Tiszaburán még a meleget is ellopják a csóróktól

Hazánkban 2010 után egy gátlástalan, zsákmányszerzésre szerveződött, kollégiumi macsó társaság szerzett politikai hatalmat, kétharmados támogatottsággal. Az elmúlt, több mint nyolc évben törvényesítve folyt az ország szétlopása. A Fidesz közelében levők csak azt nem teszik saját zsebbe, amit nem akarnak. Virágzik a korrupció, rövid idő alatt – magyar mércével – óriási vagyonok jöttek létre.

A hatalom birtokosai cinikusan a szemünkbe röhögnek, tudják védettséget élveznek.

Ebben a világban simán megtehetik, hogy még a csóróktól is lopnak. A Népszava írt arról, rongyokkal, kartondobozokkal, műanyag palackokkal, adománycsomagokból származó cipőkkel, ruhákkal, gumidarabokkal fűtenek az ország legszegényebb falvaiban: ezek egyike a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura. A 3200 fős településen hivatalosan is közel hetven százalékos a munkanélküliség, de ha a közmunkásokat nem számítjuk, ez az arány elérheti akár a nyolcvan-kilencven százalékot is.

Másfél köbméter tűzifa itt nem egyszerűen azt jelenti,

hogy melegebb lesz a nappaliban, vagy éjszaka nem kell nyakig húzni a dunyhát. Itt ennyi fából akár két hónapot is kihúzhat egy család, mert a legnagyobb mínuszokban egyetlen szobában húzódnak össze, ott alszanak, tévéznek és főznek a sparhelten. Ez a mennyiségű szociális tűzifa a Belügyminisztérium pályázatának köszönhetően minden rászorulónak járna – vagyis gyakorlatilag az egész falunak. Járni jár ugyan, de valahogy mégsem jut el hozzájuk, vagy ha mégis, nem ők tüzelik el.

Felcsúton 88 család imádkozik, hogy ne fagyjanak halálra

Turó Flórián önkormányzati képviselő szerint a falu vezetői nyerészkednek a tűzifával, s kihasználják a szegények kiszolgáltatott helyzetét. A fakiosztást egyfajta jegyrendszer alapján végzik, de akadt, aki három napi sorban állás után sem jutott hozzá a fájához.

Kiderült: azokat vették előre, akik később eladták a saját fájukat a polgármester húgának – ő egyébként közmunkásként dolgozik a faluban, így a helyiek szerint rejtély, milyen forrásból képes hatalmas mennyiségben felvásárolni a fát.

Négyezer ötszáz forintot fizetett egy köbméter fáért a polgármester húga

– mondták el a faluban többen is. Arra a kérdésre, miért adták el potom pénzért a piacon 25-30 ezer forintba kerülő tűzifájukat, azt válaszolták: az asszony azonnal fizetett, s így legalább hozzájutottak valamennyi pénzhez, amiből élelmet vehettek

Sem a település polgármesterét, sem a testvérét nem érte el a lap riportere.

Nyilatkozott viszont Mészáros Béla, fideszes alpolgármester, aki szerint a szociális tűzifa kiosztása rendben zajlik, és a megszabott határidőig mindenki sora kerül, s hazaviheti a fát. Azt elismerte, maga is hallotta, hogy a polgármester húga többektől felvásárolta a kiosztott tűzifát, de azt felelte: nem tilthatják meg senkinek, hogy eladja a szociális tűzifát, s azt sem, hogy másvalaki felvásárolja azt a kialkudott árért, ráadásul senkinek nincs joga mások zsebében turkálni. Szerinte a tiszaburaiak egy része nem lát egy napnál tovább előre, s ha ma négy-ötezer forintot megkap egy köbméter fáért, nem érdekli, mivel fűt holnap .

Közmunka kell? Nyalj be…..

Nagy Imre, a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett a település vezetője. A testület négy tagja szintén a kormánypárt jelöltjeiként lettek képviselők. Úgy látszik, azt gondolják, hogy a védettséget élveznek, bármit megtehetnek. Nem tudjuk, mi az igazság. Egyet azonban tudunk: ma Magyarországon a közmunkások, a szociális juttatásokból élők teljesen kivannak szolgáltatva a helyi kiskirályoknak.

A közmunka elvesztése, óriási csapás egy családnak

Arról, hogy ki kap közmunkát, a település vezetője dönt. Ha valaki a polgármester számára nem tetszőt tesz, vagy mond, akkor gyorsan útilaput kötnek a lába alá.

Félünk, hogy az elesettek nyomorát anyagi haszonszerzésre valóban használhatta fel a település vezetője és húga. Kíváncsian várjuk, hogy követi-e vizsgálat a Népszavában megjelenteket. Kétségünk nincs arról, hogy mint sok minden másnak, ennek sem lesz semmi következménye. Ez a hatalom megveti a szegényeket, nem veszi emberszámba őket. Egy klasszikust idézve:

“mindenki annyit ér, amennyije van”.

Tiszaburai polgármester és társai csak azt teszik, amit a párt nagyjaitól látnak, ügyeskednek, csak ők ezt kicsiben teszik. Nekik ez jutott a NER-ben. Ha megfagy egy-két ember, kit érdekel, több is veszett Mohácsnál.

Vezérlő “csillag”, hogy hullnál már le! – Nyílt levél Orbán Viktornak egy kisnyugdíjastól

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük