Rendőrségi becslések szerint mintegy 45 ezren vonultak utcára csütörtökön a belga fővárosban Katalónia elszakadását követelve.

„Ébredj, Európa! Álljunk ki a demokráciáért!”

Ezzel a jelmondattal meghirdetett felvonulás résztvevői az októberben leváltott katalán kormány melletti támogatásukat fejezték ki. Carles Puigdemont menesztett elnök és volt kabinetjének négy tagja október vége óta Brüsszelben tartózkodik.

A demonstrációt szervező katalán függetlenségpárti csoportok előzőleg azt közölték, nagyjából 16-17 ezer embert várnak az északkelet-spanyolországi tartományból. A többség autóval érkezik, de ezrek jönnek busszal, repülőgéppel és vonattal is. A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nevű civil szervezetek öt repülőgéppel és buszok tucatjaival szállították a tüntetőket Belgiumba, és még a brüsszeli repülőtérről is különbuszokat indítottak a tüntetés helyszínére.

Rengetegen katalán zászlót terítettek magukra, mások a kezükben tartották a lobogót. Az éneklő, skandáló tömegben sokan olyan európai uniós zászlót lengettek, amelyre azt írták, hogy „Szégyelljétek magatokat!”.

„Ez nem egy belső konfliktus, Európának szerepet kell vállalnia a megoldásban”

– mondta Agusti Alcoberro, az ANC alelnöke.

„Nem hagyhatjuk magára az elnökünket, aki itt van száműzetésben” – hangsúlyozta egy tüntető. „Azért vagyunk itt, hogy folytassuk a harcot a függetlenségünkért, s a politikai foglyok szabadon engedését követeljük” – tette hozzá.

A rendezvényen Puigdemont is felszólalt, arra szólítva fel az EU-t, hogy „mutasson bátorságot”.

„Európának nem szabad félni attól, hogy kiálljon a demokratikus alapértékek védelmében” „ hangoztatta. „Láttak a világon valaha ekkora demonstrációt bűnözők védelmében?” – tette fel a kérdést és rögtön válaszolt is: „nem, ezek az emberek azért vonultak utcára, mert demokraták”.

Hozzátette: ki kell várni a december 21-i katalóniai választásokat, és majd utána lehet folytatni a párbeszédet.

Szigorú biztonsági intézkedések

Rendbontásról nem érkeztek hírek. A brüsszeli rendőrség korábban arról számolt be, hogy szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el, végig kapcsolatban voltak a szervezőkkel, és a helyszínen civil ruhás rendőrök is jelen voltak.

Katalónia vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította a tartomány függetlenségét. A spanyol hatóságok ezt követően lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai parlament elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában. Az elfogatóparancsot azóta visszavonták.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét