Többszáz pilóta bojkottálja a menekültek kitoloncolását

A kormány a Baloldali Párt adatigénylése nyomán nyilvánosságra hozta, hogy a légitársaságok pilótáinak tiltakozása miatt 222 esetben hiúsult meg idén a menekültek kitoloncolása Afganisztánba. Az eset nem Magyarországon esett meg, hanem Németországban.

Kiállás

A Deutsche Welle tudósításából kiderül, hogy a pilóták nem voltak hajlandóak aktív részesei lenni a kitoloncolásnak. Németország olykor biztonságos harmadik országként tekintett Afganisztánra, annak ellenére, hogy a hírek rengeteg erőszakos cselekményről szólnak.

A 444.hu információja szerint

2017 januárja és szeptembere között történt visszautasítások nagy része (85 eset) a Lufthansától és a cég tulajdonában álló Eurowingstől érkezett. 40 esetben a Düsseldorfi reptér munkatársai tagadták meg a kitoloncolások végrehajtását, a legtöbb visszautasítás pedig az ország legnagyobb repülőterén, a frankfurti repülőtéren történt.

A hírportál emlékeztet arra, hogy Németország a legkedveltebb célpontja az otthonuk elhagyására kényszerülőknek. Idén annyian kértek letelepedési lehetőséget az országban, mint az Európai Unió összes többi tagországában.

Az Amnesty International Magyarország közösségi oldalán így kommentálta a hírt:

Német pilóták és reptéri dolgozók bojkottálják a menekültek visszatoloncolását Afganisztánba, ezért idén eddig 222 esetben nem sikerült embereket visszaküldeni az életveszélyes országba. Egy újabb szívmelengető példa a #civilbátorság-ra. A nemzetközi jog egyértelműen tiltja, hogy embereket olyan helyekre küldjenek vissza, ahol az életük veszélyben lenne. Afganisztán, ahol tavaly az ENSZ adatai szerint több mint 11 ezer civil halt és sérült meg erőszakos támadásokban, egyértelműen ilyen hely.

 

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük