlanok, amelyeket nagyon hosszú távon szeretnének megtartani, és vannak olyanok, amelyekkel üzleti céljuk van, a fejlesztés egy adott szakaszában belépnek, de nem szeretnének örökre benne maradni:

“A portfóliónkban kétféle elem van, vannak olyan kiemelt ingatlanok, amelyeket nagyon hosszú távon szeretnék megtartani, és vannak olyanok, amelyekkel üzleti célunk van, a fejlesztés egy adott szakaszában belépünk, de nem szeretnénk örökre benne maradni. Az Andrássy úti ingatlanunk vagy az Adria Palota az előbbi kategóriába tartozik, Visegrád inkább az utóbbi. Vagyis határozottan nem hosszú távú fejlesztési céllal vásároltuk. Ahogy más esetekben is, ilyenkor abban látunk fantáziát, hogy ami ellehetetlenült, megfeneklett, azt hogyan lehet újra piacképes termékké tenni. Ha ez sikerül, akkor azzal valóban arányaiban elég jól lehet keresni, bár sok a költség is és persze a kockázat.
Az Appeninn eladása mögött egyértelmű szándék állt, és nem a legjobb piaci időpontot kerestem. A cég menedzsmentje állami forrásra pályázott és nyert is. Megítélésem szerint ezt nagyon helyesen tette, hiszen ha nem így tesz, nem szolgálja a cég érdekeit, hátrányba kerül a többi piaci versenytársával szemben, illetve megfosztja kisbefektetőit is az e források segítségével megvalósított fejlesztések hosszú távú üzleti hasznától. Én azonban úgy ítéltem meg, hogy nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer. ”

A mi fiunk itt is sok minden “elfelejthetett”

Nem került szóba sem a török kapcsolat, sem a nemzet gázszerelőjével való, igen kézzel foghatónak tűnő üzleti kapcsolatuk. Sőt vannak olyan megátalkodottak, akik szerint legtehetségesebb gázszerelő csupán az Orbán család nagyobbik lányának a hozományát gazdagítja. Arról talán nem is érdemes szót ejteni, milyen biznisz az, ahol valamilyen módon nem jelenik meg közpénz.

A reorganizációs projektek sikeréhez szerinte három, egyaránt fontos tényező szükséges:

megfelelő információ, likvid forrás és szervezeti tudás, amely kezeli a bonyolult, sokszor hatósági engedélyeztetésekkel kapcsolatos feladatokat:

“Vicces módon az elsőben leginkább a kritikusaim segítettek, hiszen annyiszor írnak rólam a sajtóban, hogy sokan keresnek meg engem a legkülönbözőbb projektekkel kapcsolatban.
De az említett tőke is fontos, ahogyan az is, hogy legyen nálunk olyan szakmai csapat, amely egy adott helyzetre pillanatok alatt életképes stratégiát alkot.”

Most már elárulhatjuk,

azért igyekeztünk néhány, az interjúhoz nem illő mondatot is becsempészni, hogy néhány újabb milliárdhoz segítsük a nemzet házaspárját. Nem vagyunk nagyigényűek, megelégszünk a korábban elterjedt 20 százalékos jutalékkal is.

Karácsony Gergely a jövőben nyugodtan alhat. A milliárdos saját szájával mondta, mindenképpen szeretné megvédeni Budapestet. A főváros ugyanis egy olyan egyedi adottságokkal rendelkező, pezsgő, izgalmas, sokszínű hely, ahol nagyon sok lehetőség van:

“Nézzünk körül, mennyi leharcolt gyár- és irodaépület található a városban; ezekben nagyon komoly fantázia van. Üzletileg is, ám még ennél is fontosabbnak tartom az urbanisztikai szempontot. Ha a befektetők, természetesen a maguk hasznát keresve, segítenek abban, hogy ezek a területek a város vérkeringésébe visszakapcsolódjanak, azzal több komplex problémát is megoldanak.”

Ki tudja, lehet, hogy Tiborczot üzleti érdekei még arra is rákényszerítik, hogy az apósa által utált fővárosi vezetéssel normális kapcsolatokat ápoljon….

Persze ezt a papa nélkül nem teheti meg, de azért nem kell mi milliárdosunkért könnyet ejteni. Jó helyre nősült, sokak szerint neje a kijelölt utód, aki készül arra, hogy majdan átvegye a birodalmat.
A miniszterelnök -saját elmondása szerint- nem tehetős ember. Úgy látszik a vőnek és párjának van mit aprítania a tejbe. Hogy ebben milyen szerepe van a kormányfő apukának? Az asszonyka dühében a férjét ért támadások miatt, a közösségi oldalon üzent korábban:

„Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.”

Higgyük el, hogy így igaz?

Lapzsemle

Egy hozzászólás itt: “Tiborcz István, a nemzet saját láb(unkon)án álló veje önfényező interjúja

 • 2020.07.20 - 10:16
  Közvetlen hivatkozás

  Ady Endre:
  “Dicsekvésnek ne lássék: az egész világon nincs annyi sikkasztó, mint ebben az ezeréves, szép magyar hazában. Nincs az a város, amelyiknek nincs meg a maga külön sikkasztója. Szóval, az álladalmi, társadalmi élet egyik mezején sem értünk el olyan gyönyörű rekordot, mint a sikkasztás terén! Csinálta az egész rendszer, melynek vezetőit leverték, de híveik még régi helyükön maradtak! Ismerős? A jövő térképén, Magyarország helyén 1 fehér folt lesz, ezzel a felírással, elsikkasztották! 1899 Debrecen
  Minden komédia megfinomodott Budapesten. Csak 1 nem: a politikai komédia! nívótlanabb 1 peceszőllősi előadásnál. Már pedig minden komédiás tanul, készül, növekszik, csak a magyar politikusok nem tanulnak! Ady Nagyvárad 1903!
  Vezető státusz férfiakról, előkelő politikusokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazemberek.
  Tiborc, panasza, és ami mögötte van

  A fentebb hivatkozott Tiborc panaszában megemlíti az izmaelitákat, a mohamedán ” vastagabb, terjedelmesebb.
  A nyálas, hitvány “magyar” értelmiség alkotja. Ez a csőcselék semmi rokonságot nem mutat a magyar felvilágosodás írói költői nemzedékével. Nem magyar, hanem kozmopolita. Hitvallása az egzisztencializmus, amely félreteszi az essentiát (lényeget) és helyébe az existentiát (létezés) teszi, az önös közömbös létformát. Ez a banda minden rendszer malmán húz, cserébe a véglényként való tengődésért.
  Nincs még egy olyan értelmiség a világon, de Európában biztos nincs, amely ilyen mértékben hazafiatlan lenne.
  Mindenesetre ez az első alkalom, ahol az Orbán- és a Mészáros család között közvetlen üzletben vagyontárgyak és pénz cserél gazdát.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük