Tolnai kert: mindent szabad, ami nem tilos

Néhány éve reneszánszukat élték a fővárosban a különféle közösségi kertek. Talán nem volt olyan, amúgy sűrűn beépített kerület vagy lakótelep ahol ne nyílt volna legalább egy felparcellázott kert.

Jó móka volt, mi tagadás

A Leonardo kert a Tömő utca és Leonardo da Vinci utcák övezte egy már lebontott bérház helyén jött létre. Ezt a közösségi kertet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) munkatársai hozták létre. Nem kellett sokáig toborozni, nagyon gyorsan összejött a szükséges létszám is a mintegy hatvan parcellára. Évekkel később is kevesen álltak odébb és nehezen lehetett újonnan érkezőként bejutni a Leonardo kertbe.

Kik-ki megművelte a saját területét,

termesztett paradicsomot, paprikát, cukkinit. Mások ültettek málnát, palántáltak epret. De volt fokhagyma, vöröshagyma, borsó és bab is bőven a kertben. A csapat összedolgozott és közösen tartotta rendben a közösségi területeket. Egy fúrt kút biztosította az öntözéshez szükséges vizet, egy kis fészerben ott voltak a közösen használható szerszámok is.

Természetesen voltak programok is bőven: zenés est, szalonnázás, ping-pongozás, közös borozgatások. Két lépésre az egyre jobban terjeszkedő Corvin sétánytól ez volt a nyugalom szigete. Amolyan falu a városban.

Józsefváros más részén is voltak már közösségi kertek. Olvasom, hogy a napokban nyitott a Tolnai kert.

Egyelőre tesztüzemben….

A kert minden nap reggel 8-tól sötétedésig lesz nyitva a látogatók számára. A kertet a játszóterekhez hasonlóan a kerületőrök nyitják és zárják.

A park látogatása minden vendég részére ingyenes.

Eddig a jó hír, ám üröm is vegyült az örömbe…

Nézzük a Tolnai kert házirendjét!

Tilos:

  • állatot a park területére bevinni
  • kerékpárral vagy gördeszkával behajtani
  • a fákra felmászni
  • az éjszakát a parkban tölteni
  • a tűzrakás, szalonnasütés

Még jó, hogy fűre lépni szabad!

NER

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük