Ki vannak éhezve a bejglire a diótörő sztárjai – Több millió művész vesztette el munkáját….

Sok művész most igazán ki van éhezve egy jó bejglire. Ők azok, akik életvitelszerűen külföldön élnek és most nem tudtak hazajönni karácsonykor. A vírus nem nem látogathatták meg idősebb rokonaikat sem.

Pedig sok zenész és balettáncos számára az otthon ízeit jelenti a bejgli

“Ezért is gondoltam, hogy kampányt indítok annak érdekében, hogy minél többen küldjenek egy kisebb bejgliszállítmányt azoknak a művészeknek, akik külföldön élnek. Több cukrászdának és szállodának írtam, hogy csatlakozzanak az akcióhoz. A süteményeket 7 országba küldtük el. Az utolsó bejglit a Ritz Carlton szálloda ajánlotta fel, amelyet egy Olaszországban dolgozó barátomnak vitt el a futárszolgálat.”

– mondta Kovács Zsolt Vencel, a Litván Nemzeti Operaház magyar táncosa.

128 éves hagyományt tört meg a vírus

A művészeknek nincs igazán jó hangulata mostanában. Nincsenek koncertek, színházi előadások. A balettművészeknek különösen nehéz ez az időszak, hiszen minden karácsonykor hatalmas érdeklődés övezi A diótörő című előadást, amelyet most nem játszhatnak el közönség előtt. Mindez azért is sajnálatos, mert Csajkovszkij 128 éve írt mesebalettje régóta a karácsonyi ünneplés elengedhetetlen része. Ráadásul sok gyerek számára ez az első olyan produkció, amelynek segítségével meghatározó élményt szerezhetnek a tánc iránt. A mese segítségével láthatják, például azt, ahogy diótörő katona az egérkirállyal csatázik vagy azt, ahogy a cukorszilvás tündér az édességek országában táncol.

A művészek optimistán várják a 2021-es évet

Ugyanakkor Mi európai művészek szerencsések vagyunk. Megvan még a munkahelyünk. Az USA-ban jóval nagyobb a bizonytalanság. Brookings Institution jelentése szerint az Egyesült Államokban 2,7 millió olyan munkahely tűnt el a vírus miatt, amelyek valamely kulturális szakággal volt kapcsolata.

Mindezek ellenére a legtöbb művész és maguk a színházak , operaházak optimistán tekintenek a következő évre. Jó példa erre, hogy több helyre már most keresik az új munkatársakat. A Magyar Nemzeti Balett például itt tette közzé legújabb, angol nyelven írt állásajánlatát. De szólistát keres már a 2021/22-es évadra az észtországi operaház és a híres, Ausztriában működő Europaballett is

– nyilatkozta a Litván Nemzeti Operaház magyar táncosa.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük