Magyar György: több a veszélyeztetett krónikus beteg, mint amennyien a koronavírus elleni oltásra regisztráltak

Máig elég nagy a zűrzavar a koronavírus elleni védőoltás kapcsán. Nem tudni, hogy kit, mikor, hol és milyen vakcinával oltanak majd, de a miniszterelnök azt legalább most világossá tette: aki nem regisztrál, azon nem tudnak segíteni. Csakhogy egyelőre több a krónikus betegségben szenvedő – tehát fokozott kockázatnak kitett – ember, mint amennyien eddig a hozzáférhető adatok szerint összesen regisztráltak.

Mindenki megnyugodhat, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani

nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly szeptemberben.

Igaz, a koronavírus-járvány

eddig több mint 14 ezer emberéletet követelt, a kormány azonban még arra az egyszerű kérdésre is képtelen egyértelmű választ adni, hogy ki, mikor és milyen feltételekkel kaphatja majd meg a védőoltást.

Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tavaly december 14-én azt mondta, hogy

„aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen”.

Aki nem jelentkezik, szerinte hátrébb kerül a sorban. Két nappal később Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kijelentette:

nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”.

A regisztrációnak lesz jelentősége – hangoztatta viszont Orbán december 18-án

Mivel amikor majd mindenkinek bőven elérhető lesz az oltás – fogalmazott nem teljesen egyértelműen –, akkor a regisztráció alapján fogják azt beadni. Legutóbbi pénteki szokásos rádiószózatában a miniszterelnök végre egyértelműen kijelentette: mindenkit arra kér, hogy jelentkezzen az oltásra, mert csak így tudnak segíteni. Tehát aki nem jelentkezik, az kimarad. A védőoltásra egyébként a legfrissebb adatok szerint eddig valamivel több mint kétmillióan regisztráltak.

Tehát a felnőttkorú magyar népesség nagyjából negyedéről beszélünk,

de hogy mi van a többi csaknem hatmillió emberrel, arról semmit nem tudni. Őket nem volt képes meggyőzni a kormányzati kampány? Mellesleg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint tavaly 2,6 millió krónikus beteg élt Magyarországon, és ők a Covid 19-vírus okozta járvány miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A következtetések levonása már csak alapfokú számtani ismereteket feltételez:

ha a regisztráltak mindegyike krónikus betegségben szenved, akkor is hiányzik a sorból még félmillió ember. De ez így biztosan nem igaz, mert nyilván sokan vannak az oltásra jelentkezők között egészséges polgárok is.

A rendszer valamiért nem működik,

és valószínűleg krónikus betegek sora sem szerepel az oltakozásra feliratkozottak között. Egy újabb ostoba nemzeti konzultáció helyett inkább arra kellene nagyobb figyelmet fordítani, hogy legalább a különös kockázatnak kitett emberek oltásáról gondoskodjanak. Most úgy tűnik, hogy velük – miközben a nyugdíjasoknak küldtek a regisztrációval kapcsolatos tájékoztató levelet – nem törődik senki.

Más kérdés persze, hogy a nyugdíjasok milyen arányban válaszoltak a megkeresésre, ami nem ismert

Az akció sikere már csak azért is kétséges lehet, mert a csaknem 3200 magyarországi településen nem egészen kilencezer postaláda van – ezek fele is a nagyobb városokban található –, ahová a válaszküldeményt a címzettek bedobhatják. Egy vidéki idős ember vajon fog kilométereket gyalogolni, hogy a regisztrációs kérelmét postára adja?

Mindez kötözködésnek tűnhet,

ám a kormánynak semmi nem drága, ha saját magát akarja fényezni, vagy egy „nemzeti konzultáció” révén a felelősségét akarja áthárítani. De mit tesz a veszélyeztetett csoportok mind nagyobb arányú oltása érdekében? A számok ismeretében nem eleget. A megoldást természetesen mi sem tudjuk, a bejegyzésünket csupán gondolatébresztőnek szántuk.

Egyébként az illetékes szervek birtokában vannak mindazon információnak, amelyre az emberek egészségének megőrzése, illetve gyógyítása érdekében szükség lehet

Mellesleg az ügyfélkapun keresztül bárki megtekintheti a saját „betegmúltját”, így az életünk nyílt titok a hivatalok előtt is.

Vajon mi az akadálya annak, hogy legalább a járvány által különösen veszélyeztetett embereket célzottan megkeressék? Nem feltétlenül levélben vagy interneten – bár tudjuk, hogy aki nem fér hozzá a világhálóhoz, az kevesebbet is ér –, hanem valamilyen más módon. Ha futja nemzeti konzultációk sokaságára, talán erre a kihívásra is találhatnának a költségvetésben némi aprópénzt.

Már csak azért is költeni kellene rá, mert a lakosság háromnegyede eddig nem regisztrált az oltásra.

Aki pedig nem jelentkezik, az Orbán szerint kimarad. Rajtuk ugyanis nem tudnak – vagy nem akarnak – segíteni. Ha azonban nem sikerül a népesség többségét átoltani, ami a “nyájimmunitás” feltétele, talán soha nem lesz vége a járványnak.

Ebbe Magyarország „örökös” miniszterelnöke akár bele is bukhat…

Forrás

Zugló

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Magyar György: több a veszélyeztetett krónikus beteg, mint amennyien a koronavírus elleni oltásra regisztráltak

  • Avatar
    2021.02.21 - 19:18
    Közvetlen hivatkozás

    Például nekem eddig nem küldték el “nyugdíjsoknak” szóló levelet, így nem tudok válaszolni, jelentkezni. Számítógépem nincs, csak szívességből – segítséggel – használhatom, ha épp az illető nem dolgozik rajta. 17 telefonszámot hívtam – amit kaptam “illetékesektől”-, azokból 4 “jelenleg nem kapcsolható” 8 napon keresztül(??) A MÁK telefonszámai is ilyenek, A nyugdíjfolyósító pedig ezeket adta meg. De több más intézményt is felhívtam, de mindegyik lepattint ez ügyben…. ennyit ér, ha valaki 70 éves…..

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük