Tíz év sem telt el: Orbán létrehozta a szövetséget maga ellen

A borsodi 6-os körzet vasárnapi országgyűlési képviselőválasztása kapcsán érdemes felidézni a 2011-es vitát a Jobbikkal való összefogásról. Lehetetlennek tűnt, de akkor is tudtuk: nem Orbán ellenségeié itt a főszerep, hanem Orbáné, aki egyre rosszabb helyzetbe sodorja az országot. Ahogyan Hitler összehozta a náciellenes koalíciót Churchillel és Sztálinnal, úgy Orbán sem nyugodott addig, amíg minden ellensége összefog a megbuktatására.

„Nem látom magam előtt, ahogy az MSZP visszalép a Jobbik borsodi jelöltje javára az egyfordulós választáson”

2011 nyarán Karácsony Gergely, aki akkor az LMP egyik vezetője volt, nyilatkozott a Népszabadságnak. „Saját fegyverével kell felszámolni a Fidesz rendszerét” címmel jelent meg az interjú,  amelyben pártja alkotmánykorrekciós szövetség létrehozására irányuló javaslatát magyarázta el. A Népszabadság munkatársa felvetette, hogy „nem látja maga előtt, ahogy az MSZP visszalép a Jobbik borsodi jelöltje javára az egyfordulós választáson”. 2020 októberében ezt már valamennyien látjuk. De mit válaszolt akkor erre Karácsony Gergely?
„Ez egy alkotmányos korrekcióra felálló eseti együttműködés lehet. Ráadásul mind három ellenzéki párt komoly hitelvesztést szenvedhet el, ha míg a parlamentben mantrázza ezeket az elveket, akkor, amikor adott lesz a lehetőség, képtelen lesz összefogni a megvalósítás érdekében. Ez nem a Fideszről meg a hatalomról szól már, hanem arról, hogy lesz-e működőképes többpártrendszer. Ha egy ilyen helyzet elő fog állni és a Fidesz a kezünkbe adja az eszközt saját maga ellen, akkor nem lehetmajd hová hátrálni. Én sem látom magam előtt Zagyva Gyulát és Gyurcsány Ferencet egy hajóban. Egyelőre. De itt morális kérdésekről van szó. A szabad választás lehetőségét mindenkinek meg kell adni. Ez a nulladik pont ahhoz, hogy legyen működő demokrácia.”

Lesz ez még rosszabb is? És tényleg, lett

Abban a vitában én is hozzászóltam a Népszabadság hasábjain, („Lesz ez még rosszabb is”), egyértelműen a korát megelőző Karácsony Gergely mellé állva.
„Többen felvetették a vitában, alapvetően Karácsony Gergely gondolatmenetét alátámasztandó, a második világháborúban kialakult náciellenes koalíciót, amelyben az angolszász demokráciák egyesítették erejüket Sztálin Szovjetuniójával. Ha ennyire ellentétes rendszerek összefoghattak a közös veszély ellen, miért ne lenne ez lehetséges itt és most is? – kérdezték.
…a második világháború történetének analógiája egy fontos, de nagyon ritkán méltányolt szempontból szerencsés és termékeny. Ez pedig az a nehezen vitatható tény, hogy miközben Európa háborútól tartott, és aki tudott, szövetségest keresett, a legaktívabb szereplő, aki a történelem végső alakításában mindvégig kezében tartotta a kezdeményezést, maga Adolf Hitler volt. Ellenfelei egyáltalán nem voltak „természetes szövetségesek”, igazából csak akkor fanyalodtak egymás támogatására, mikor már minden egyéb lehetőség megszűnt. Csak az utolsó utáni pillanatban fogtak össze ellene – szinte csak azért, mert az újabb és újabb frontokon támadó Hitler végképp nem hagyott nekik más utat.”

Orbán senkinek nem hagyott levegőt

„Karácsony Gergely 2011 júliusában elhangzott javaslatát több kétely fogadta, mint megértés. Ebben a pillanatban képtelenségnek tűnik a fideszesek hatalomgyakorlásával szembeni lehető legszélesebb összefogás. Csakhogy az Orbán-rezsim még nem pompázik „teljes szépségében”. Csak egy dologban lehetünk biztosak: Orbánnak nagyszabású tervei vannak a magyar társadalom viszonyainak tökéletes felforgatására. Az iramot ő diktálja, és aki nincs vele, annak a legváltozatosabb eszközökkel fűt be a következő években. Senkinek sem hagy levegőt. Ha valaki elérheti, hogy senkinek ne legyen más választása, mint minden egyéb megfontolást félretéve összefogni a rendszer megbuktatásáért, az éppen Orbán Viktor.” (Lesz ez még rosszabb)

Lám, eljött az idő. A Fidesz-kottából játszó, könyvpusztító gazember-pártocskán kívül senki sincs már a Fidesz oldalán. Teljes a fideszellenes nemzeti egység.

orbán

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük