Tíz eszkimó a Katona József Színházban

Mint egy Örkény egyperces: A Katona József Színházban megkezdték a Tíz eszkimó olvasópróbáját.

Grecsó Krisztián színdarabját Máté Péter rendezi

Máté Gábor szerint a pandémia, a háborús helyzet, az infláció, a honi társadalmi állapotok olyan együttállás, amelyre a színháznak reagálnia kell, nyilvánvaló, hogy nem íródott még színdarab, ami magán viseli ezeket az impulzusokat.

“Én viszont itt, ma, Magyarországon erről akartam előadást készíteni. Török Tamara dramaturggal végiggondoltuk a lehetőségeinket és úgy határoztunk, hogy új magyar művet íratunk. Több mint tíz évvel ezelőtt rendkívül inspiráló időszakot éltünk meg a Cigányok készítése alatt Grecsó Krisztiánnal és újra vágytunk hasonló együttműködésre.”

A mai Budapesten játszódik a történet, az író tudja, kik lesznek a produkció szereplői, az egyszerűség kedvéért a színészek saját keresztnevükön szerepelnek majd, kivéve Szikét, az onkológus professzort és egy Futárt, akinek a nevét nem kell, hogy ismerjük.

Szike testvére Ági, valamikori úszóbajnok, felesége Andrea, gyerekeik külföldön élnek

Bezerédi Zoltán
Bezerédi Zoltán. Fotó: Dömölky Dániel

A család itthon maradt része meglehetősen jó körülmények között, egy budai kertes házban lakik. Egyetlen este lesz számunkra érdekes, mikor majd betoppan Kata és Béla, azután váratlanul Anna és Bence. Dávid, Szike szolgája pedig sűrűn töltögeti a jobbnál jobb italokat…

Tíz eszkimó – olvasópróba

Írta: Grecsó Krisztián
Rendező: Máté Gábor
Bemutató: 2022. december 17., Katona
Szereplők: Bezerédi Zoltán, Fullajtár Andrea, Szirtes Ág, Mészáros Béla, Péter Kata m.v., Vizi Dávid, Tasnádi Bence, Pálmai Anna, Gloviczki Bernát e.h.

VK – KULTÚRA