Városi kurír
A napi fontos.

Tíz elfeledett Picasso-mű

Reza Pahlavi gyűjteményében olyan művészek képei szerepelnek, mint Claude Monet, Max Ernst, Vaszilij Kandinszkij, Pablo Picasso, Francis Bacon, Jasper Johns vagy Andy Warhol.

0 157

Egy új kiállításra készülődve és a múzeum raktárépületeinek felújítása alatt számtalan elfeledett műalkotásra, köztük Picasso tíz művére bukkantak a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeum (Tmoca) gyűjteményében – adta hírül a The Art Newspaper című művészeti folyóirat honlapja.

Reza Pahlavi képzőművészeti gyűjteménye

Az intézmény 2019-ben nagyszabású kiállításon mutatja be nyugati művészeti gyűjteményének azon darabjait, amelyek Reza Pahlavi sah 1979-es elűzése óta rejtve maradtak a nyilvánosság előtt.

A mintegy háromezer darabos gyűjteményből – amely az impresszionizmustól és a kubizmustól a pop-artig és a minimal artig ölel fel irányzatokat – 400-500 művet állítanak ki az intézmény ötezer négyzetméternyi kiállítóterében.

Régen elfeledett vagy eltűntnek vélt művek

A Portré, csendélet, tájkép című, február 21-én megnyíló kiállítást az után rendezik meg, hogy Berlinben tavaly elmaradt a Reza Pahlavi néhai iráni sah felbecsülhetetlen értékű műkincseiből tervezett tárlat, amelynek teljes anyagát a Tmoca biztosította volna. A német fővárosba tervezett kiállítás kurátora, a holland Mattijs Visset állítja össze a jövő évi tárlat anyagát is.

A kiállítást előkészítve és a múzeum raktárainak felújítása idején találta meg a művészettörténész a régen elfeledett vagy eltűntnek vélt műveket. A múzeumban eddig csupán két Picasso-képet tartottak nyilván, most már tizenkettőre bővült a gyűjtemény – mondta Visser, aki úgy véli, további műremekekre is bukkannak az előkészületek idején.

A nyugati művészetek egyik legnagyobb és legértékesebb kollekciója a világon

A Farah császárné bábáskodásával létrejött gyűjtemény a nyugati művészetek egyik legnagyobb és legértékesebb kollekciója a világon, olyan művészek remekműveivel, mint Claude Monet, Max Ernst, Vaszilij Kandinszkij, Pablo Picasso, Francis Bacon, Jasper Johns vagy Andy Warhol.

Az új kiállítás a sah által gyűjtött remekművek mellett bemutatja az intézmény új szerzeményeit, köztük Günther Uecker, Bertrand Lavier és Tony Cragg munkáit, valamint helyi fiatal művészek alkotásait is.

(Forrás: MTI)

Először viszik árverésre Salvador Dalí két festményét

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ