Több, mint hatvanan vették a kalapjukat az Index szerkesztőségében

Az Index közleményben tudatta, hogy pénteken munkaviszonya megszüntetését kezdeményezte a lap szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, korábbi főszerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek – írta a 24.hu.

Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint hatvan munkatársa is kezdeményezte a felmondását

Korábban több tucat indexes újságíró indult el felmondani Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnökének irodájába, aki azt ígérte korábban, hogy pénteken délben átveszi a felmondásokat, ám akkor nem találták irodájában, így egyelőre nem tudták benyújtani felmondásukat. A történtekről a 444.hu is beszámolt.

A tömeges felmondások kezdeményezésének előzménye,

hogy szerdán kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Ő a menesztése után, délután egy állománygyűlésen a szerkesztőség tagjainak mondta el, hogy mi történt: Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke egy külső helyszínen egy ügyvéddel várta aznap, ahol átnyújtotta neki a felmondását. A felmondást az Index barométerének átállításával, illetve a szolgálati közlemények kiadásával indokolták. Dull arról is beszélt, hogy méltányos összeget ajánlottak neki hallgatásáért cserébe, bár ezt később Bodolai cáfolta.

A főszerkesztő menesztése után a szerkesztőség közleményben tudatta,

hogy elfogadhatatlannak tartják Dull kirúgását. Mint írták, évek óta két dolgot tartanak az Index független működése feltételének, hogy se a tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe ne legyen külső beavatkozás – ez utóbbi azonban a főszerkesztő eltávolításával sérült.

Csütörtökön a szerkesztőség Dull visszahívását kérte Bodolaitól,

az ügyvéd azonban erre nemet mondott, amit később írásban is megerősített. Munk Veronika főszerkesztő-helyettes pedig ezután már arról beszélt, hogy sokak számára véget ért az indexes munka. Délután el is kezdődtek a felmondások. Elsőként Dezső András, Szalai Bálint, Janecskó Kata és Miklósi Gábor korábbi főszerkesztő-helyettes mondtak fel. Őket többen követték, ám már nem találták irodájában Bodolait.

Megszólalt az ex-főszerkesztő

Egyszerre szívszorító és felemelő látni ezt a tartást, amely az ország legnagyobb és legnagyszerűbb szerkesztőségében van

– írja péntek délután a Facebookon az Index exfőszerkesztője, aki már nem lehetett bent a szerkesztőségben, amikor a kirúgására reagálva kollégái közösen vonultak beadni a felmondásukat.

Ezzel az Index többé már sajnos nem lehet olyan, amelynek mi és az olvasók százezrei, sokszor milliói szerették. A mi történetünk itt ezzel véget ért, de hiszem, hogy az itt látott egységnek, szakmai és emberi példamutatásnak helye van, helye kell, hogy legyen a magyar médiában: Magyarországon

– zárta posztját Dull Szabolcs.

szegeden

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük