Tiltakozik 255 civilt szervezet a Stop Soros javaslatcsomag ellen

Tiltakozik 18 nemzetközi és további 237 nemzeti keretek között tevékenykedő, külföldi civil szervezet és szövetség az úgynevezett Stop Soros törvényjavaslat-csomag ellen.

Akadályozná a magyar civil társadalmi szervezetek munkáját

Hétfőn Berlinben közölt állásfoglalásukban felszólították az Országgyűlést, hogy utasítsa el a csomagot, és gondoskodjon a magyarországi civil szervezetek és emberi jogi aktivisták munkájának zavartalanságáról.

Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet németországi központjának közleménye szerint a javasolt jogszabályok az „eddiginél is erősebben akadályoznák a magyar civil társadalmi szervezetek munkáját”.

A kormány gátolni akarja a legitim munkát

Az előirányzott „csillagászati pénzbüntetések” miatt „csőd, vagy akár felszámolás” várhat rájuk, holott már most is  „jelentős korlátozásoknak” vannak kitéve, ami ellentétes az országnak a gyülekezési szabadság, a szabad véleménynyilvánítás és a szabad mozgás jogának védelmére vonatkozó nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

Az állásfoglaláshoz csatlakozó szervezetek szerint a kormány a javaslatcsomaggal még inkább gátolni akarja azt a „legitim munkát”, amelyet az emberi jogokért kiálló, jogsegélyt és szociális támogatást nyújtó, a sajtóban vagy az interneten eltérő véleményeket kifejező civiltársadalmi csoportok végeznek.

A legtöbb civil szervezet Hollandiából, Lengyelországból és Romániából tiltakozott

Hozzátették, hogy az emberi jogok védelmezőit nem szabad „törvénysértőnek nyilvánítani” kritikus nézeteik miatt. A törvények révén védeni, nem pedig elnyomni kell őket.

Az állásfoglaláshoz mások mellett a Riporterek Határok Nélkül és a Human Rights Watch nemzetközi civil szervezet, a Greenpeace közép-, és kelet-európai tagszervezete csatlakozott, valamint 23 országból csatlakoztak nemzeti keretek között működő szervezetek. A legtöbben Hollandiából, Lengyelországból és Romániából. Ebből a három országból összesen 90 szervezet csatlakozott a közlemény melléklete szerint.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük