Sikertelen bértárgyalások után sztrájkot tervez januárra a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A közszolgáltatások munkaerőhiány miatt romló színvonalát valamennyi magyar állampolgár a saját bőrén érzi. Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy ne csak papíron emelje a béreket, hanem biztosítsa az ehhez szükséges forrásokat is az önkormányzatok és állami intézmények számára.  
[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]

Az Együtt egyetért a közszférában dolgozók kiállásával

Az állami intézmények nagy részében csak papíron történtek jelentős béremelések az elmúlt években, a valóságban számos területen nem vagy alig nőtt a dolgozók fizetése, és nem lesz ez máshogy 2018-ban sem- áll többek között a párt közleményében.  Eközben a munkaerőhiány miatt sokan egyre többet dolgoznak, egyre rosszabb körülmények között. Ezt minden állampolgár is a saját bőrén érzi a közszolgáltatások romló színvonalán keresztül. A legsúlyosabb pedig azok helyzete, akikből közalkalmazott helyett közfoglalkoztatottat csinált az Orbán-kormány: ők korábbi munkájukat ma már jóval a minimálbér alatti fizetésért, munkavállalói jogok nélkül, újkori rabszolgaként végzik.

Az Orbán-kormány ismételten úgy hoz döntést a minimálbér emeléséről, hogy az önkormányzatok és az állami intézmények nem kapják meg a béremelés végrehajtásához szükséges forrásokat. Emiatt az emelés gyakran csak papíron történik meg, hiszen közben lecsökkentik a korábban adott pótlékokat vagy cafeteria juttatást, így a munkavállaló végül nem kap több pénzt kézhez. További probléma, hogy a minimálbér felett keresők fizetésének emelésére végképp nem marad pénz, így esetleg ugyanannyit keres a pályakezdő és az, aki sok év tapasztalattal a háta mögött végzi munkáját. A forráshiány miatt nincs mód nagyobb béremelésre azokon a területeken sem, ahol már súlyos munkaerőhiány van, ezért nincsen már elég orvos, nővér, pedagógus vagy védőnő.

Nemcsak papíron kell béreket emelni

Az Együtt szerint a közszférában nemcsak papíron van szükség nagyobb béremelésekre, hanem biztosítani is kell annak fedezetét, a bérskála valamennyi szintjén. Enélkül elkerülhetetlen, hogy egyre több szakember hagyja el az állami szektort és sokszor az országot is. Meg kell tiltani azt is, hogy korábban közintézményekben végzett feladatokat közfoglalkoztatásba szervezzenek át. Emellett az Együtt szerint igazságosabb, többkulcsos adórendszer kell, amelyben az alacsony jövedelműek nettója emelkedik.

A közszféra kivéreztetése nemcsak az ott dolgozókat, hanem minden magyar állampolgárt hátrányosan érint, hiszen emiatt egyre romlik a közszolgáltatások színvonala. Ezért az Együtt a mielőbbi tisztességes béralku megkötését követeli, hiszen ez az érdeke a teljes magyar társadalomnak- fejeződik be a párt közleménye
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét