A harag napja az oktatásban – Több mint tüntikézés, élőlánc és sztrájk

Úgy tűnik, a “nehéz kő” amit annak idején többek között a Tanítanék mozgalom gördített le a kormányzati meg nem értés hegyéről, a mai napon még gyorsabb fordulatszámon tapos az oktatásért felelős(?) minisztérium gazdáira. Vége a tüntikézés korszakának.

Ha ezt sem veszik észre…

A csütörtöki nap igen komoly élőlánccal indult Budapesten, amin nem csak a jelenlevő 10 ezrek fejezték ki véleményüket és hogy egyre haragosabbak az oktatatás helyzete miatt. Tévedés ne essék! – a mozgalom ma már jóval többről szól, mint a tanárok egyébként megszégyenítő bérezése. Kollegánknak így fogalmazott egy, a Margithídon demonstráló 17 éves fiú:

“Nagy bajban lennék, ha most azt kérdezné mi ellen jöttem ki, mert azt kellene mondanom, hogy szinte minden ellen, annyi a baj a suliban, legyen elég egy kérdés: Mennyit tanulhatunk amikor az egyik fizikaórát a tesi a másikat pedig a magyar tanár tartja, mert nincs fizikatanár? Szóval én nem is valami ellen tüntetek, hanem valami mellet, tanulni akarok.”

A megkérdezett szülők is valami hasonlót mondtak, mint a diák. Úgy tűnik tehát, hogy az oktatási kormányzat “kiharcolta” a saját legnagyobb félelmét, egybekovácsolta az oktatási rendszer résztvevőit.

A 63 tankerület több mint felében tiltakoznak

Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője is ráerősített a fentiekre, amikor ezt nyilatkozta Népszavának:

“…sok helyen a diákok után már a szülők is arra bíztatják a tanárokat, álljanak ki magukért, tanítványaikért és vegyenek részt a sztrájkban. Közölte azt is, szerdán levelet kaptak Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól, aki mintegy két hónap kihagyás után november 7-ére hívta meg a szakszervezetek képviselőit újabb sztrájkbizottsági egyeztetésre, ezt megelőzően, november 2-án közoktatási vitanap is lesz a parlamentben.”

Sűrű november

A következő sztrájkot november 18-ra hirdettek meg, 22-én a Magyar Közoktatás napján a tanárok demokrácia-órákat tartanak diákjaiknak, 26-án pedig a Kossuth téren “Valódi nemzeti konzultáció” az oktatás ügyéről.

Így indult a nap

Friss!