Tízből nyolc ember az egészségügyet évek óta sújtó megszorítások miatt hal meg

A Demokratikus Koalíció újfent országos egészségügyi válsághelyzet kihirdetését szorgalmazza és kezdeményezi az összes magyar kórház működésének átvilágítását.

Magyarország a sereghajtók között van az elkerülhető haláleseteket illetően

László Imre, a DK országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a magyarság lélekszámának csökkenésén nemcsak a születések számának emelésével, hanem a halandóság, az elkerülhető halálesetek csökkentésével is lehetne javítani.

László Imre az Eurostat felmérésére hivatkozott, amely szerint Magyarország a sereghajtók között van az elkerülhető haláleseteket illetően. Magyarok tízezrei haltak meg az elmúlt években, mert a kormány tönkretette az egészségügyet – a jelentette ki a DK szakpolitikusa.

Hozzátette: tízből nyolc ember az egészségügyet évek óta sújtó megszorítások miatt hal meg, mert nincs elég műszer és orvos, mert napi szinten maradnak el életmentő műtétek, és a megelőző szűrőprogramok sem működnek.

Tíz év alatt a 15. helyről a 33.-ra csúsztunk

Felhívta a figyelmet arra: míg 2008-ban az egészségügyi fogyasztói indexen Magyarország a 15. helyen szerepelt a 35 európai állam között, tíz évvel később a 33. helyre szorult vissza, és már csak Albánia és Románia van mögötte.

A DK szerint ezért azonnali hatállyal ki kell hirdetni az országos egészségügyi válsághelyzetet, és át kell vizsgálni az összes magyar kórház működését – hangoztatta László Imre.

A DK politikusa úgy fogalmazott: „mielőtt Kövér László a halál kultúrájáról beszélne, jó lenne, ha hátranézne, hogy mit tettek a magyar kórházakkal”. A halál kultúráját éppen az Orbán-kormány teremtette meg a magyar egészségügyben; nem nyugaton, nem Európában virágzik a halál kultúrája, hanem itt, az orbáni Magyarországon, csak be kell menni bármelyik magyar kórházba – mondta.

(Forrás: MTI)

megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük