Városi kurír
A napi fontos.

Tizedszer lesz női elnöke a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének

0 29

Cate Blanchett ausztrál színésznő lesz a 71. Cannes-i Filmfesztivál (Festival de Cannes) zsűrijének az elnöke.
Blanchett a spanyol Pedro Almodóvart követi, akinek elnöklésével a zsűri 2017-ben a svéd Négyzet (The Square) című alkotásnak ítélte oda az Aranypálmát. A filmet Ruben Östlund rendezte.

A kétszeres Oscar-djas (Aviator, Carol) és háromszoros Golden Globe-díjas (Elizabeth, I’m not There, Blue Jasmine) ausztrál színésznő úgy nyilatkozott, hogy számára óriási felelősség és egyben megtiszteltetés, hogy felkérték a zsűri elnökének.

“Ez a fesztivál kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy összehozza a világot, hogy együtt ünnepeljen. A filmet kedvelő emberek ebben az élményben szeretnének osztozni, erre vágynak, szeretnék megérteni egymás.”

Pierre Lescure a Cannes-i Filmfesztivál elnöke és Thierry Frémaux, igazgató annyit tett hozzá, hogy ők egy őszi beszélgetés után döntötték el, hogy Cate Blanchettet kérik fel. Elmondásuk szerint az ausztrál színésznő egyedülálló művész, olyan színésznő, aki a színházban és a filmvásznon is kiemelkedő alakításokat nyújtott.

Cate Blanchett 2008 és 2013 között a Sydney Theatre Company művészeti igazgatója és társ CEO volt férjével, Andrew Uptonnal.

A 2018-as cannes-i zsűri elnöke a fimfesztivál idején ünnepli 49. születésnapját.

Jeanne Moreau kétszer elnökölt Cannes-ban

A Cannes-i Filmfesztivál zsűrijében 1965-ben Olivia de Havilland volt az első női elnök. Abban az évben a fődíjat Richard Lester “The Knack …and How to Get It” című vígjátéka kapta. A Párizsban élő Olivia de Havilland tavaly nyáron ünnepelte 101. születésnapját.
1966-ban Sophia Lorent kérték fel zsűrielnöknek, az olasz színésznő vezetésével a nagydíjat megosztva kapta meg az olasz Pietro Germi (Signore & Signori) és a francia Claude Lelouche (Un homme et une femme).

1973-ban a svéd Ingrid Bergman elnökölt, abban az évben a rövidfilmek (short films) kategóriájában a zsűri különdíját kapta meg Reisenbüchler Sándor “Az 1812-es év” című alkotása. A 11 perces animációs fantáziajáték a Napóleon 1812-es hadjáratára készült Csajkovszkij-zenére.

1975-ben Jeanne Moreau elnökölt, ekkor az algériai Mohammed Lakhdar-Hamina “Chronicle of the Years of Fire” című filmje kapta meg az Aranypálmát.

Húsz évvel később ismét Jeanne Moreau-t kérték fel a zsűri vezetésére, 1995-ben Emir Kusturica Undergorund-ja nyert.

Két évvel később Isabella Adjani elnökölt, az Aranypálmát megosztva kapta meg az iráni Abbas Kiarostami (Taste of Cherry/Ta’m e guilass) és a japán Shōhei Imamura (The Eel/Unagi).

2001-ben a norvég Liv Ullmann volt az elnök. Az Aranypálmát Nanni Moretti kapta meg (The Son’s Room/La stanza del figlio), míg a zsűri nagydíját Michael Haneke (The Piano Teacher/La Pianiste) érdemelte ki.

2009-ben Isabelle Huppert elnökölt, Haneke (The White Ribbon/Das weiße Band) ezúttal megkapta az Aranypálmát.

2014-ben az új-zélandi Jane Campion volt a zsűri elnöke, az Aranypálmát a Winter Sleep, a török Nuri Bilge Ceylan filmje kapta meg.

Time’s up on silence. Time’s up on waiting. Time’s up on tolerating discrimination, harassment and abuse. #TIMESUP. Sign the solidarity letter & donate now to the #TIMESUP Legal Defense Fund. Link in bio.

#TIMESUP (@timesupnow) által megosztott bejegyzés,
Time’s up

A szexuális zaklatások ellen éppen a héten indított kampányt a hollywoodi művészvilág. Több mint 300 színésznő, forgatókönyvíró és rendező Time’s up (Lejárt az idő) néven, a The New York Times című lap hasábjain jelentette be a kampányt, hangsúlyozva, hogy lejárt az ideje a hallgatásnak, a tétlenségnek a diszkrimináció és a zaklatás iránti türelemnek.

A kezdeményezés célja – a szervezők megfogalmazása szerint – “a szórakoztatóiparban dolgozó nők változásra szólító egységes felhívása minden nő érdekében”. Az elindítóik szándékai szerint mozgalommá szélesedő kezdeményezéshez olyan neves színésznők csatlakoztak, mint például Jennifer Aniston, Meryl Streep, Reese Witherspoon, Cate Blanchett, illetve Rhonda Rhimes televíziós producer.

Kapcsolódó

Idén Borbély Alexandra a legjobb női főszereplő

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ