2019.04.26. Névnap: Ervin

Tíz elfeledett Picasso-mű 0 26

Egy új kiállításra készülődve és a múzeum raktárépületeinek felújítása alatt számtalan elfeledett műalkotásra, köztük Picasso tíz művére bukkantak a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeum (Tmoca) gyűjteményében – adta hírül a The Art Newspaper című művészeti folyóirat honlapja.

Reza Pahlavi képzőművészeti gyűjteménye

Az intézmény 2019-ben nagyszabású kiállításon mutatja be nyugati művészeti gyűjteményének azon darabjait, amelyek Reza Pahlavi sah 1979-es elűzése óta rejtve maradtak a nyilvánosság előtt.

A mintegy háromezer darabos gyűjteményből – amely az impresszionizmustól és a kubizmustól a pop-artig és a minimal artig ölel fel irányzatokat – 400-500 művet állítanak ki az intézmény ötezer négyzetméternyi kiállítóterében.

Régen elfeledett vagy eltűntnek vélt művek

A Portré, csendélet, tájkép című, február 21-én megnyíló kiállítást az után rendezik meg, hogy Berlinben tavaly elmaradt a Reza Pahlavi néhai iráni sah felbecsülhetetlen értékű műkincseiből tervezett tárlat, amelynek teljes anyagát a Tmoca biztosította volna. A német fővárosba tervezett kiállítás kurátora, a holland Mattijs Visset állítja össze a jövő évi tárlat anyagát is.

A kiállítást előkészítve és a múzeum raktárainak felújítása idején találta meg a művészettörténész a régen elfeledett vagy eltűntnek vélt műveket. A múzeumban eddig csupán két Picasso-képet tartottak nyilván, most már tizenkettőre bővült a gyűjtemény – mondta Visser, aki úgy véli, további műremekekre is bukkannak az előkészületek idején.

A nyugati művészetek egyik legnagyobb és legértékesebb kollekciója a világon

A Farah császárné bábáskodásával létrejött gyűjtemény a nyugati művészetek egyik legnagyobb és legértékesebb kollekciója a világon, olyan művészek remekműveivel, mint Claude Monet, Max Ernst, Vaszilij Kandinszkij, Pablo Picasso, Francis Bacon, Jasper Johns vagy Andy Warhol.


Az új kiállítás a sah által gyűjtött remekművek mellett bemutatja az intézmény új szerzeményeit, köztük Günther Uecker, Bertrand Lavier és Tony Cragg munkáit, valamint helyi fiatal művészek alkotásait is.

(Forrás: MTI)

Először viszik árverésre Salvador Dalí két festményét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 14 =

Legfrissebb cikkeink

beteg-gyerek

Hihetetlen, hogy semmi nem üti át a magyar ingerküszöböt! Azzal hülyítjük magunkat, hogy jobb, ha kussolunk, legalább békén hagynak, közben …

kullancs

Áprilist írunk így már rég „felébredtek téli álmukból” a kullancsok, akik vétlen két- és négylábú áldozataikra lesnek az erdőkben, réteken, …

horoscope-

A sorsát előre senki sem ismeri, a jóslatok közül sem valósul meg mindegyik, vagy legalábbis nem vesszük azonnal észre, nem …

aprilis

Április szülöttei függetlenül attól, hogy a Kos, vagy a Bika jegyében jöttek-e a világra, minden nehézségen könnyen keresztülgázolnak, ráadásul szeretik …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: Tíz elfeledett Picasso-mű!
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/tiz-elfeledett-picasso-mu/