Tiszta őrület! - Az elmúlt hónap elszabadult árai - Városi Kurír

Sorting by

×

Tiszta őrület! – Az elmúlt hónap elszabadult árai

A legfrissebb statisztikák szerint egy év alatt pokolian megdrágult az autóbenzin, az akácméz, de még a szemüveglencse darabjának is az ára. És ha mindez nem lenne elég, havi távlatban, azaz 2021 márciusa és áprilisa között felrobbant a fejeskáposzta, a vérnyomásmérő és még a női műbőr szandál átlagára is. Tallózás a Pénzcentrum nyomán az elmúlt hónap elszabadult árai között.

Hirdetés

Mi drágult a legjobban egy hónap alatt?

A KSH friss statisztikáiból az éves drágulás mellett kiolvashatók az egy hónap alatt történő áremelkedések is. Ezek alapján azt lehet mondani, hogy a vizsgált 178 termék/szolgáltatás közül egyetlen egy sem drágult 2021 márciusáról 2021 áprilisára több mint 10 százalékkal, nem úgy mint éves szinten. Ennek következtében a havi éldráguló 9,2 százalékkal került a csúcsra, és ez nem más mint: a fejes káposzta ..

Elszabadult árak listája:

Érdekes, hogy mint láttuk, a fejes káposzta egy éves távlatban sokkal olcsóbb lett, de most úgy látszik, kezd visszakúszni az ára felfelé. A káposztán kívül igen magas, 8,6 százalékos drágulással zárt az elemmel működő, LCD kijelzős, digitális, felkaros vérnyomásmérő is. Ennek az ára márciusban átlagosan még 13 940 forint volt, áprilisban viszont már 15 140 forint.

Több mint öt százalékos áremelkedést produkált ezen termékek mellett a paradicsom kilója (7,3%), a műbőr női szandál (6,9%), illetve a sárgarépa (6,4%) és a görögdinnye (5,6%) kilója. De a top 10 dráguló közé befért még a 250 ml-es tusfürdő, a 250-300 ml-es folyékony szappan, a kb. 55x40x20-as guruló bőrönd és a narancs kilója is.

 

elszabadult át

 

A lift persze lefelé is haladt

Természetesen az elmúlt egy hónapban nem csak drágulást mért a statisztikai hivatal, voltak olyan termékek is, amik olcsóbb lettek. Így például az uborka átlagos kilós ára 1 020 forintról 857 forintra esett vissza, ez 16 százalékos árcsökkenés, ami a legnagyobb volt a vizsgált időszakban. Az éves szinten csúcsdrágulónak számító gázolaj litere is mérséklődött, összességében 3 százalékkal, ami azt jelentette, hogy az átlagos literár 437 forintról 424-re esett vissza.

E termékek ára mellett további 3 olyan termék volt a csúcs-zuhanók között, aminek az ára 2,3 százalékkal mérséklődni tudott 2021 márciusa és áprilisa között: 200-250 grammos őrölt kávé, 325-450 grammos, 12%-os tejföl darabja, illetve a legalább 80% zsírtartalmú 100 grammos vaj.

(Ha az éves, sokkal elszomorítóbb, elszabadult árak listája is érdeklik, olvassa el a Pénzcentrum teljes cikkét!)

Kapcsolódó

 

elszabadult ár

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.